Συνάντηση Πατούλη με δημάρχους Αττικής: Καλύτερη θωράκιση στον τομέα Πολιτικής Προστασίας
Σε συνεργασία με το κράτος και τους Δήμους κάνουμε ένα ξεκίνημα και πάμε σε μία άλλη εποχή τον τομέα της πολιτικής προστασίας, διαμήνυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με Δημάρχους και εκπροσώπων Δήμων και από τους 66 Δήμους της Αττικής, με αντικείμενο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας.
Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥΠΕΣ για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τόνισε : «Θέλουμε μία ασφαλή Αττική για τους πολίτες της. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσουμε , μέσα από τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, κράτους και των 66 Δήμων της Αττικής, έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη γνώσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας αλλά και του εθελοντικού κινήματος».
Ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στην τοποθέτηση του ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΣ διαθέτει πόρους ύψους 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εκατ. στην Αττική και πρόσθεσε πως είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου μέχρι τα τέλη του έτους να ανακοινώσει νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση. «Στο νόμο που θα ετοιμάσουμε θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και προφανώς και με καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία και με καινούργιους πόρους. Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσουμε περαιτέρω την Αυτοδιοίκηση».
Ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να «είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες» και προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής μελέτη για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου, με έμφαση στα διαδημοτικά έργα ενώ, όπως ανέφερε, θα υπάρχει ειδικό χωρικό σχέδιο για την Αττική, με στόχο τη διεκδίκηση κονδυλίων από την Ε.Ε.
Ο κ. Λέκκας τόνισε πως η διαχείριση της πολιτικής προστασίας στηρίζεται σε 3 πυλώνες που είναι: 1. Επιστημονική κοινότητα η οποία καλείται να παράξει εφαρμόσιμο έργο 2. Επιχειρησιακό σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς και 3. Ενεργός ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας για τη θωράκιση της Αττικής
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής θα εστιάσουν στην πρόληψη με την έννοια της επιχειρησιακής και όχι απλώς στενά της διοικητικής υποχρέωσης οργάνωσης και υλοποίησης των σχετικών μέτρων και πρόσθεσε πως
«η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία για να δούμε ποιοι είμαστε στην Αττική, τι εξοπλισμό διαθέτουμε, τι χρειαζόμαστε επιπλέον για να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό που καλείται πολιτική προστασία, πώς θα είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι μεταξύ μας, ώστε να μπορούμε να δράττουμε άμεσα και να καλύπτουμε τα όποια κενά υπάρχουν.
Καθώς και πόσες και ποιές είναι οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια των Δήμων της Αττικής, τις οποίες θέλουμε να εντάξουμε στο μηχανισμό μας οργανωμένα και με σχέδιο».
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης αναφερόμενος τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας τις προσδιόρισε στις εξής:
-Θα δημιουργηθεί ένας νέος, λειτουργικός χώρος, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο για να στεγαστεί ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο οποίος θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη και το έργο του.
– Ξεκινά άμεση καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που υπάρχει σε κάθε έναν από τους Δήμους της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους Δημάρχους να αποστείλουν σε ειδική φόρμα, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς, τα μέσα που διαθέτουν και πως αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν.
-Έμφαση θα δοθεί στα έργα, παρεμβάσεις και μελέτες που υλοποιεί, πρόκειται να υλοποιήσει ή εκπονεί η Περιφέρεια. Όπως ανέφερε ήδη έχουν καταγραφεί όλα τα επικίνδυνα σημεία που μπορούν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα κι έχουν εκτελεστεί παρεμβάσεις, όπως π.χ. καθαρισμοί ρεμάτων, για να αποτραπούν καταστροφικά φαινόμενα.
Παράλληλα τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Αττικής από τις υπηρεσίες μας ένα Παρατηρητήριο Επικινδυνότητας Ρεμάτων, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθεί τα επικίνδυνα σημεία και θα προωθεί εφόσον χρειάζονται παρεμβάσεις.
Επιπρόσθετα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα κι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που ήδη υπάρχει από τη διεθνή εμπειρία, προωθούνται μια σειρά από παρεμβάσεις όπως η χρήση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, η εκπόνηση μελετών επικινδυνότητας ανά Δήμο ,κλπ.
