Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν σχεδόν πάντοτε επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Έτσι, δεν έχουν καμία επίδραση στην κοινωνία, όπως άλλωστε δείχνουν και οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις: Το Βατερλώ με την Εκκλησία, το δόγμα Πολάκη που είχε (και έχει) ως στόχο κυρίως το ΚΙΝΑΛ, οι παροχές, η θριαμβολογία για τις συντάξεις, η περίφημη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε διψήφιο νούμερο κινείται κατά μέσο όρο η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, στις οποίες έχουν «ενσωματωθεί» και όλες οι παραπάνω εξελίξεις.

Αντίθετα, κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για την αύξηση της εγκληματικότητας και την ανομία, θέμα που ανέδειξε η ΝΔ με την ερώτηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα, στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω και με την ανάδειξη κυβερνητικών υποθέσεων με οσμή σκανδάλου. Η ΝΔ τα σηκώνει ψηλά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μείνουν χωρίς διερεύνηση. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης στα Παραπολιτικά:

«Η διερεύνηση και, κυρίως, η απόδοση ευθυνών για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. είναι προτεραιότητα για τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Κατ’ αρχάς, θα προχωρήσουµε, όπως έχει ήδη πει ο πρόεδρός µας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τι ακριβώς έγινε τους πρώτους έξι µήνες του 2015. Οµως θα διερευνήσουµε όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, που αποκαλύπτονται το ένα µετά το άλλο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τη ∆ΕΠΑ, τον Σταθµό Εµπορευµατοκιβωτίων στο Θριάσιο, όσα ακούστηκαν επίσηµα για χρηµατισµό στην κυβέρνηση από τον Σόρος, τη διασπάθιση κοινοτικών πόρων για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, την εξαγορά από τη ∆ΕΗ εταιρείας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, την κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ και την υπόθεση πώλησης βληµάτων. Τσίπρας και Καµµένος θα λογοδοτήσουν.»

Στο Μαξίμου ήδη κάνουν σκέψεις για να στηθούν κάλπες ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, στις αρχές Μαρτίου ή και στις Ευρωεκλογές με διπλό στόχο:

1. Να κεφαλαιοποιήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα «δώρα» που έκαναν με τις συντάξεις, με το κοινωνικό μέρισμα, με τα αναδρομικά. Άλλωστε, αυτού του είδους οι παροχές έχουν μικρή επίδραση στο εκλογικό σώμα, το γνωρίζουν αρκετοί πρώην πρωθυπουργοί, και όποια επίδραση και αν έχουν εξαντλείται λίγο μετά την… απομάκρυνση από το ταμείο.

2. Να προλάβουν τις αναταράξεις που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, στα Σκόπια οι εξελίξεις προχωρούν ταχύτατα και εκτιμάται ότι η καυτή πατάτα θα έρθει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Υπό το φάσμα των αρνητικών δημοσκοπήσεων και των καθημερινών γεγονότων που προκαλούν φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και εξαφανίζουν τους ΑΝΕΛ, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την πορεία της κυβέρνησης και ήδη διατυπώνονται εισηγήσεις και για τον χρόνο των εκλογών. Όπως λένε τα «ΝΕΑ» καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις με τρία επικρατέστερα σενάρια, δηλαδή τον Μάιο του 2019 (τετραπλές εκλογές), τον Οκτώβριο με τη λήξη της τετραετίας και τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου.

Ο παράγοντας Τσακαλώτος

Υπάρχει όμως και μια ακόμα μεταβλητή που συνηγορεί στο σενάριο της πρόωρης κάλπης. Πρόκειται για τον υπουργό Οικοομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εμφανίζεται ελάχιστα και δεν πανηγυρίζει τις παροχές. Και όταν ακόμα εμφανίζεται, όπως έγινε στη Λέσβο, αντιμετωπίζει αποδοκιμασίες.

Πληροφορίες των «Παραπολιτικών» εμφανίζουν τον Τσακαλώτο εδώ και καιρό ως θιασώτη πρόωρων εκλογών, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο. «Γνωρίζει τι έρχεται και κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας υπό το πρίσμα και άλλων παραγόντων, που εν πολλοίς θα κρίνουν την πορεία της χώρας τους επόμενους έξι μήνες», είναι η εξήγηση που δίνουν όσοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα τελευταία χρόνια τα καθήκοντά του.

Ταυτόχρονα, ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο ίδιος θα ήθελε εκλογές «χθες», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, είναι να περιφρουρήσει εγκαίρως την υστεροφημία του απέναντι στο ενδεχόμενο μην του «κάτσει καμιά στραβή στη βάρδιά του» τους επόμενους μήνες και τότε οτιδήποτε μπορεί να του πιστώνουν σήμερα ως επιτυχία οι σύντροφοί του να τιναχτεί στον αέρα.

Κινούμενος στη λογική ότι η οικονομία δεν είναι επικοινωνία και έχοντας κατά νου τις κυοφορούμενες επισφάλειες από τις σοβαρές προκλήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός τειχών, όπως η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις ΕΕ-Ιταλίας, η απαγορευτική ακόμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η κατάσταση στον χώρο των τραπεζών, που αποτυπώνεται στην κατάρρευση του δείκτη του χρηματιστηρίου, καθώς και άλλα ζητήματα, που μπορεί να λειτουργήσουν αθροιστικά σε βάρος της οικονομίας, όπως η πορεία του ιδιωτικού χρέους, ενθαρρύνει το σενάριο της έγκαιρης απόδρασης.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη στα «Παραπολιτικά»