Δε. Απρ 29th, 2024

Διεθνές συνέδριο για τις ενάλιες αρχαιότητες και τα υποβρύχια μουσεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου διοργανώνουν το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου 2019, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης Διεθνές Συνέδριο για τη διαχείριση των επισκέψιμων εναλίων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς με τίτλο “Dive in blue growth”.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που συγκεντρώνει 55 ομιλητές απ όλο τον κόσμο και περισσότερους από 200 εγγεγραμμένους συνέδρους θα κηρύξει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 9.30 π.μ. η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν: η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών Γιώργος Στεφανίδης και o διευθυντής της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας Luigi Ficacci.

Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του βραβευμένου προγράμματος διευρωπαϊκής συνεργασίας Interreg BlueMed για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και υποβρυχίων μουσείων, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο επικεφαλής εταίρος.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου (keynote speakers) θα είναι οι κ.κ. Roberto Pettiagi, σύμβουλος του Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro (ISCR) για θέματα Αποκατάστασης Υποθαλάσσιου Έργου, Δημήτρης Πάδος, καθηγητής, με διαπρεπή έδρα “Charles E. Schmidt”, Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και Χρήστος Οικονόμου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μονάδας της DG MARE που ασχολείται με την θαλάσσια πολιτική στην Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, τον ναυτικό και τον παράκτιο τουρισμό και την ναυτική ασφάλεια.
Συνολικά 55 ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες θέματα σχετικά με:

– τη Διαχείριση και προστασία προσβάσιμων χώρων υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και καταδυτικών πάρκων,
– Πρωτοβουλίες για βιώσιμο μπλε τουρισμό μέσω προσβάσιμων τοποθεσιών UCH και καταδυτικών πάρκων καθώς και
– Τεχνολογίες που προσφέρουν εμπειρίες ξηρής κατάδυσης σε μη δύτες. Οι συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία ψηφιακής κατάδυσης με τα ειδικά γυαλιά τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας, που θα διατίθενται στο χώρο.

Το πρόγραμμα BlueMed -Interreg MED 2014-2020 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού στην Μεσόγειο, το Συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για καταδυόμενους αρχαιολόγους, δημόσιους οργανισμούς, τοπικές κυβερνήσεις και αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητές, ΜΚΟ, τουριστικούς οργανισμούς, διαχειριστικές αρχές καταδυτικών πάρκων και κέντρα κατάδυσης να ανταλλάξουν απόψεις σε προβλήματα και λύσεις για τη διαχείριση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παρακολούθηση των ομιλιών και η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, με εγγραφή στην ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου: https://bluemed.interreg-
med.eu/.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο BLUEMED και το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου στη διεύθυνση: bluemed.interreg-med.eu.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη:

 

“Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Επισκέψιμων Ενάλιων Χώρων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς: “Dive in Blue Growth”.

Για την ευκαιρία αυτή και την ευγενική πρόσκληση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μου προς τους διοργανωτές, τους εταίρους του Προγράμματος BLUEMED και την Med Sustainable Tourism Community, όπως επίσης και προς τους πολυάριθμους συνέδρους, ερευνητές και επαγγελματίες υψηλής εμπειρίας και εξειδίκευσης.

Κατ’ αρχάς, οφείλω να επισημάνω τον πολύ επίκαιρο χαρακτήρα του παρόντος Συνεδρίου. Καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη στρατηγικών και πολιτικών ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου του 2021-2027, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, οργανισμούς, τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις, να διαβουλευτούν και να συνεργαστούν, προκειμένου να προσδιοριστούν εγκαίρως οι κατευθύνσεις και οι στόχοι ενός κοινού σχεδίου δράσης. Ενός σχεδίου, που στον Τομέα του Πολιτισμού θα πρέπει να στρέφεται γύρω από δύο κύριους άξονες: αφενός την προστασία, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την υποστήριξη και ενίσχυση των σύγχρονων τεχνών και της δημιουργικής βιομηχανίας, και αφετέρου την επιδίωξη βιώσιμης, αειφόρου και καθολικής ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο.

Δίχως αμφιβολία, ο Πολιτισμός αποτελεί, πρωτίστως, ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Ταυτόχρονα, ο Πολιτισμός είναι παράγων της οικονομίας και συντελεστής της ανάπτυξης. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ο Πολιτισμός συνιστά τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Πολιτισμός έχει καίρια συμβολή στο Ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με ετήσια αύξηση σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή άλλων τομέων της οικονομίας. Η υψηλή επένδυση και πλήρης αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου αποδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις συνδεόμενες με τον Πολιτισμό εξωτερικές οικονομίες. Επιπλέον, ο Πολιτισμός προσφέρει ισχυρή στήριξη της απασχόλησης, τόσο στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς και των δημιουργικών βιομηχανιών, όσο και, κυρίως, στον τουρισμό.

Καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα, ο Πολιτισμός, χάρη στις πολλαπλές συνέργειες με άλλους τομείς, μπορεί να αναδειχθεί σε παράγοντα ενίσχυσης του τουρισμού, και ταυτόχρονα σε εργαλείο ανάκτησης της χαμένης εθνικής ανταγωνιστικότητας, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Χώρας. Σε μια ευρύτερη «οικονομία των εμπειριών» μπορεί να προσφέρει εκείνες ακριβώς τις «εμπειρίες» που εμπλουτίζουν και διαφοροποιούν το τουριστικό προϊόν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο διαρκώς αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ τουριστικών προορισμών καθιστά τη διαφοροποίηση, τον εμπλουτισμό και την ανανέωση του τουριστικού προϊόντος αδήριτη ανάγκη και απαραίτητη συνθήκη βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Η προσέλκυση και η διατήρηση των τουριστικών ροών απαιτεί τη δημιουργία, τη διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση και την μακροπρόθεσμη διαχείριση ιδιαίτερων πόλων έλξης. Επιπλέον, η βιωματική απόκτηση της πολιτιστικής εμπειρίας συνιστά ένα από τα κύρια desiderata των επισκεπτών, που πέραν της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποζητούν εντρύφηση στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ξεχωριστή ταυτότητα του τόπου περιήγησής τους, αλλά και στο άφθαρτο και αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον.

Οι χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές τους, έχουν τέσσερα σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά: Μακραίωνη και πλούσια ιστορία, που μεταφράζεται σε εξίσου πλούσια και πολύπλευρη πολιτιστική κληρονομιά. Πλούσια και ποικίλα φυσικά τοπία, στα οποία η θάλασσα και το θαλάσσιο στοιχείο κατέχουν κεντρική θέση. Οικονομίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, κύριος πόλος έλξης του οποίου είναι ο μοναδικός κάθε φορά συνδυασμός φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Και ένα μείγμα ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, που σχετίζεται άμεσα και επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες και μεταβολές.”