Δε. Απρ 29th, 2024

«Πόρτα» από Αλεξίου και Γιαννάκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Άρχισαν τα «όχι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον από τα πρόσωπα που η κυβέρνηση ήθελε να κερδίζουν την παρτίδα των ευρωεκλογών για χάρη τους.

Τα πρώτα είναι από τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, οι οποίοι φαίνεται πως δεν ένδιαφέρονται να σηκώσουν το βάρος της ήττας μιας 4ετούς κυβέρνησης με πολλά μελανά σημεία και σίγουρα όχι τόσο αριστερή όσο ξεκίνησε.

Υπενθυμίζεται πως η κρούση στην Χαρούλα Αλεξίου να ενταχθεί στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης «έπεσε» πρόσφατα στο τραπέζι των συζητήσεων

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα προσέλκυσης «ηχηρών ονομάτων» αν και μέχρι στιγμής η κατάληξη των προσπαθειών τους δεν είναι η αναμενόμενη.

Ιδιώς για την περίπτωση της Χαρούλας Αλεξίου ισως και να ήταν μονόδρομος να μην συμπορευτεί με τη σημερινή κυβέρνηση παρά το γεγονός πως ήταν σχεδόν βέβαιη η επιτυχία της. Μάλιστα δύο φορές που έχει «εμπλακεί» τον όνομα της γνωστής τραγουδίαστριας με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο κακό της έχει κάνει.

Με πρώτη την περίοδο των κόκκινων γαντιών, τον Ιούλιο του 2014, στη συναυλία υπέρ των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚΗ και τη Χαρούλα Αλεξίου να δέχεται έντονη κριτική για την συμμετοχή της στην συναυλία, οι οποίες είχαν γίνει περίπου… σύμβολο για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ανέλθει στην εξουσία και η δεύτερη στην περίπτωση της Μυρσίνης Λοίζου.

Οι πρώτοι 16 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές ανακοινώθηκαν μετά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στις 12 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι από η λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετρά μία απώλεια, μετά από την παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου, με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τη σύνταξη της μητέρας της, την οποία λάμβανε 5,5 χρόνια αφού εκείνη είχε φύγει από τη ζωή.

Ποια ονόματα ακούγονται

Το ένα όνομα που παίζει δυνατά είναι αυτό του Πέτρου Κόκκαλη, γιου του Σωκράτη Κόκκαλη. Το θέμα έχει προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον Πειραιά, όπου ο Π.Κόκκαλης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος με τον «Πειραιά νικητή» του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Aναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε το άρθρο του Γ.Κουρτάκη: Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε τη συμπόρευση με τον Κόκκαλη

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Μαρίας Ρεπούση η οποία θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τον κεντροαριστερό χώρο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η κ. Ρεπούση ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ το 2012 κι έμεινε στην ιστορία με την αμφιλεγόμενη αναφορά της για την εκκένωση της Σμύρνης στη Μικρασιατική Καταστροφή στο βιβλίο της 6ης Δημοτικού. Η γνωστή πανεπιστημιακός είχε γράψει: ««Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν».

Τα άλλα ονόματα που ακούγονται ότι θα ανακοινωθούν είναι αυτό του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, και ίσως της Ελενας Κουντουρά. Άλλωστε για την περίπτωση των Κουντουρά-Δανέλλη πέρασε από τη Βουλή τροπολογία που αίρει το ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή…