Πε. Μαρ 28th, 2024

Αδιέξοδα για τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βορρά

Μόνο εύκολο δεν είναι το σταυρόλεξο που καλείται να λύσει ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Γιατί και στα δύο βασικά μέτωπα καταγράφονται σοβαρά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, στον Δήμο Θεσσαλονίκης η ξαφνική προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσε κάποιες εσωτερικές γκρίνιες.

Με το που αυτές υποχώρησαν, άρχισαν τα σενάρια για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης. Δεν λείπουν, μάλιστα, οι φωνές εκείνες που κυριολεκτικά τρέμουν και μόνο με την ιδέα «να αποφασίσει ο Μπουτάρης να πάει στο σπίτι του». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η πρώτη που θα δώσει το «παρών» λέγεται Ρία Καλφακάκου και είναι η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο. Ομως θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν και άλλες σκέψεις, που πάντως δεν αφορούν την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία κατευθύνεται προς τη βουλευτική λίστα.

Απόλυτα θολό είναι το τοπίο όσον αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Τρία ονόματα ακούγονται: Σωκράτης Φάμελλος, Γιάννης Αμανατίδης και Μάρκος Μπόλαρης. Ο πρώτος είναι υπουργικό στέλεχος και ξέρει την Αυτοδιοίκηση, αλλά επιθυμεί την παραμονή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο δεύτερος έχει διεισδυτικότητα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε καμία τριβή με τον αυτοδιοικητικό χώρο. Ο τρίτος έχει υπάρξει ήδη δύο φορές υποψήφιος περιφερειάρχης, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή Τσίπρα θα έχει άλλα χαρακτηριστικά. Ολοι φυσικά έχουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς ο βασικός αντίπαλος, που λέγεται Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ιδιαίτερα ισχυρός.