Σα. Απρ 27th, 2024

Αυτοί είναι οι πρώην βουλευτές που έγιναν δήμαρχοι (Ονόματα)

*της Πέννυς Αβραμίδη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έφθασαν στο τέλος τους και, όπως κάθε εκλογική αναµέτρηση, άφησαν πίσω τους νικητές και ηττηµένους. Το γενικότερο συµπέρασµα που θα µπορούσε να εξαχθεί από τις µάχες για τους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας είναι ότι µεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι αυτοδιοικητικοί σχηµατισµοί, που εξισορρόπησαν τη «φρεσκάδα» των νέων προσώπων και την εµπειρία των «παλιών» στελεχών.

Πλήθος νεοεµφανιζόµενων προσώπων κατήλθαν στη µάχη του σταυρού ως επικεφαλής συνδυασµών και ως υποψήφιοι δηµοτικοί σύµβουλοι, καταγράφοντας επιτυχία και φέρνοντας «αέρα» ανανέωσης στους δήµους και στις περιφέρειες της επικράτειας. Ωστόσο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεχώρισαν οι υποψηφιότητες πρώην βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι απείχαν από την πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια και επαναδραστηριοποιήθηκαν, «χτυπώντας» πρωτιές στους δύο βαθµούς των ΟΤΑ.

Ειδικά στη Νέα ∆ηµοκρατία και στο Κίνηµα Αλλαγής, οι περιπτώσεις αυτές έδειξαν να έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν και τη µεγαλύτερη δεξαµενή στελεχών που είτε δεν είχαν εκλεγεί στις τελευταίες κάλπες είτε είχαν πάρει αποστάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

Η κεντρική επιλογή της Νέας ∆ηµοκρατίας στο πρόσωπο του εν ενεργεία «γαλάζιου» βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη, για την ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑίου περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, αποδείχθηκε ορθή και νικηφόρα.

Ο Γιώργος Κασαπίδης πέτυχε καθαρή νίκη απέναντι στον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο κιόλας γύρο των περιφερειακών εκλογών, µε ποσοστό 52,13%. Ο Πέτρος ∆ούκας στράφηκε στην πρωτοβάθµια αυτοδιοίκηση, κερδίζοντας τον δηµαρχιακό θώκο Σπάρτης, σε µια «µονοµαχία» που πήρε διαστάσεις «γαλάζιου»… εµφυλίου. Ο πρώην υπουργός εξελέγη δήµαρχος της λακωνικής πρωτεύουσας στον δεύτερο γύρο των δηµοτικών εκλογών, απέναντι στον επίσης «γαλάζιο» Σταύρο Αργειτάκο, µε ποσοστό 57,79.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ

Ο Κώστας Κουκοδήµος ξεκίνησε ως Ολυµπιονίκης του στίβου και στη συνέχεια µεταφέρθηκε στον πολιτικό στίβο ως βουλευτής Πιερίας, όπου εκλέγεται από το 2007. Στις δηµοτικές εκλογές του Μαΐου ο εν ενεργεία «γαλάζιος» βουλευτής έθεσε υποψηφιότητα για τον ∆ήµο Κατερίνης απέναντι στον επί τρεις θητείες δήµαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, µια µάχη την οποία κέρδισε στον δεύτερο γύρο µε ποσοστό 54,44%, έναντι του 45,56% που κατέγραψε ο απερχόµενος δήµαρχος.

Με πολυετή εµπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Νοµό Ηλείας ως νοµαρχιακός σύµβουλος και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής Ηλείας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, ο Ανδρέας Μαρίνος επέστρεψε στην πρωτοβάθµια Αυτοδιοίκηση διεκδικώντας τον δηµαρχιακό θώκο της ιδιαίτερης πατρίδας του, του ∆ήµου Πηνειού. Καίτοι στον πρώτο γύρο ο Ανδρέας Μαρίνος τερµάτισε δεύτερος στην κούρσα του δήµου, στον επαναληπτικό γύρο ανέτρεψε τα δεδοµένα, επιτυγχάνοντας την εκλογή του στο αξίωµα του δηµάρχου Πηνειού.

Στον Πύργο, νέος δήµαρχος εξελέγη ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του Κώστα Νικολούτσου, µε ποσοστό 67,09%.
Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε επέστρεψε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαδόπουλος. Ο πρώην βουλευτής, µε πλούσια πορεία στην πολιτική ζωή της Αχαΐας, διεκδίκησε και κέρδισε τον δηµαρχιακό θώκο των µαρτυρικών Καλαβρύτων στον επαναληπτικό γύρο των δηµοτικών εκλογών, καταγράφοντας ποσοστό 59,21% απέναντι στον απερχόµενο δήµαρχο, Γιώργο Λαζουρά.

Από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί στη Λαϊκή Ενότητα, για να καταλήξει στην Πλεύση Ελευθερίας, ο Γιάννης Σταθάς δοκίµασε τις δυνάµεις του και στον πρώτο βαθµό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου εξελέγη δήµαρχος ∆ιστόµου – Αράχωβας – Αντίκυρας.

Στη µάχη του σταυρού επιδόθηκε επίσης ο πρώην βουλευτής Πέλλας της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆άνης Τζαµτζής, ο οποίος εκλέχθηκε περιφερειακός σύµβουλος Κεντρικής Μακεδονίας µε την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και η πρώην βουλευτής Κορινθίας Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, η οποία εξελέγη στο περιφερειακό συµβούλιο Πελοποννήσου µε την «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα.