Τρ. Μάι 7th, 2024

Προσλήψεις 16.000 μονίμμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2024

του Περικλή Καπετανόπουλου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της Κυβέρνησης για ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα με 16.000 μονίμους υπαλλήλους το 2024, πάντα τηρώντας απαραβίαστο τον κανόνα 1:1,δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση.
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο για τον επόμενο χρόνο.
Η κα Κεραμέως ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών τηρώντας την δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχυθούν κρίσιμοι τομείς του Δημοσίου με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα τηρήσει προχωρήσει σε στοχευμένες προσλήψεις. « Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών. «Κρατάμε αν θέλετε, συμπλήρωσε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου. θέλουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό», τόνισε η κα Κεραμέως.
Η «μερίδα του λέοντος» στις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν το 2024 θα την έχει ο κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και σε όλες τις ειδικότητες που σήμερα εμφανίζουν υποστελέχωση. Το Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει αυτό το διάστημα τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους τομείς. Τα στοιχεία αυτά αποτελέσουν μέρος της μελέτης που θα παρουσιάσει η υπουργός Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου.

Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με βάση την στοχοθεσία που θα έχει κάθε τμήμα και κάθε δημόσιος υπάλληλος και με αυτά τα κριτήρια θα επιβραβεύονται οικονομικά οι παραγωγικοί υπάλληλοι. Στόχος σύμφωνα με την κα Κεραμέως είναι να γίνει το Δημόσιο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νόμου που συνδέει άμεσα την αξιολόγηση με τη στοχοθεσία, τόνισε η Νίκη Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Θέτουμε στόχους συγκεκριμένους για δημοσίους υπαλλήλους, αξιολογούμε εν συνεχεία και συνδέουμε αυτό και με τα μπόνους παραγωγικότητας».

Σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η κα Κεραμέως ανέφερε «πως μετά από 42 χρόνια ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση των 170.000 εκπαιδευτικών, τον Ιανουάριο από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, άρα εξωτερικός του σχολείου, σύμβουλος επί παιδαγωγικών θεμάτων και έναν σύμβουλο επί της ειδικότητας». Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχει ιεραρχική αξιολόγηση από προϊσταμένους και ούτω καθεξής, το οποίο είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής. Το σημαντικό όμως είναι, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών, ο πολίτης να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στο ΚΕΠ και ούτω καθεξής. Άρα η προσπάθεια είναι για πιο στοχευμένες προσλήψεις, για πιο γρήγορες διαδικασίες και πιο αποτελεσματικές.