Θα δώσουμε αξία στον εθελοντή
–Αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως στόχος είναι «να δοθεί αξία στον εθελοντή» πως στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει πρακτική εκπαίδευση και θα χορηγηθεί κάρτα εθελοντή που θα στηρίζεται σε πιστοποιημένες διαδικασίες. Παράλληλα προγραμματίζεται η ασφάλιση όλων των εθελοντών για τις ώρες που θα ασκούν το έργο τους αλλά και η ανάδειξη των δράσεων τους και της σημαντικής κοινωνικής τους προσφοράς.
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την ανάδειξη και προαγωγή του εθελοντισμού, ως βασικού μηχανισμού ενίσχυσης του εγχειρήματος της πολιτικής προστασίας.
Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Συνδέσμων ώστε να μπορούν να αποτελέσουν φορείς στήριξης και έκφρασης της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και να παίξουν σημαντικό ρόλο, σε διαδημοτικό υπερ-τοπικό επίπεδο, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται στα σχολεία αλλά και ευρύτερα στην κοινή γνώμη προκειμένου να γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδρούν, για την ασφάλεια τους, σε περίπτωση έκτακτου φαινομένου.
«Μπορούμε να δώσουμε λύσεις»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι να αρθούν από τη νομοθετική εξουσία γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να γίνει συστηματική επεξεργασία των διατάξεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. «Είναι προϋπόθεση η Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή σε Περιφέρειες και Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια», πρόσθεσε.
«Σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε άμεσα να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα και να δρομολογήσουμε λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών X. Κοντοές παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος Beyond που παρέχει τη δυνατότητα δορυφορικής παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι: Αντιπεριριφερειάρχες, Οικονομικών Πέππας Νικόλαος, Πολιτικής Προστασίας Κόκκαλης Βασίλειος, Κεντρικού Τομέα Αθηνών Δημόπουλος Γεώργιος, Ανατολικής Αττικής Αυγερινός Αθανάσιος, Βόρειου Τομέα Αθηνών Κεφαλογιάννη Λουκία, Δυτικής Αττικής Κοσμόπουλος Ελευθέριος, Δυτικού Τομέα Αθηνών Λεωτσάκος Ανδρέας, Νήσων Θεοδωρακοπούλου –Μπόγρη Βασιλική, Πειραιώς Αντωνάκου Σταυρούλα και οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Κοσμίδη, Φ. Καλογήρου, Θ. Κατσιγιάννης και Γ. Αγγελόπουλος. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και τα στελέχη των παρακάτω δήμων: Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Κωνσταντέλλος Γρηγόριος και η Εντεταλμένη Πολιτικής Προστασίας (Π.Π.) Δ. Σουτόγλου, Διονύσου Καλαφατέλης Ιωάννης και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Π. Π. Θ. Κρητικός, Χ. Πέππας, Κρωπίας Κιούσης Δημήτριος και ο Αντιδήμαρχος Π. Π. Θ. Γρίβας Λαυρεωτικής Λουκάς Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Η. Στουραΐτης και ο Προϊστάμενος Π.Π. Ε. Πανάγος, Μαραθώνος Τσίρκας Στέργιος και ο Αντιδήμαρχος Π. Π. Ε. Κυπαρίσσης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Αλλαγιάννης Κωνσταντίνος και οι Εντεταλμένοι Π.Π. Ε. Δημητρίου και Χ. Χούχουλης, Παιανίας Αντιδήμαρχος Π.Π. Α. Σταύρος, Παλλήνης Ζούτσος Αθανάσιος και ο Αντιδήμαρχος Π.Π. Φ. Αβαρκιώτης, Ραφήνας-Πικερμίου Μπουρνούς Ευάγγελος, ο Αντιδήμαρχος Π.Π. Δ. Κατσουλάκης και το στέλεχος Π. Π. Σ. Τζιβιτζής, Σαρωνικού Φιλίππου Πέτρος, ο Αντιδήμαρχος Π. Π. Χ. Γαλάνης και ο υπεύθυνος Π. Π.Α. Γκίνης, Ωρωπού Αντιπρόσωπος Π.Π. Ιωάννης Δήμας, Κηφισιάς ο Αντιδήμαρχος Π. Π. κ. Κασιμάτης, Λυκόβρυσης-Πεύκης Μαυρίδης Αναστάσιος, ο Αντιδήμαρχος Π. Π.Δ. Κοκορόσκος και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μπόλλος, Νέας Ιωνίας η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Σακαλόγλου, Παπάγου – Χολαργού Αποστολόπουλος Ηλίας, Πεντέλης Κεχαγιά Δήμητρα και ο Αντιδήμαρχος Β. Σιώμος, Χαλανδρίου Ρούσσος Σίμος και ο Αντιδήμαρχος Κ. Ευθυμίου Ασπροπύργου Μελετίου Νικόλαος και ο Αντιδήμαρχος Π. Π. Θ. Τσίγκος, Ελευσίνας Οικονόμου Αργύρης Αντιδήμαρχος Π.Π., Λ. Παππάς, Μάνδρας-Ειδυλλίας Στάθης Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Π.Π. Παναγιώτης Κολοβέτσος , Μεγαρέων Σταμούλης Γρηγόριος, o Αντιδήμαρχος Π.Π. Κ. Φυλαχτός, Φυλής Παππούς Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Π.Π. Μιχαήλ Οικονόμου, Αγίας Βαρβάρας Μίχος Λάμπρος, Αγίων Αναργύρων-Καματερού Αντιδήμαρχος Π. Π. Δ. Βαυλαδέλης, Αιγάλεω Αντιδήμαρχος Π. Προστασίας Χ. Αρβανίτης, Ιλίου Ζενέτος Νικόλαος και η Αντιδήμαρχος Π. Π. κ. Π. Μηλιώνη, Περιστερίου Αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα, Χαϊδαρίου Ντηνιακός Ευάγγελος και ο Αντιδήμαρχος Β. Καρατζαφέρης, Αθηναίων Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ν. Αβραμίδης και ο Υπεύθυνος Π.Π. Γεωργακόπουλος Πάρης, Βύρωνος Κατωπόδης Γρηγόριος και ο Αντιδήμαρχος Π. Π. Κ. Αγγελής, Γαλατσίου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Π. Ροκόβης, Δάφνης-Υμηττού Μπινίσκος Αναστάσιος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ. Γιαννακούρας, Ηλιουπόλεως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ι. Αντζινάς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Σεφτελής, Καισαριανής Αντιπρόσωπος Π.Π. Εμ. Κιτσέλλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μ. Κουτσάκης, Αίγινας Ζορμπάς Ιωάννης και ο Αντιδήμαρχος Δ. Καραγιάννης, Πόρου Υπεύθυνος Π.Π. Ανδρέας Νικολετόπουλος, Σπετσών Εντεταλμένη Π. Π. κ Μ. Ευσταθίου, Ύδρας Κουκουδάκης Γεώργιος, Αγίου Δημητρίου Ανδρούτσου Μαρία και η Αντιδήμαρχος Π.Π., Ν. Συρράκος, Αλίμου Αντιδήμαρχοι Γ. Μακαριγάκης Α. Μούσια, Γλυφάδας Αντιδήμαρχος Καυκάς και Υπεύθυνη Π.Π. Μ. Στέλλα, Ελληνικού-Αργυρούπολης Αντιδήμαρχος Π. Π. Β. Κρητικός, Καλλιθέας Κάρναβος Δημήτριος και ο Αντιδήμαρχος Π. Π. Κ. Ευσταθίου, Νέας Σμύρνης Αντιδήμαρχος Π. Π. Π. Κουκάς, Παλαιού Φαλήρου Αντιδήμαρχος Π. Π. Ν. Γιάκοβλεφ, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Αντιδήμαρχός Π.Π. Μιλτιάδης Θεόδοτος, Κορυδαλλού Αντιδήμαρχος Π. Π. Μ. Ευθυμιάδης, Νίκαιας-Ρέντη και Πρόεδρος ΠΕΔΑ Ιωακειμίδης Γεώργιος, η Αντιδήμαρχος Π.Π. Μαρία Αραβαντινού, Πειραιώς Αντιδήμαρχος Π.Π. Παναγιώτης Ρέππας.