Δε. Απρ 29th, 2024

Δήμος Ν.Ιωνίας: Υπογραφή Μνημόνιου Συνεργασίας της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας»

O Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης συμμετείχε στη Δημόσια Εκδήλωση για τις «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030».

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα Ιδρύθηκε η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» η οποία θα αποτελείται από τους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου -Ταύρου, Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας.

Για τον Δήμο μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο η πράσινη μετάβαση η οποία θα είναι προς όφελος τόσο των πολιτών. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος η λύση είναι η συνεργασία πολλών Δήμων μαζί.

Η συνεργασία αυτή  θα πάει τον Δήμο μας ένα βήμα πιο μπροστά προς την επίτευξη του στόχου μας δηλαδή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής φτώχειας.

Η διεκδίκηση, η παραγωγή πράσινης ενέργειας, με ανταγωνιστικό κόστος, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της με τρόπο που μειώνει τα κόστη ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών των συνεργαζόμενων Δήμων είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία θα αναπτύξει μια σειρά δράσεων με πρώτη και βασική την ίδρυση «Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας» των άρθρων 45 επ. του ν. 5037/2023 αξιοποιώντας όλα τα κίνητρα, εργαλεία και οφέλη που παρέχει ο πρόσφατος νόμος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για τη σύσταση της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας σύμφωνα με το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο.

Η συμμετοχή του Δήμου Νέας Ιωνίας στην  «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» θα εισαχθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι συνεργασίες και οι κοινές δράσεις έχουν την δύναμη να εξελίσσουν τα πράγματα και να φέρνουν γρηγορότερα αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνεργασία αυτή θα είναι προς όφελος των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων νοικοκυριών και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.