Δε. Μάι 6th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι λεπτομέρειες για τις κάλπες – Πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

του Περικλή Καπετανόπουλου

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, που θα εκλεγούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, θα έχουν μπροστά τους μία ολόκληρη πενταετία για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους και την πλειοψηφία των 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο, είτε εκλεγούν την πρώτη Κυριακή είτε στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής, και θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024. Αύριο θα έχουν εκλογικό δικαίωμα 9.775.181 εκλογείς σε 22.722 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 5.908 είναι στην Αττική και 917 στον Δήμο Αθηναίων.

Στους 332 δήμους της χώρας διεκδικούν την εκλογή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 1.211 συνδυασμοί με 63.414 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα διεκδικήσουν 8.482 έδρες και 79.677 υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους. Σε 6 δήμους (Ψαρών, Αντιπάρου, Ιητών, Λειψών, Σικίνου και Τοπείρου) υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος. Σε 54 δήμους ο δήμαρχος θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς είναι μόνο δύο οι υποψήφιοι. Στις 13 Περιφέρειες με 611 έδρες κατεβαίνουν 78 συνδυασμοί με 7.395 υποψήφιους.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ψηφοφορία: Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξουν στις 7.00 π.μ. και θα παραμείνουν ανοιχτές για 12 ώρες, έως τις 7.00 μ.μ. Σε όσους δήμους και Περιφέρειες δεν συγκεντρώσει κανένας συνδυασμός το 43%+1 ψήφο, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 15 Οκτωβρίου. «Κατώφλι» για την εκλογή έδρας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο είναι το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Για πρώτη φορά όσοι και όσες κληρωθούν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών θα λάβουν αποζημίωση 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 για τη δεύτερη Κυριακή.

Πού ψηφίζουμε: Όλοι ψηφίζουν στον δήμο βασικής εγγραφής τους. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν ετεροδημότες. Από την ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» στο mpp.ypes.gov.gr μπορεί να ενημερωθεί όποιος έχει αμφιβολία για το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσει. Πληροφορίες δίνουν επίσης και τα ΚΕΠ καθώς και τα δημοτολόγια των δήμων.

Απαραίτητα έγγραφα: Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας. Σε όσους/όσες έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει ο δήμος ή κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία να τους εκδώσει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να ψηφίσουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

■ Οι κάλπες: Κατά την είσοδο στο εκλογικό τμήμα γίνεται αναγνώριση του εκλογέα από την εφορευτική επιτροπή και επαληθεύεται η εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο. Η δικαστική αντιπρόσωπος παραδίδει στον εκλογέα σφραγισμένο φάκελο και όλα τα ψηφοδέλτια. Ο εκλογέας αποσύρεται στο παραβάν, όπου βάζει το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στον φάκελο. Στη δεύτερη κάλπη που υπάρχει εντός του εκλογικού καταστήματος ψηφίζουμε για τις περιφερειακές εκλογές.

■ ΑμεΑ: Ειδικά για τα ΑμεΑ από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 έχουν δημιουργηθεί χώροι στο ισόγειο του εκλογικού κέντρου, με παραβάν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Στο κατάστημα ψηφοφορίας επιτρέπεται η είσο- δος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

■ Πολίτες χωρών ΕΕ: Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες των 26 χωρών της ΕΕ, εφόσον είναι πάνω από 17 ετών, είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν προνοήσει να εγγραφούν στις ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 30 Ιου- νίου 2023.

■ Σταυροί: Σε δήμους που έχουν μέχρι 30.000 κατοίκους οι σταυροί προτίμησης είναι έως 3 και 4 σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων. Το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές, οι σταυροί προτίμησης κυμαίνονται από 1 έως 4.