Κυ. Απρ 14th, 2024

Πατούλης: Με αυτόν τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση

Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι επιμένει να αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού 2019 και τα όσα προβλέπει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη σχετική συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού που στόχο έχει να στραγγαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Για άλλη μία φορά η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος και πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Τα όσα προβλέπει δεν δείχνουν καμία προοπτική ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η απάντηση μας απέναντι στην κυβέρνηση που δίνει στην Αυτοδιοίκηση το ρόλο του ζητιάνου, θα είναι σκληρή ».

Εν όψει και του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο κ. Πατούλης κατά την εισήγησή του κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν στο Συνέδριο σαφώς, για τις θέσεις και τις προτάσεις τους επί όλων των ζητημάτων που απασχολούν και δημιουργούν παθογένειες στην Αυτοδιοίκηση.

«Σε αυτό το τελευταίο συνέδριο πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οφείλουμε όλοι να αφήσουμε τις κομματικές ταυτότητες και να πούμε αλήθειες. Είναι χρέος μας απέναντι στη χώρα και στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την Αυτοδιοίκηση

Από την επεξεργασία των στοιχείων του σχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2019  που αφορούν κωδικούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκύπτει ότι στην πράξη δεν εφαρμόζεται ο νόμος 3852/2010, με συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει σημαντικές απώλειες πόρων οι οποίες ξεπερνούν τα 4,2 δισ. Ευρώ. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μειώσεις στις επιχορηγήσεις, τόσο των κοινωνικών δαπανών, όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης μέσω φόρων, ενώ δεν εντοπίζεται σε κανένα σημείο πρόβλεψη για το κόστος μισθοδοσίας για τις περίπου 3,250 μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και  Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Ο.Τ.Α., Α. Καστρινός, στην εισήγησή του επισήμανε ότι από την ανάλυση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, για την ΤΑ προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Μειωμένοι Πόροι ΚΑΠ και μη εφαρμογή του ν. 3852/2010  – Αποκλίσεις Κρατικού Προϋπολογισμού από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 -2022