Πα. Οκτ 11th, 2024

«Η ώρα της δράσης και της ευθύνης για τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης», άρθρο του Νίκου Σαντοριναίου

Η Πολιτική Προστασία ως έννοια μπήκε δυστυχώς στη ζωή μας μέσα από ένα τραγικό γεγονός, την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που άφησε πίσω της 100 νεκρούς.

Μετά την εκατόμβη νεκρών σε εκείνη την φονική φωτιά, έγιναν αρκετά και σημαντικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας οδηγώντας στην σωτηρία ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Η κλιματική κρίση όμως η οποία δεν αναδύεται απλώς μέσα από τον βιασμό του περιβάλλοντος των προηγούμενων ετών, αλλά εκρήγνυται προκαλώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις, απαιτεί συστράτευση και νέα επικαιροποιημένα σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις παρατηρήσεις των ειδικών τα κλιματικά γεγονότα – είτε πρόκειται για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες ή άλλους είδους επεισόδια που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα – θα γίνονται συχνότερα και θα είναι εντονότερα, όπως απέδειξε πολύ πρόσφατα ο «Ιανός».

Η σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την Κυβέρνηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΝΔ ήταν το θεμέλιο για την εδραίωση μια ουσιαστικής πολιτικής για την προστασία των πολιτών, ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση κομβική σημασία είχαν η λειτουργία του «112» και του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. Παράλληλα Θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αναβαθμίστηκε το σύστημα εθελοντισμού και εκπαίδευσης των πολιτών, με την ίδρυση της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και παροχής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων και εκτάκτων αναγκών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας στον οποίο συμμετέχουν 33 χώρες: 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισλανδία και η Νορβηγία από τις χώρες του Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και από χώρες των Βαλκανίων, Σερβία, Μαυροβούνιο και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας!

Η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε και κατάφερε να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. ευρώ με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ μέχρι το 2027, για να προμηθευτεί η χώρα μας σύγχρονα εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα με υπερσύγχρονα μέσα.

Το επόμενο βήμα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με έναν μηχανισμό για άμεσες δράσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με προσωπικό εκπαιδευμένο από το εξειδικευμένο προσωπικό Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ κ.ά.

Εν κατακλείδι είναι αδήριτη ανάγκη για την λήψη αποφάσεων και άμεσων δράσεων.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ την ζούμε και για να αποφύγουμε τραγωδίες και απώλειες θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε άμεσα. Δεν χωρούν ολιγωρίες. Είναι η ώρα της δράσης και της ευθύνης. Είναι η ώρα να συστρατευθούμε όλοι για να σώσουμε το περιβάλλον που διαβιούμε και στην ουσία την ίδια μας την ζωή…

O Nίκος Σαντοριναίος είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αττικής – Αναπληρωτής Τομεάρχης και Συντονιστής Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Νέας Δημοκρατίας.