Πα. Οκτ 11th, 2024

Μπακογιάννης: Να συμφωνήσουμε όλοι οι υποψήφιοι σε κεντρικά θέματα και να δώσουμε τη μάχη

Την ανάγκη συμφωνίας και συνεννόησης όλων των υποψηφίων σε κεντρικά – διοικητικά θέματα που ανακύπτουν από την σχέση του Δήμου Αθηναίων με το κεντρικό κράτος, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

“Να σας δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα. Το πεδίο του Άρεως θα ανήκει στο Δήμο ή θα ανήκει σε κάποιον άλλον;  Ποιος θα είναι υπεύθυνος; Έχουμε σημεία στην Αθήνα, δρόμους που τα πεζοδρόμια και τα φρεάτια είναι του Δήμου, το οδόστρωμα της Περιφέρειας και οι υπόγειες διαβάσεις ενός Υπουργείου. Έχει έρθει τώρα η κυβέρνηση και έχει νομοθετήσει το εξής απίστευτο. Έχει δημιουργήσει μία ανώνυμη εταιρεία, την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. η οποία στην πραγματικότητα υποκαθιστά το Δήμο μέσα στην πόλη. Έρχεται λοιπόν μία εταιρεία, μία Α.Ε. και λέει, “τα έργα θα τα κάνω εγώ”. Μα δεν γίνεται έτσι. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι υπεύθυνος για όλα και κυρίως πρέπει να είναι υπόλογος για όλα, όποιος και αν είναι αυτός. Και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτά θα συμφωνήσουμε όλοι οι συνυποψήφιοι και θα μπορέσουμε να τα ανεβάσουμε για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη.” είπε χαρακτηριστικά.

“Η ασφάλεια είναι θέμα, κυρίως, πρόληψης “

Αναφερόμενος στα θέματα που τίθενται από τους κατοίκους της Αθήνας, σε σχέση με την καθαριότητα, την ασφάλεια και την έλλειψη πρασίνου, ο κ.Μπακογιάννης επισήμανε την δυνατότητα του Δήμου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και τόνισε:

Χθες ήμουν στην πλατεία Κολιάτσου και περπατούσα στη Πατησίων. Μιλάμε για ένα δρόμο που κάποτε ήταν η βιτρίνα της Αθήνας και μου έλεγαν ότι τα φροντιστήρια κλείνουν στις 8 το βράδυ. Γιατί κλείνουν τα φροντιστήρια στις 8 το βράδυ; Γιατί φοβούνται οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά να κυκλοφορήσουν αργότερα. Πήγα σε πάρκα, τα οποία δεν έχουν φωτισμό. Σε άθλια κατάσταση. Στο πάρκο Φιξ δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν δημόσιοι χώροι οι οποίοι είναι εντελώς εγκαταλειμμένοι, υπάρχουν χώροι πρασίνου που πρέπει να τους απελευθερώσουμε. Ασφάλεια δεν είναι μόνο η καταστολή, είναι και η πρόληψη. Αυτό πρέπει να το λέμε. Ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, θα πρέπει να κάνει παρεμβάσεις.

Έχει να κάνει και με την καθημερινότητά μας. Παραδείγματος χάριν, όταν έχεις κάπου φως, να συμφωνήσουμε ότι αυτό επηρεάζει την ασφάλεια; Την επηρεάζει. Όταν έχεις καθαριότητα την επηρεάζει; Την επηρεάζει. Όταν έχεις οργανωμένους χώρους πρασίνου, επηρεάζει ή δεν επηρεάζει; Όταν έχεις φύλαξη στα πάρκα, που είναι σημεία εντελώς εγκαταλελειμμένα. Πριν μερικές μέρες ήμουν στο άλσος των Άνω Πετραλώνων. Δεν υπάρχει τίποτα. Μου έλεγαν ότι παλιά υπήρχε μία φύλακας. Τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν υπάρχει τίποτα. Άρα, ο Δήμος μπορεί να κάνει πράγματα. Πόσο μάλλον αν καταλήξουμε σε ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο, συνεργαστούμε με την ελληνική αστυνομία, αν η δημοτική αστυνομία βγει έξω στις γειτονιές, αν σταματήσει απλώς να γράφει κλήσεις, γιατί αυτές είναι οι εντολές που έχει αυτήν τη στιγμή. Η δημοτική αστυνομία δεν είναι ένας εισπρακτικός μηχανισμός.”