Δε. Σεπ 16th, 2024

«Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα και όραμα στο νησί μας», άρθρο του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά

Του Παναγιώτη Κροντηρά*

Είμαι σαφέστατα ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία της Δημοτικής μας Αρχής. Πέραν της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου και το απαιτούμενο νοικοκύρεμα, πετύχαμε να βελτιώσουμε ιδιαίτερα την καθημερινότητα των κατοίκων, να εξασφαλίσουμε σημαντικότατες χρηματοδοτήσεις για μεγάλα έργα, αρκετά εκ των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου.

Αυτό που παραλάβαμε ήταν πέρα από κάθε φαντασία και εκτίμηση που είχαμε προεκλογικά. Πριν ακόμα αναλάβουμε επίσημα καθήκοντα δρομολογούσαμε λύση στο μείζον πρόβλημα οσμών που είχαμε στο Βιολογικό Καθαρισμό του νησιού.

Είπαμε ότι αυτήν την κατάσταση θα την ανατάξουμε. Να δώσουμε ταυτότητα και όραμα στο νησί μας. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε για την ανάταξη δήμου στο μέτρο που μας επέτρεπαν τα οικονομικά και το ανθρώπινο δυναμικό, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Μία διαφορετική αισθητά βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους τομείς της καθαριότητας του Δήμου Τήνου έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς προχωρεί η υλοποίηση τους ολοκληρωμένου προγράμματος καθαριότητας της δημοτικής αρχής. Σταθερός στόχος μας είναι το νησί να καθαρίζεται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους δημότες. Το φετινό Καλοκαίρι πάρα το γεγονός ότι το νησί “βούλιαξε” από επισκέπτες καταφέραμε κατά γενική ομολογία να έχουμε τη σωστή εικόνα προς τα έξω!

Από πολύ νωρίς διαισθανθήκαμε την ανάγκη πως οι πρώτες μας κινήσεις θα έπρεπε να αφορούν το ζήτημα της λειψυδρίας. Η διασφάλιση της ποιότητας νερού αλλά η εξασφάλιση της επάρκειας για όλους τους δημότες Τήνου ήταν πρωταρχικός μας στόχος. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τη στήριξη της Πολιτείας πετύχαμε επιχορήγηση του Δήμου Τήνου, με ένα σημαντικό ποσό για την ενοικίαση  δυο μονάδων αφαλάτωσης που τοποθετήθηκαν ήδη στις Δημοτικές Ενότητες Καρδιανής και  Πανόρμου!

Συνεχίζουμε δυναμικά για να κερδίσουμε πλήρως το στοίχημα που έχουμε θέσει ως νέα Δημοτική Αρχή στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας μετά και την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης! Ως Δημοτική Αρχή έχουμε σχέδιο να μετατρέψουμε τον Δήμο σε υδρολογικά αυτόνομο. Σχέδιο το οποίο δε βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι του δημαρχιακού γραφείου, αλλά εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Μετά λοιπόν την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης,  διεκδικούμε μια συνολική λύση στο βέβαιο μελλοντικά πρόβλημα της λειψυδρίας. Ψηλά στην ατζέντα μας ως Δημοτική Αρχή παραμένει το πρόβλημα του Λιμένα της Τήνου. Πετύχαμε ήδη την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών για να δημοπρατηθεί το λιμάνι με περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι βασικό για εμάς το λιμάνι. Είναι η μόνη μας πρόσβαση και θα πρέπει να είναι ασφαλής. Βασικός μας στόχος είναι η Τήνος να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι.

*Δημάρχου Τήνου

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο eota που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 31-8