Σα. Μάι 11th, 2024

Ξεκίνησε η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στον Δήμο Πόρου

Ιστορική εξέλιξη για τον Δήμο Πόρου αποτελεί η έναρξη λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023. Η μονάδα, η οποία έχει μισθωθεί από τον Δήμο για τρεις μήνες με επιχορήγηση της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, τέθηκε σε λειτουργία μετά από εργασίες για την εγκατάστασή της που ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν μήνα, προσθέτοντας έτσι 600κ.μ. νερού στην ημερήσια δυναμικότητα του δικτύου ύδρευσης-πυρόσβεσης του νησιού, το οποίο έως σήμερα τροφοδοτούνταν μόνο από γεωτρήσεις που βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Πλέον, το 20-30% των ημερήσιων αναγκών ύδρευσης του Πόρου τη θερινή περίοδο θα καλύπτεται από την αφαλάτωση, γεγονός που δίνει παράλληλα τη δυνατότητα διάθεσης του συνόλου του νερού που παράγουν οι γεωτρήσεις της περιοχής του Μιστρετσίου αποκλειστικά στο δίκτυο ύδρευσης του Λεμονοδάσους. Σημειώνεται ότι το αφαλατωμένο νερό αναμειγνύεται στην κεντρική δεξαμενή του Δήμου με το απονιτροποιημένο νερό των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση νιτρικών να μειώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς και ότι για τη λειτουργία της μονάδας ενοικιάστηκε από τον Δήμο και γεννήτρια δυναμικότητας 250kva, ώστε να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας ακόμα και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.

Ο Δήμος Πόρου, στοχεύοντας στη ριζική απεξάρτησή του από τους διαρκώς μειούμενους υδάτινους πόρους των γεωτρήσεων, έχει υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης για την προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας 1.600κ.μ. σε όλες τις προσκλήσεις χρηματοδότησης που έχουν δημοσιευτεί μετά το 2017. Έως την εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτής, η εγκατάσταση και η σύνδεση ήδη με το δίκτυο μίας μονάδας με μίσθωση που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την περίοδο αιχμής, αποτελεί ιστορική εξέλιξη για τον Δήμο.
Φυσικά, η χρήση του νερού θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή οικονομία από τους καταναλωτές!

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Γεν. Γραμματέα κ. Μανώλη Κουτουλάκη, τις εταιρίες ECOTECH και ΤΕΜΑΚ για την καθοριστική βοήθειά τους στην υλοποίηση του έργου και τα στελέχη τους Γρηγόρη Λυκογιάννη και Αλέξανδρο Μανδαλίδη και τους εξωτερικούς συνεργάτες Παναγιώτη Δουσαΐτη, Δημήτρη Μπίσια και Παναγιώτη και Γιάννη Τριπωλιτσιώτη. Από πλευράς Δήμου, καθοριστική για την υλοποίηση του έργου ήταν η συμβολή του μηχανολόγου Ανδρέα Νικολετόπουλου, του Γεν. Γραμματέα Μάνου Στεφανίδη, του ειδ. συνεργάτη Δημάρχου Μανώλη Μωυσιάδη και του Αντιδημάρχου Ύδρευσης Τάσου Παπαχρήστου.