Σα. Απρ 27th, 2024

Αλέξανδρος Μαλλιάς: Τι είπε για την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ

Για την απόφασή του να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο πρώην πρεσβευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, κος Αλέξανδρος Μαλλιάς, 

Όπως είπε,  «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση διότι ποτέ στη ζωή μου δεν θεώρησα ότι είμαι πολιτικός, είχα μια διαδρομή 37 ετών ως κρατικός λειτουργός, ως διπλωμάτης και σε θέσεις καίριες στην Ουάσιγκτον, στα Σκόπια, στα Τίρανα. Το 2014 κάναμε μια προσπάθεια τότε με το ΠΟΤΑΜΙ, ήμουνα υποψήφιος, έφυγα μετά από ένα χρόνο αλλά θέλω να πω ότι έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους.».

«Ήταν μια προσπάθεια που ίσως δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε. Με τον κ. Μητσοτάκη είχα επανειλημμένες συζητήσεις για θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια κυρίως και συχνά συζητούσαμε πριν από τις επισκέψεις του. Όταν με ρωτούσε του έλεγα τη γνώμη μου και πριν από κάμποσο καιρό είχαμε μια συζήτηση για το θέμα του ευρωψηφοδελτίου και το δέχτηκα διότι θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου ειδικά σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών διότι διακυβεύονται τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η ΕΕ », πρόσθεσε ο κ. Μαλλιάς.

Ερωτώμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία  ότι εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Όπως ειπε, «Η ονομασία η οποία συνομολογήθηκε ανταποκρίνεται προς τις παραμέτρους που είχε θέσει η Ελλάδα από το ’93 και εντεύθεν, το μεγάλο πρόβλημα στη συμφωνία, και αυτό το βλέπουμε καθημερινά, είναι το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής ιθαγένειας ή εθνότητας, ή υπηκοότητας και εδώ για μένα ανοίγει το πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος. Άρα το μακεδονικό ζήτημα ως ζήτημα ονόματος βρίσκει τη διευθέτησή του όμως το ζήτημα ταυτότητας που απετέλεσε την αιχμή του δόρατος του μακεδονισμού είναι πια στην επικαιρότητα μέσω μάλιστα ενός δεσμευτικού κειμένου».

Και πρόσθεσε «Η βασική γραμμή άμυνας της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα έπρεπε να ήταν ότι δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ που να μας υποχρεώνει να συμφωνήσουμε στο θέμα γλώσσας και εθνότητας. Έχω πολύ καθαρή γνώση των καθηγητών και των επιστημόνων που συμμετείχαν της διαπραγματευτικής ομάδας συνεπώς κανείς μας δεν δικαιούνται να αμφισβητήσει τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και την άρτια επιστημοσύνη τους, εκτιμώ ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση».

Τέλος, όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι «έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα η κυβέρνηση του και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Ράμα για μια ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα εκείνο όμως το οποίο εκτιμώ ότι έχει προκαλέσει μια μεγάλη κινητοποίηση είναι ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο κυβερνά. Εγώ έχοντας κατά νου τον τρόπο με τον οποίο επίσης αντιδρά σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας κατά τρόπο βίαιο και παρορμητικό πολλές φορές τον έχω προσομοιάσει με τον Γκρουέφσκι. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ μακριά από την πολιτική του Γκρουέφσκι και βεβαίως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από μέρους της Ελλάδας γιατί έχουμε μια σημαντική αυτόχθονα ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Το χαρακτηριστικό όμως της πολιτικής της Ελλάδας σε σχέση με την Αλβανία είναι εδώ και πολλά χρόνια η έλλειψη συνέχειας, αυτό είναι ένα μεγάλο μείον. Το έχουμε πληρώσει αυτό και στις σχέσεις με τον κ.Ράμα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο κ. Ράμα έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, και είναι ένας μεταξύ των πολιτικών, μαζί με τον πρόεδρο του Κοσσόβου οι οποίοι προσπαθούν να συμφωνήσουν για την ανταλλαγή εδαφών και ανταλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου τη οποία η Αλβανία έχει εθνικό συμφέρον. Συνεπώς είναι κάτι το οποίο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή».