Σα. Σεπ 21st, 2024

Κοροναϊός: 387 τα κρούσματα – Πέντε νεκροί

Στα 387 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην χώρα μας με 35 νεα κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν απο τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων και καταγραφή νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Για κάθε 5 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, από πίσω υπάρχουν άλλοι 95 που έχουν ήπια ή μετρια δείγματα της νόσου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε ακόμη στην έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που λέει ότι το 15% των κρουσμάτων καταγράφονται και συμπλήρωσε ότι, με βάση τα δικά μας δεδομένα, μπορεί να είναι και ακόμη μικρότερο.

Απο την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής νέα μέτρα για την μη εξάπλωση του ιου

1. Δεν επιτρέπονται μη Έλληνες και μη Ευρωπαίοι, παρά μόνο για αναγκαία συνθήκη. Όσοι είναι από το εξωτερικό για διακοπές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα αλλά σύσταση να μείνουν σε καρατνίνα για 14 ημέρες, και ειδικά όσοι ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

2. Τα κέντρα υποδοχής, προχωράμε σε περιορισμό κυκλοφορίας στα ΚΥΤ. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανα μία ώρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Η ομάδα θα απαρτίζεται από ένα μέλος κάθε οικογένειας. Η μεταφορά θα γίνεται με αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης.

3. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου – εμπορικά καταστήματα. Ανοιχτά μένουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών (σουπερ, ζαχαροπλαστειο, κρεας, καβα, κρεας, λαχανικά, βενζιναδικα, ακουστικα βαρηκοιας, οπτικα). Επίσης ανοιχτά room service, take away και delivery. Apagoreύεται το τραπεζοκάθισμα. Ανοιχτές οι λαϊκές αλλά ΜΟΝΟ για πρ¨οιόντα πρωτογενούς τομέα. Ανοιχγτά περίπτερα, καθαριστήρια, ταχυδρομικές και κούριερ, pet shop, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (για λογαριασμούς, επισκευές και πληρωμές). Ανοιχτά καταστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καταστήματα φυτοφαρμάκων κ.α. Ανοιχτά καταστήματα σε αεροδρόμια και λιμάνια.

4. Απαγορεύονται τα ιδιωτικα σκαφη αναψυχης απο εξωτερικων. Μέχρι 30/4 παράταση στα ΚΤΕΟ. Αναστέλλονται θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδειες οδήγησης. Δεν πρόκειται να κατασχεθούν πρώτες ύλες που αφορούν στην κατασκευή αντισηπτικών ή μασκών.

Αύριο στις 13:30 με Κικίλια θα πάει στο κέντρο επιχειρήσεων ΕΚΑΒ και κεντρικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας