Πε. Μαρ 28th, 2024

Στη νέα εποχή διαχείρισης Βιο-αποβλήτων μπαίνει ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο – πλυντήριο, καθώς και 120 καφέ κάδους για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων (βιο-απόβλητα) παρέλαβε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Τα βιο-απόβληματα που θα συλλέγονται θα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό υλικό, το οποίο θα μοιράζεται στους δημότες, ενώ θα χρησιμοποιείται και από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου για την φροντίδα των πάρκων.

Οι κάδοι βιο-αποβλήτων θα τοποθετηθούν αρχικά σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης με μεγάλη απόθεση βιο-αποβλήτων όπως επιχειρήσεις εστίασης, supermarket, λαϊκές αγορές, ενώ πιλοτικά θα τοποθετηθούν και σε γειτονιές την πόλης μας.

Στο προσεχές διάστημα θα παραδοθεί και δεύτερο απορριμματοφόρο μαζί με επιπλέον κάδους που θα προστεθούν στο δίκτυο περισυλλογής οικιακών βιο-αποβλήτων.

Επίσης, ο δήμος παρέλαβε 50 ειδικούς κάδους χωριστής συλλογής (μέταλλο – πλαστικό – χαρτί) της εταιρίας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε δημοτικά κτίρια και σε όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε:

“Με μεθοδικές κινήσεις και σχέδιο μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου μας προς όφελος όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και των οικονομικών του δήμου μας.

Με το νέο απορριμματοφόρο βιο-αποβλήτων σε συνδυασμό με τον κλαδοτεμαχιστή που προμηθευτήκαμε θα διαχειριζόμαστε πλέον τόσο τα οικιακά απορρίμματα, όσο και τα οργανικά απορρίμματα κήπων και πάρκων με σύγχρονο και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο.

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και τους συνεργάτες του, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον με στόχο ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης να γίνει πόλη πρότυπο στην διαχείριση των απορριμμάτων.”

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ:
Είναι τα οργανικά απόβλητα κήπων (κλαδέματα), απορρίμματα τροφών από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικών χώρων εστίασης και χώρων πωλήσεων λιανικής, όπως και συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων (π.χ. μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα, φλούδες και λαχανικά).

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης μεταφέρει καθημερινά προς το ΧΥΤΑ περίπου 60 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα από τους πράσινους κάδους, 2 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό από τους μπλε κάδους, 10 τόνους ογκώδη και 5 τόνους κλαδιά.

Συνολικά από τους 60 τόνους υπολογίζεται ότι το 40% μπορεί, με τη συνεργασία όλων, να μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό υλικό (λίπασμα) υψηλής ποιότητας, αρκεί να μεταφερθούν σε ξεχωριστή σακούλα τα παραπάνω απορρίμματα στον καφέ κάδο.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος μειώνοντας το οικονομικό κόστος απόθεσης στο ΧΥΤΑ για το Δήμο.