Σα. Ιούλ 27th, 2024

«Η ενέργεια στους πολίτες», άρθρο του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα

Του Χάρη Δούκα*

Στην επιδείνωση του κόστους διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών παίζει καθοριστικό ρόλο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, το 2022 οι Έλληνες εργαζόμενοι δαπάνησαν σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς για να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Και φέτος, όμως, οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν την τέταρτη ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι στις συνθήκες αυτές, δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» για άλλες καθυστερήσεις και υπεκφυγές. Απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.

Στον δήμο της Αθήνας κινηθήκαμε γρήγορα. Το θέμα της ενέργειας ήταν προεκλογικά από τις κεντρικές μας δεσμεύσεις και μετεκλογικά έχει γίνει κεντρική μας δράση με γνώμονα δυο βασικές αρχές. Κλιματική ουδετερότητα χωρίς ενεργειακό μετασχηματισμό δεν μπορεί να υπάρξει και κανένας πολίτης δεν πρέπει να μείνει πίσω, δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει σημαντικά βήματα:

Πρώτον, εδώ και δέκα μέρες λειτουργεί το Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας. Εξήντα εξειδικευμένοι, πιστοποιημένοι Σύμβουλοι,  αναγνωρίζουν τα νοικοκυριά με προβλήματα ενεργειακής ένδειας και τα βοηθούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομικότερες  ενεργειακές λύσεις. Επίσης, τους παρέχεται μία κάρτα με εκπτώσεις σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις.

Δεύτερον, διοργανώσαμε το 1ο Κλιματικό Φόρουμ όπου συζητήθηκε η στρατηγική για τη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, ενώ παράλληλα με την εναρκτήρια Κλιματική Συνέλευση Νέων της Αθήνας βάλαμε και τους νέους στο παιχνίδι, ώστε να συμμετέχουν κι εκείνοι στην αλλαγή ρότας για την πόλη μας.

Τρίτον, εφαρμόζουμε στην πράξη το «η Ισχύς εν τη ενώσει».  Συγκροτήσαμε την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία. Ξεκινήσαμε οκτώ όμοροι δήμοι πριν από λίγο καιρό και είμαστε ήδη 15. Στόχος μας είναι να παραχθεί από κοινού και από κάθε δήμο χωριστά, πράσινη και καθαρή ενέργεια, την οποία θα διανέμουμε με χαμηλή τιμή στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέταρτον, προχωράμε στη δημιουργία μίας  «Ακαδημίας Ενέργειας» η οποία θα προσφέρει όλη την αναγκαία τεχνογνωσία για τις νέες τεχνολογίες, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης και νέους που θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Και τελευταίο βήμα θα είναι η ίδρυση των πρώτων ενεργειακών κοινοτήτων.

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενέχουν πέρα από την περιβαλλοντική ευθύνη και την κοινωνική διάσταση της μείωσης των ανισοτήτων. Η διαδικασία της παραγωγής και διανομής ενέργειας πρέπει να αλλάξει. Στην Αθήνα, στόχος είναι να περάσει στα χέρια των πολλών, των πολιτών και των συμπράξεων τοπικής αυτοδιοίκησης.

*Δημάρχου Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο eota που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παραπολιτικά στις 25/5