Παπαστεργίου: Θέλουμε κυκλικότητα στην οικονομία, δεν θέλουμε ανακύκλωση στις παλιές ιδέες
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα «Εφαρμόζοντας πολιτικές κυκλικής οικονομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και του Ταμείου Ανάκαμψης» που διοργάνωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Στην ημερίδα πήραν μέρος εκ μέρους της Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ο Επικεφαλής του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο, Carsten Rasmussen, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργος Κρεμλής, ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αντώνης Κοκόσσης, ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος EU City Facility, Παναγιώτης Μιχαήλ και o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Easy Smart Grid, Τhomas Walter.
Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες τόνισε την μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας που βρέθηκε στην πρωτοπορία της κατάθεσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε μάλιστα : «Με υπερηφάνεια άκουγα να συζητάμε στο Ευρωκοινοβούλιο για την επιτυχία της Ελλάδας να αποτελεί την καλή πρακτική μεταξύ των υπολοίπων Κρατών Μελών που σημείωναν σημαντικές καθυστερήσεις, λες και δεν ήθελαν αυτή η
οικογένεια να ευημερήσει στο σύνολό της. Η πατρίδα μας παρουσιαζόταν ως η καλή πρακτική και τους καλούσαν να μας μιμηθούν. Αυτό χρειαζόμαστε ως Χώρα : εργατικότητα, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα αποτελεσματικότητα και έργα».
Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τα έργα. Είναι το πλησιέστερο μέσο της πολιτείας, το πιο άμεσο και εκείνο που είναι καθημερινά δίπλα στον πολίτη και καλείται να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο άμεσες απαιτήσεις του, ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος και επεσήμανε την ανάγκη οι ΟΤΑ να υπερκεράσουν όλα τα υπαρκτά προβλήματα ώστε να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των πόλεων.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος δήλωσε: Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε να επιτύχουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών μας, αίροντας υφιστάμενους αποκλεισμούς και περιορίζοντας τα κοινωνικά και άλλα χάσματα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στην θεματική ενότητα «Έξυπνες πόλεις και ψηφιακός μετασχηματισμός, μαζί με τον Παναγιώτη Μιχαήλ, εθνικό συντονιστή του προγράμματος EU City Facility και τον Thomas Walter, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Easy Smart Grid.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολιστικού κεντρικού σχεδιασμού για να μην χαθούν χρήματα από την μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας Προγραμματικής Περιόδου και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Τόνισε την ανάγκη των Δήμων να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, πέραν της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Αναφερόμενος στην αδήριτη ανάγκη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γνωρίζει τα έργα και να θέσει τις προτεραιότητες της στους άξονες που έχουν οριστεί κυρίως σε περιπτώσεις που έχει άμεση εμπλοκή όπως είναι οι ΟΧΕ που μέχρι σήμερα δεν περπάτησαν. Για το κομμάτι των smart cities, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει να τρέξει κεντρικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κάθε Δήμος να παίρνει τα κομμάτια που του λείπουν και του αναλογούν και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενιαίων πληροφοριακών συστημάτων για την Αυτοδιοίκηση τόσο για την διασταύρωση οφειλών των πολιτών, όσο και για το GIS, το κοινό γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει την δημοτική περιουσία.
Κίνδυνος να χαθεί χρόνος και χρήμα λόγω της αποψίλωσης των Δήμων από προσωπικό
Ο κ. Παπαστεργίου έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί χρόνος και χρήμα λόγω της συνεχιζόμενης αποψίλωσης των υπηρεσιών των Δήμων από εξειδικευμένο προσωπικό και την έλλειψη μηχανικών. Παρέθεσε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 50% των μηχανικών του Δημοσίου και των Δήμων είναι άνω των 50 ετών και μόνο το 28% είναι κάτω των 45 ετών και τόνισε την ανάγκη να μπει «νέο αίμα» στους ΟΤΑ. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να οργανωθεί τεχνική βοήθεια για όλη την Ελλάδα με έμφαση στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κυκλικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αλλά και των διαδικασιών ώστε στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων και με τους 17 διαγωνισμούς που τρέχουν η Ελλάδα να κερδίσει το χαμένο έδαφος, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν δεν έγιναν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Δήμων για την τοποθέτηση Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) αλλά και στην ανάγκη για ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας, της χρήσης ποδηλάτου στις πόλεις και βεβαίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κοντά στην κάθε πόλη. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: Πρέπει να φροντίσουμε και την τοπικότητα στην παραγωγή της ενέργειας ώστε το τοπικό ισοζύγιο να είναι όσο πιο ουδέτερο, πιο μηδενικό. Θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βοηθηθεί ,γιατί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων τα τελευταία χρόνια καταστρατηγήθηκε, τολμώ να πω, κυρίως από ιδιώτες που απλώς ήθελαν προνόμια. Η Αυτοδιοίκηση δεν είχε μπει δυναμικά. Θα πρέπει να υπάρξει μια παράλληλη πολιτική ενθάρρυνσης διαφόρων πηγών παραγωγής ενέργειας όπου θα συμμετέχει η κοινωνία είτε αυτούσια είτε μέσω των Δήμων.
Τέλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την εκμετάλλευση των υδάτων που συγκεντρώνονται λόγω καιρικών φαινομένων σε περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση με την κατασκευή μικρών φραγμάτων που είναι περιβαλλοντικά αποδεκτά και πιο εύκολα στην κατασκευή τους.
Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
Θέλουμε κυκλικότητα στην οικονομία, δεν θέλουμε ανακύκλωση στις παλιές ιδέες. Πρέπει να βρούμε νέες φρέσκιες ιδέες προκειμένου να βάλουμε την Αυτοδιοίκηση πιο δυνατά σε όλο αυτό το πολύ ενδιαφέρον, συναρπαστικό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Το στοίχημα για την ΚΕΔΕ αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία είναι, τώρα που τελειώσαμε με τον Εκλογικό Νόμο, να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες. Υπάρχουν αρμοδιότητες που απλώς εντείνουν την γραφειοκρατία. Μέσα στο καλοκαίρι, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες που υπάρχουν, ποιες πρέπει να ασκούνται από τους Δήμους, και τις υπόλοιπες να τις ξεδιαλύνουμε έτσι ώστε βάση της αρχής της εγγύτητας να δίνουμε λύσεις.