Τρ. Μαρ 19th, 2024

Ο δήμαρχος Καρύστου Λ. Ραβιόλος στο e-ota: Υλοποιούμε μεγάλα έργα που αλλάζουν την όψη του δήμου και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής

* Στον Σωτήρη Πολύζο

O Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, με συνέντευξη του στο e-ota απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στις πυρκαγιές και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που η Νότια Εύβοια ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη για μία ακόμη φορά,  για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

  1. Ποιοι είναι οι στόχοι και ο σχεδιασμός σας για το επόμενο διάστημα;

Βασικό μας μέλημα ήταν και παραμένει ο διαρκής εκσυγχρονισμός του Δήμου μας στο πεδίο των υποδομών. Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε για πρώτη φόρα ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα που αλλάζουν την όψη του Δήμου και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή αυτού του προγράμματος ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σταδιακά ένα δήμο πρότυπο που θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά στάνταρ. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη νέων μεγάλων έργων που θα υπηρετούν αυτή τη λογική. Επίσης και ειδικά αυτή τη περίοδο θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην κοινωνική μας πολιτική αλλά και στην θωράκιση της δημόσιας υγείας μέσα από την ενίσχυση του νοσοκομείου μας. Ήδη οι κοινωνικές μας δομές παράγουν σπουδαίο έργο αλλά στόχος μας είναι να το ενισχύσουμε και άλλο ώστε κανένας συμπολίτης μας που έχει ανάγκη να μην αισθανθεί ποτέ μόνος.

Η ισόρροπη ανάπτυξη επίσης είναι ένας μεγάλος στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε σκληρά. Ο Δήμος μας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων ειδικά στον τουρισμό  είναι ένας κοινός στόχος για την ευρύτερη περιοχή μας.

  1. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μπορεί να σημάνει  πραγματική ανάπτυξη; Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ μπορεί να συντελεστεί;

Μπορεί πρέπει και επιβάλλεται. Αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόοδος σε ότι αφορά την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά χρειάζονται περισσότερα βήματα . Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση  να αναλάβει περισσότερες και ουσιαστικότερες ευθύνες και σταδιακά να μεταβούμε ως χώρα σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπου η κεντρική διοίκηση θα δίνει τη γενική κατεύθυνση και η τοπική αυτοδιοίκηση με ισχυρούς πόρους και εργαλεία θα ασκεί τη καθημερινή διοίκηση.

  1. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη τουριστική σεζόν και διανύουμε και μια δύσκολη περίοδο για την εστίαση.  Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του Δήμου σας στην κατεύθυνση προσέλκυσης ταξιδιωτών και στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν;

Αδιαμφισβήτητα η φετινή θερινή περίοδος ήταν δύσκολη και πρωτόγνωρη τόσο για τους επαγγελματίες μας όσο και για τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Παρά όμως τις δυσκολίες η φετινή θερινή περίοδος κύλησε ομαλά δίνοντας μας ελπίδα πως τα χειρότερα είναι πίσω.

Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Από την Κάρυστο μέχρι τον Καφηρέα κι από τα Στύρα μέχρι το Μαρμάρι είναι πάμπολλες οι επιλογές με έντονο τουριστικό, φυσιολατρικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μια ανάσα από την Αττική, με ακτοπλοϊκή αλλά και δια ξηράς σύνδεση με την Αθήνα, ο Δήμος Καρύστου είναι η ιδανική επιλογή. Ενισχύσαμε την τουριστική μας καμπάνια με την δημιουργία 5 πρωτότυπων τουριστικών σποτ που προβάλλουν 5 ιστορίες ανθρώπων που ζουν εργάζονται και αγαπούν τον τόπο μας . Με αυτόν τον τρόπο προβάλουμε την αυθεντικότητα του Δήμου μας και το αίσθημα της φιλοξενίας που σίγουρα θα νιώσει όποιος μας επισκεφθεί.

Επίσης καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί ο Δήμος Καρύστου στον ακτοπλοϊκό χάρτη των Κυκλάδων, με την σύνδεση του λιμανιού της Καρύστου με τις Κυκλάδες 2 φορές την εβδομάδα και ελπίζουμε πως σύντομα θα επεκταθεί και σε περισσότερα δρομολόγια. Η σύνδεση αυτή είναι και κατ’επέκταση η σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με τις Κυκλάδες, ένα όνειρο και μια προσδοκία ετών που θα δώσει μεγάλη τόνωση στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλλει τα μέγιστα στη συνολική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Νότιας Εύβοιας.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, με χαμόγελο και πλεόνασμα αγάπης, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε επισκέπτες που αναζητούν χαλάρωση, ηρεμία, καταγάλανα νερά, διαδρομές στη φύση, θαλάσσια σπορ αλλά και πλούσια γαστρονομία. Τα διαθέτουμε όλα σε αφθονία.

  1. Η Νότια Εύβοια βρέθηκε επίσης αντιμέτωπη με φωτιές αλλά και καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα , πως αντιμετωπίσατε την κατάσταση και πως είναι η επόμενη μέρα ?

Η περιοχή μας δυστυχώς κάθε καλοκαίρι βρίσκεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές και καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες ώστε να αποκαθιστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσα προκύπτουν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας.

Η τελευταία κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή των Στύρων. Άμεσα κηρυχθήκαμε σε έκτακτη ανάγκη και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία έχουμε σχεδιάσει την αποκατάσταση των υλικών ζημιών καθώς και την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των αναγκών που έχουν προκύψει. Με σχεδιασμό και σωστό προγραμματισμό θα ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες.

 

* Δημοσιεύτηκε στο ένθετο e-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά