Σα. Απρ 20th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Δεν περνάει στον β΄ γύρο

Ένα μεγάλο φάντασμα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, αυτό της μεγάλης ήττας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μελετούν τις έρευνες και βλέπουν ότι οι υποψήφιοι του κόμματος είναι πολύ πιθανό να μη βρεθούν καν στον δεύτερο γύρο και να καταταγούν τρίτοι ή και τέταρτοι.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους μεγάλους δήμους της χώρας, όπου οι περισσότερες επιλογές που έχουν γίνει θεωρούνται υποψηφιότητες «καταγραφής» μάλλον παρά ισχυρά πρόσωπα, με δυνατότητες να κερδίσουν τους δήμους. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Και οι τρεις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι δεν θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα, που παραπέμπει σε «παλαιό και μικρό ΣΥΡΙΖΑ». Κατά μία έννοια, θυμίζει την αντίστοιχη επιλογή που είχε κάνει για τον Δήμο Αθηναίων ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 με την Ελένη Πορτάλιου, η οποία είχε συγκεντρώσει μόλις 5,8%. Η αναγνωρισιμότητά του είναι πολύ μικρή, ενώ η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε πολύ αργά σε σχέση με τους αντιπάλους του και επιπλέον πέρασε προς τα έξω ως η έσχατη λύση, μιας και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναζητούσε και δεν έβρισκε λαμπερό υποψήφιο.

Περιθωριακή είναι η επιλογή του κόμματος για τον Δήμο Πειραιά. Ο Νίκος Μπελαβίλας λογίζεται ως σκληρό πολιτικό στέλεχος, με καμία δυνατότητα να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, πέραν των στενών κομματικών ορίων. Εν αντιθέσει με τον Θοδωρή Δρίτσα (σ.σ.: ήταν ο υποψήφιος του κόμματος το 2014), που είχε, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, κύρος και αποδοχή σε μεγάλα τμήματα του Πειραιά, ο κ. Μπελαβίλας δεν είναι καθόλου γνωστός στην πόλη. Εκτιμάται ότι ο πραγματικός στόχος της συγκεκριμένης υποψηφιότητας εί ναι να προσεγγίσει το διψήφιο ποσοστό. Διαφορετικά είναι τα κριτήρια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια επιλογή διόλου συνηθισμένη για τα δεδομένα του χώρου.

Ουσιαστικά επέλεξε ένα πρόσωπο, την Κατερίνα Νοτοπούλου, με βασικό γνώμονα την εξωτερική της εμφάνιση και την ωραία της εικόνα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν έχει την παραμικρή καταξίωση στην πόλη, αλλά ούτε και κάποια κομματικά ή αγωνιστικά ένσημα. Ενδεικτική είναι η σύγκριση με την επιλογή που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, που δεν ήταν άλλη από μια σημαντική προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

Γνώστες των πραγμάτων της πόλης πιθανολογούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η κυρία Νοτοπούλου θα είναι τέταρτη, πίσω από τις υποψηφιότητες του Νίκου Ταχιάου, του Σπύρου Βούγια και του Γιώργου Ορφανού. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να περάσουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο σε δήμους όπως η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Περιστέρι, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, ο Βόλος, η Καλλιθέα και η Γλυφάδα. Αντιθέτως, με αξιώσεις διεκδικεί δήμους όπως η Λάρισα, το Αιγάλεω, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, η Νίκαια-Ρέντης κ.ά.

Διαφοροποίηση

Τα πράγματα διαφοροποιούνται για τον ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες, καθώς εκεί επέλεξε στις περισσότερες περιπτώσεις να «κρυφτεί» πίσω από υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής ή να στηρίξει πρόσωπα που έχουν αναφορές στην Κεντροαριστερά.

Με εξαίρεση, βεβαίως, τους νυν περιφερειάρχες Αττικής, Ρένα Δούρου, και Ιονίων Νήσων, Θοδωρή Γαλιατσάτο, που και αυτοί θα δώσουν σκληρή μάχη με τους αντιπάλους τους για να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τους προ ερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, Νίκο Τσιμιλίγκα στη Θεσσαλία και Μανώλη Γλυνό στο Νότιο Αιγαίο.

Επιπλέον, στην Ηπειρο κατεβάζει τον Γιώργο Ζάψα, με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη της Ν.Δ. να είναι πιθανό να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, και στη Στερεά Ελλάδα τον πολύ αξιόλογο Δημήτρη Αναγνωστάκη, που παλεύει με την Κατερίνα Μπατζελή για να περάσει στον δεύτερο γύρο. Απλής «καταγραφής» και διεκδίκησης της τρίτης ή και της τέταρτης θέσης είναι οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία δεν έχει βρει καν υποψήφιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όποια επιλογή κάνει.

*Του Ανδρέα Παπαδόπουλου

Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ την Παρασκευή 4/1/2019