Πα. Οκτ 4th, 2024

Στέργιος Τσίρκας: Όλη η προσοχή μας έχει πέσει στην ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, στην οποία αναφέρθηκε κυρίως στην καταστροφική φωτιά του Αυγούστου που «σάρωσε» τον Δήμο του.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον Δήμο Μαραθώνα μετά την καταστροφική φωτιά του Αυγούστου;

Με 51.000 στρέμματα καμένα, το 25% της έκτασής μας, όλη η προσοχή μας έχει πλέον δοθεί στην ανασυγκρότηση της περιοχής, συνολικά και σε όλα τα επίπεδα. Η καταστροφή είναι μεγάλη, οι προκλήσεις το ίδιο και, δυστυχώς, τα μέσα, οι πόροι και η στελέχωση του Δήμου -όπως και κάθε άλλου Δήμου- περιορισμένα.

Κύριο μέλημά μας είναι να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες, πρωτίστως όσοι έχασαν τα σπίτια τους και μάλιστα, όπως εισηγήθηκα σχετικά και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τουλάχιστον 1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Διότι, δυστυχώς, τα 800 ατελώς+200 με δάνειο που προβλέπονται τώρα, είναι πλέον τιμές πολύ μακριά από την πραγματικότητα της κατασκευαστικής αγοράς και φοβάμαι ότι τα καμένα σπίτια θα μείνουν άδεια κουφάρια.

Ποιες ενέργειες γίνονται για την καμένη περιοχή και πως προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα;

Το μεγάλο μας ζήτημα είναι η γρήγορη αποκομιδή, προσωρινή εναπόθεση, επεξεργασία και, εν τέλει, οριστική απομάκρυνση ενός τεράστιου, πλέον, όγκου καμένων φυτικών υπολειμμάτων, πριν μπορέσουν να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά, κατά πρώτη προτεραιότητα στον Βαρνάβα, που έχει πληγεί και βαρύτερα.

Είναι ένα σύνθετο και επείγον πρόβλημα, για το οποίο έχω ζητήσει βοήθεια -και ελπίζω σε σύντομη θετική ανταπόκριση- από την κεντρική εξουσία, αλλά και την Περιφέρεια, με την οποία ήδη ξεκινήσαμε καθαρισμούς.

Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο σε αυτή τη δημοτική περίοδο και τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Δυστυχώς η πυρκαγιά μας χτύπησε σε μια περίοδο που είναι υπό εξέλιξη το σύνθετο έργο του δικτύου αποχέτευσης, του σταδιακού εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης, αλλά και της εγκατάστασης οπτικής ίνας στην περιοχή μας. Προχωρά επίσης η τηλεμετρία υδάτων και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ύδρευσης.

Το Φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει και το μεγάλο πρότζεκτ της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του κέντρου της Νέας Μάκρης.

Έχουμε και πολλά άλλα σχέδια και παρά τις δυσκολίες που μας φέρνει η πρόσφατη καταστροφή, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε.

Πώς έχετε βελτιώσει ως δημοτική αρχή την καθημερινότητα των πολιτών;

Στην πρώτη θητεία μου δώσαμε μεγάλο βάρος σ’ αυτό, με το άνοιγμα δρόμων, την κατασκευή πάρα πολλών παιδικών χαρών σε όλα τα σημεία του Δήμου, τις ασφαλτοστρώσεις, τις αναπλάσεις πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων, την αναβάθμιση του πολιτιστικού Φεστιβάλ Μαραθώνα, τους νέους χλοοτάπητες στα γήπεδα της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα, το μέτρο της πεζοδρόμησης της Παραλίας Νέας Μάκρης και της μονοδρόμησης της Παραλίας Μαραθώνα τους θερινούς μήνες και πολλά άλλα ακόμη.

Τώρα, σ’ αυτή τη δεύτερη θητεία, πέρα από όσα σας ανέφερα πιο πάνω και αφορούν στη μεγάλη εικόνα, σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας, διευρύνουμε το πλέγμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και υπηρεσιών προς τους πολίτες και ευελπιστώ ότι σύντομα θα λύσουμε και κάποια χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της σταθερής υδροδότησης του Βαρνάβα, της εγκατάστασης γεννητριών και αυτοματισμών για την αδιάκοπη λειτουργία των αντλιοστασίων μας, τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού Λυκείου στον Μαραθώνα, την επέκταση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών εντός των ορίων του Δήμου μας και αρκετά άλλα ακόμη.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Μαραθώνα στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Θέλω να είναι ένας φιλικός για τον πολίτη και ελκυστικός για τους επισκέπτες, βιώσιμος και πρότυπος Δήμος. Με τα 38 στρέμματα της “Πορσελάνα”, για την οποία μόλις πήραμε πρόσκληση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για ένταξη σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, να φιλοξενούν ένα μοναδικό για ολόκληρη την Ανατολική Αττική πολυχώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ανακύκλωσης και γόνιμων δραστηριοτήτων για τα παιδιά μας.

Μ’ ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο δίπλα στο στάδιο του Ερυθρού, με πιο όμορφες και πιο ευρύχωρες πλατείες και περισσότερους κοινόχρηστους χώρους σε όλες μας τις Δημοτικές Ενότητες.

Μ’ ένα μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο και Δημαρχείο στις εγκαταστάσεις της Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου, μ’ ένα πλήρως πεζοδρομημένο, ενιαίο παραλιακό μέτωπο, καλλωπισμένο και δενδροφυτευμένο σε όλο του το μήκος.

Πλέον, οφείλουμε, όσο εξαρτάται από εμάς, να έχουμε αποκαταστήσει και το φυσικό μας τοπίο και, οπωσδήποτε, να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πρασίνου και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το χρειάζονται οι πολίτες μας και οι χιλιάδες κάθε χρόνο επισκέπτες μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή