Κυ. Σεπ 8th, 2024

ΚΕΔΕ: Ζητεί συνάντηση με Μητσοτάκη για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με βασικό αντικείμενο τις παρατηρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο συνεδρίασε  η Εκτελεστική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε την πρόθεση να υπάρξει πρωτοβουλία άμεσης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, πάνω σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αλλά και του νέου ΕΣΠΑ.

Για το λόγο αυτό θα αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον Γραφείο Πρωθυπουργού.

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου: Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε απ’ ευθείας στον Πρωθυπουργό τα θέματα που καίνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βρισκόμαστε άλλωστε σε ένα κομβικό σημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού από την μία έχουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με τα ζητήματα που υπάρχουν και από την άλλη, οι δύο νέες μεγάλες προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, απαιτούν κινητοποίηση αλλά και συντονισμό, με πιο διακριτό ρόλο για του Δήμους. Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν έργα, συνεπώς είναι απαραίτητη η δόμηση μιας τεχνικής βοήθειας στους Δήμους.

Επίσης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

  • Η έλλειψη μηχανικών για τη στήριξη των μικρών Δήμων οδηγούν σε καθυστερήσεις εκτέλεσης των προγραμμάτων.

Την αγωνία τους για τις καθυστερήσεις στη μελέτη και την υλοποίηση έργων σε Δήμους, εξέφρασαν όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ειδικότερα για το θέμα των μηχανικών που μέσω της ΕΕΤΑΑ είχε προβλεφθεί να βοηθήσουν τους μικρούς Δήμους, επισημάνθηκε ότι οι 50 αυτοί μηχανικοί, ακόμη και όταν προσληφθούν, δεν θα επαρκούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, δεδομένου ότι και τα τρία χρηματοδοτικά προγράμματα προβλέπουν τεχνική βοήθεια, η λύση θα ήταν η πρόσληψη μέσω των κοινών αυτών πόρων, μιας σημαντικής δεξαμενής μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων σχετικών ειδικοτήτων που θα πληρώνονται μέσω αυτής της τεχνικής βοήθειας. Θα βρίσκονται δε στις έδρες των πρωτευουσών των νομών, όσο πιο κοντά στους Δήμους γίνεται, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τοπικά προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες  της κάθε περιοχής και να σχεδιάζουν όσο πιο στοχευμένα γίνεται, λύσεις και προτάσεις.

  • Αλλαγές στο Νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συζήτησαν το νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπ. Ανάπτυξης. Την εισήγηση με τις θέσεις της ΚΕΔΕ παρουσίασε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Στην ουσία το νομοσχέδιο διαπνέεται από μία νέα, σύγχρονη οπτική για το θέμα των λαϊκών, πλην όμως υπάρχουν σημεία που χρίζουν βελτίωσης.

Για παράδειγμα δεν γίνεται αντιληπτή και φυσικά δεκτή η οποιαδήποτε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από των Α’ στον Β’ βαθμό, όπως π.χ. για τις κυριακάτικες αγορές. Δεν είναι δυνατό να οργανώνεται οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα εντός των Δήμων χωρίς τη δική τους συμμετοχή και αποφασιστική αρμοδιότητα.

Προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποσοστιαία κατανομή των τελών ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρειες, αφού οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν κατά τα άλλα την πλήρη αρμοδιότητα οργάνωσης, λειτουργίας και καθαριότητας των λαϊκών αγορών.

Σε σχέση με τους συμμετέχοντες παραγωγούς και μικροπωλητές, χρίζει περεταίρω συζήτησης η ύπαρξη και άλλων κοινωνικών κριτηρίων συμμετοχής τους, ενώ εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κριτήριο της μόρφωσης αλλά και τη δυνατότητα δήλωσης των τιμών στην σχετική πλατφόρμα. Επίσης επισημάνθηκε ως πολύ μικρό το ποσοστό 5% συμμετοχής τους στις εμποροπανηγύρεις.

Τέλος στηλιτεύτηκε ως άστοχη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, η οποία ζητά οι αρμοδιότητες των λαϊκών να φύγουν από τους Δήμους.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στους Δήμους η πλήρης εποπτεία των λαϊκών αγορών

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε:

«Την ώρα που όλοι συμφωνούμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς όφελος των παραγωγών αλλά και των Δήμων, λέμε ξεκάθαρα ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν την πλήρη εποπτεία για την λειτουργία τους.  Είναι δική μας δουλειά να ορίσουμε πού και πότε θα γίνονται, αφού οι Δήμοι φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους και βεβαίως αναλαμβάνουμε και το κόστος για το έργο αυτό. Συμφωνούμε οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν τους παραγωγούς, από εκεί πέρα όμως η ευθύνη θα πρέπει να ανήκει στους Δήμους όλη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων των αστικών κέντρων».

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη:

Δημήτρης Κάρναβος, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ-Δημ.Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Ιωακειμίδης- Δήμαρχος Αγ.Ι.Ρέντη, Απόστολος Καλογιάννης-Δήμαρχος Λαρισαίων, Γιάννης Λυμπέρης- Δήμαρχος Ήλιδας, Νίκος Μελετίου-Δήμαρχος Ασπροπύργου, Βαγγέλης Μπαρμπάκος-Δημ.Σύμουλος Καλλιθέας, Δημήτρης Τσιαντής-Δημ. Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα.