Αν δεν υπάρχει σταθερότητα, η ροή ξένων επενδύσεων δεν θα φτάσει ποτέ στα επιθυμητά επίπεδα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επιχειρούν να παγιδεύσουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος το «Μακεδονικό».

Έχοντας υποθηκεύσει το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, διαμορφώνοντας με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανυπέρβλητα εμπόδια για μια άλλη, εθνικά επωφελή, λύση του «Μακεδονικού», ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένο, «εργάζονται» από κοινού για τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών την 26η Μαΐου.

Και για να μην προσέλθουν στις κάλπες με το στίγμα ότι απεμπόλησαν το «Μακεδονικό», μεθοδεύουν τη χρονική μετάθεση για την τυπική κύρωση της επίμαχης συμφωνίας από την εθνική αντιπροσωπία, δηλαδή τη Βουλή, ώστε η όλη διαδικασία, που ούτως ή άλλως έχει «ναρκοθετηθεί» από τους ίδιους, να λάβει χώρα και να σκάσει ως «βόμβα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, αυτής του Κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Τόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Π. Καμμένος στο πλαίσιο των εμφανίσεών τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αντί να «απολογηθούν» απέναντι στην κοινή γνώμη για το γεγονός ότι οι ίδιοι έστησαν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας στο «Μακεδονικό» με τη συμφωνία των Πρεσπών, έφτασαν στο σημείο να καλούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, να αναλάβει τις ευθύνες του επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Προφανώς με τη βεβαιότητα ότι στο τέλος αυτός θα κληθεί να υποστεί τις διεθνείς πιέσεις για την «επικύρωση» της συμφωνίας τους από την επόμενη Βουλή. Ασχέτως αν αυτό συνιστά ομολογία ήττας, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους ΑΝ.ΕΛ., εντούτοις δείχνει πως η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού έκανε τη «βρώμικη δουλειά» σε ένα μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και για να μην υποστεί ολοκληρωτικά τα εκλογικά επίχειρα των αποφάσεών της, θα επιδιώξει να «μεταθέσει» την ευθύνη και να διεκδικήσει πολιτικά οφέλη από τη «στάση ανάγκης» της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.

Η «εργαλειοποίηση» της συμφωνίας των Πρεσπών με όρους ευκαιριακής εκλογικής σκοπιμότητας εξυπηρετεί πρωτίστως τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καθώς το κόμμα του Π. Καμμένου θα μπορεί να ισχυριστεί προσχηματικά πως η επιλογή για τριπλές εκλογές τον Μάιο ήταν αποτέλεσμα της διαφωνίας του για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η αλήθεια της συγκεκριμένης απόφασης θα βρίσκεται αλλού και όχι στον «ψευδεπίγραφο» πατριωτισμό που θα προβάλλουν οι ΑΝ.ΕΛ. για να «διασωθούν» -μέσω Μακεδονίας- στις κάλπες.

Και αυτό διότι σε διαδικαστικό και τεχνικό επίπεδο η Ελλάδα δεν δεσμεύεται χρονικά να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στις αρχές του 2019, οπότε και η εθνική αντιπροσωπία των Σκοπίων θα κληθεί να αποφασίσει για τις προαπαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή της «συμμόρφωσης» των Σκοπίων στους όρους που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει όμως να έχει ολοκληρωθεί, όπως και η κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα, μέχρι το τέλος του 2019.

Συνεπώς δεν ευσταθεί η παραδοχή πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επικυρώσει άμεσα τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν η Βουλή των Σκοπίων, έχοντας διασφαλίσει σε λίγες ημέρες ένα θετικό αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα, αποφασίσει στις αρχές του νέου χρόνου τη δρομολόγηση των απαιτούμενων συνταγματικών αλλαγών.

Από την πλευρά πάντως κύκλων της Ν.Δ. που παρακολουθούν το θέμα, διασαφηνίζεται ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, πριν από τις εκλογές, καθίσταται σεβαστή ως προς τη «συνέχεια του κράτους».

Στην αντίθετη περίπτωση, που αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα, η Ν.Δ. θα προσδώσει στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό. Και εφόσον, όπως προβλέπεται, η Ν.Δ. κυριαρχήσει και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θεωρήσει ότι είναι δεσμευμένη από την επιλογή του λαού να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κάτι που όχι τυχαία διεμήνυσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, προς την πλευρά των Σκοπίων, με τον δικό του τρόπο. εισηγησεισ Πέραν του «πολιτικού τακτικισμού» επί του «Μακεδονικού», οι λόγοι για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί επωφελές για τον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο των τριπλών εκλογών την άνοιξη, δηλαδή την Κυριακή 26η Μαΐου, βασίζονται σε σειρά αναλύσεων που έχουν γίνει στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα με τη συμμετοχή έμπειρων επιστημόνων-εκπροσώπων εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Το συμπέρασμα των εισηγήσεών τους προς τον πρωθυπουργό είναι πως «όσο πιο μακριά οι εκλογές τόσο χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπό το πρίσμα αυτό, το ενδεχόμενο το Μέγαρο Μαξίμου να ακολουθήσει μια στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας, έχοντας υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές του Μαΐου ή στην αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες, θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω την κοινωνική του απήχηση, καθώς τα όποια αρνητικά αποτελέσματα στις συγκεκριμένες κάλπες θα συμπαρασύρουν θεαματικά την εκλογική συμπεριφορά του κόσμου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη μιας δυναμικής και ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα της εξασφαλίσει «αυτοδυναμία» στις εθνικές εκλογές.

Αντιθέτως, εάν τον Μάιο του 2019 στηθούν όλες μαζί οι κάλπες, δηλαδή για την ανάδειξη των αιρετών σε δήμους και περιφέρειες, για τους εκπροσώπους της χώρας στην Ευρωβουλή και για τους εκπροσώπους στο εθνικό Κοινοβούλιο, υπάρχει «αισιοδοξία» στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πως στο τέλος το «εκλογικό ταμείο» θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα «θολώσει» την όποια «κυριαρχία» επιδιώξει να προβάλει η Ν.Δ. ως δεσπόζουσα δύναμη σε όλα τα επίπεδα.