Τε. Μάι 8th, 2024

Εγκαινιάστηκε η πράσινη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία

«Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη του δήμου Τρίπολης αποφασίστηκε το 2013, ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρέδωσε την πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τερνα, Γιώργος Περιστέρης, στον σύντομο χαιρετισμό του. «Είναι η πιο σύγχρονη της χώρας και από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης, δήλωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, της ΤΕΡΝΑ – Ενεργειακή σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, ένα έργο που αλλάζει τη ζωή της», ανέφερε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε θα διατεθούν πόροι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα για έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Σημειώνεται πως το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, ενώ 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η μονάδα αν και δεν αρκεί για να απαλλάξει οριστικά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ωστόσο ενέχει σημαντικά οφέλη. Ενδεικτικά, η νέα μονάδα θα επιτρέψει τον μετριασμό της επιβάρυνσης που προκύπτει από τα συνεχή πρόστιμα που υποβάλλονται στην Ελλάδα από την ΕΕ για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα διαμορφώνει το έδαφος για την ανάπτυξη νέων αγορών και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Με αφορμή τα εγκαίνια της σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να υποχωρήσει στο 10% ο όγκος των απορριμμάτων που θα θάβονται σε εθνικό επίπεδο το 2030. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων και να ενισχυθεί περαιτέρω η διαλογή στη πηγή. Τέλος, τόνισε ότι η ολοκλήρωση και λειτουργία της νέας μονάδας δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης που αφορά στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η μονάδα

Το έργο ΣΔΙΤ που επιτρέπει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), στην πλήρη του ανάπτυξη θα τροφοδοτεί με ενέργεια τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, ενώ ως περιβαλλοντικό όφελος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 24.000 τόνους.

Ο Γιώργος Αγραφιώτης ανέφερε ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας της η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, παράγει λιγότερο υπόλειμμα, κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση και παράγει περισσότερη πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 152 εκατ. ευρώ με 62,5 εκατ. επιδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:

-Τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ)

-3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων/έτος.

-Και τέλος 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ βρίσκονται σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία οι δύο τελευταίες θα λειτουργήσουν κανονικά το 2024.

Ο Αναπληρωτής CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Αγραφιώτης ανέφερε επίσης ότι η νέα μονάδα λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, καταρρίπτει ρεκόρ απόδοσης, έχει λιγότερο υπόλειμμα με μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης και παράγει περισσότερη πράσινη ενέργεια. Επιπρόσθετα, η μονάδα διασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα και στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας καθώς «εξοικονομεί» από την διάθεσή τους στο υπέδαφος έως και 50.000 τόνους υγρά απόβλητα ετησίως. Επίσης, παράγει διπλάσια πράσινη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει ενώ παρουσιάζει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ΣΔΙΤ της χώρας.

Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία, θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων. Η μονάδα ξεκίνησε ήδη τις εξαγωγές του δευτερογενούς προϊόντος. Εξάγει στην Πορτογαλία και τη Γερμανία. Έχει έσοδα και τροφοδοτεί πράσινο ταμείο και πληρώνουν λιγότερο οι πολίτες, είπε ο κ. Αγραφιώτης.

Το έργο αντιπροσωπεύει μια συνολική επένδυση της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας. Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι το έργο «εγγράφεται» στην ελληνική τεχνογνωσία, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη σε μια σειρά συνεργασίες με ξένους παρόχους.

Τέλος, έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.