Σα. Ιούλ 27th, 2024

Σπύρος Βρεττός: Στο τέλος της πενταετίας όλοι θα μιλούν για εμάς

Στους επόμενος στόχους του, μετά την επιτυχία του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μετά από εννέα χρόνια, μίλησε ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός. Ο κ. Βρεττός αναφέρθηκε επίσης στην αντιπυρική περίοδο και στην προετοιμασία που έχει γίνει.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο, θεωρείτε πώς έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από τον δήμο σας;

Ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής και βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας. Έχει παράλληλα πολύ μεγάλα αστικά τμήματα, τα οποία βρίσκονται στα όρια του δάσους, όπως η Βαρυμπόμπη και οι Θρακομακεδόνες, το Πανόραμα, ο Πλάτωνας και η Αγία Παρασκευή κ.α. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες, τις οποίες κάθε χρόνο προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε. Κάθε Μάρτιο αρχίζει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών και αποψιλώσεων, το οποίο συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Έτσι και φέτος βρισκόμαστε σχεδόν στην ολοκλήρωση των εργασιών, προσπαθώντας παράλληλα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Με τους νέους νόμους και εγκυκλίους οι πολίτες πρέπει πλέον να είναι απόλυτα συνεπείς, για να αποφύγουν μεγάλα πρόστιμα. Εμείς είμαστε δίπλα τους και βοηθάμε με τις δικές μας δυνάμεις όσο περισσότερο μπορούμε. Βέβαια νομίζω πως το πλαίσιο θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά τουλάχιστον όσον αφορά τους καθαρισμούς η πόλη μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Τι σημαίνει για τον δήμο ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και πώς φτάσατε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Μετά από εννιά χρόνια ο δήμος μας κατάφερε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και παράλληλα να βγει από τη διαδικασία του παρατηρητηρίου. Τέτοια αποτελέσματα, όπως εύκολα καταλαβαίνει κάθε δημότης, δεν έρχονται σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. Είναι προϊόν μεγάλης προσπάθειας, η οποία διήρκησε σχεδόν σε όλη την προηγούμενη θητεία μας. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα και όλη τη διοίκηση να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τον Δήμο Αχαρνών στην κανονικότητα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που, από ότι ακούμε, είναι πολλοί οι δήμοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και προβλέπεται να ακολουθήσουν την αντίθετη διαδρομή. Για μας ήταν ίσως το πιο ουσιαστικό επίτευγμα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το χρησιμοποιήσαμε καν προεκλογικά, γιατί θεωρούσαμε ότι ήταν αυτονόητο και τόσο ουσιώδες που δεν μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτικό πυροτέχνημα. Οι δημότες μας το αντιλαμβάνονται απόλυτα αυτό και αναγνωρίζουν πως θα ακολουθήσει και μια μικρή περίοδος προσαρμογής. Πολύ σύντομα όμως θα μπορέσουμε να βρεθούμε πια αυτοδύναμοι και αυτάρκεις όρθιοι και περήφανοι για τα όσα καταφέραμε όλοι μαζί.

Πώς εξελίχθηκε το πρώτο διάστημα της παρούσας θητείας σε σχέση με το δημοτικό έργο;

Έχοντας βάλει πλέον προτεραιότητες όλες μας οι δυνάμεις έπεσαν στους βασικούς στόχους μας, όπως τα οικονομικά στα οποία ήδη αναφερθήκαμε. Από εκεί και πέρα ήταν και μια περίοδος προσαρμογής, καθώς η κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων, επέφερε την ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων σε διαδικαστικά και οργανικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τίποτα από όσα πετύχαμε στην καθαριότητα, τον πολιτισμό, την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων. Όλα αυτά πλέον αποτελούν την καθημερινότητά μας και συνεχίστηκαν χωρίς καμία διακοπή. Ήταν και η τελευταία φορά που ο προϋπολογισμός μας καθυστέρησε, οπότε από την επόμενη χρονιά όλα θα είναι διαφορετικά. Άλλωστε, ήδη μεγάλα έργα ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα αντιπλημμυρικά, η ανάπλαση της Λ. Πάρνηθος, τα μεγάλα πάρκα στη Λαθέα και τους Θρακομακεδόνες. Έργα ουσίας και έργα τα οποία έλειπαν από την πόλη μας και τα αναζητούσε κάθε κάτοικός της εδώ και χρόνια ίσως και δεκαετίες.

Τι περιμένουμε από τον Δήμο Αχαρνών το επόμενο διάστημα;

Κατ’ αρχάς θα συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι δράσεις του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα, έχοντας πλέον την εμπειρία, θα επενδύσουμε σε πόρους και εργατοώρες σε νέα σχέδια και νέες επιλογές που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα του δημότη. Λέξεις όπως βιωσιμότητα, εξωστρέφεια, τεχνολογική εξέλιξη είναι οι πυλώνες του προγραμματισμού μας. Είναι η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία θα κινηθούμε, δουλεύοντας για έργα που θα έχουν ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, για έργα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση πέραν του ορίου του δήμου μας και έργα τα οποία θα αναδεικνύουν την πόλη μας ως έναν από τους σημαντικότερους δήμους της Αττικής. Οι συνδημότες μου πρέπει να είναι σίγουροι πως πλέον η εικόνα των Αχαρνών θα αλλάξει και με ταχύτατα βήματα θα φτάσουμε και θα προσπεράσουμε δήμους που αποτέλεσαν για εμάς δείγμα γραφής.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Αχαρνών στο τέλος της δεύτερης σας θητείας;

Λίγο πολύ σας το περιέγραψα ήδη. Ο Δήμος Αχαρνών μέχρι πριν πέντε χρόνια έμοιαζε στη συνείδηση των περισσότερων ως ένας «φτωχός συγγενής». Πλέον έχουμε φωνή, έχουμε μια σοβαρή υπόσταση και έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε, να απαιτούμε και να κερδίζουμε όσα δικαιούμαστε. Πλέον απαλλαγμένοι από βαρίδια του παρελθόντος, οικονομικά αυτάρκεις, με σύγχρονο και ουσιαστικό σχεδιασμό, ο Δήμος Αχαρνών προχωράει ταχύτατα, σταθερά, μπροστά. Στο τέλος αυτής της πενταετίας θεωρώ πως θα βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που όλοι οι Αχαρνείς ονειρευόμαστε. Θα μιλούν όλοι για μια πόλη που αναδεικνύει τις ομορφιές της, τα πολιτιστικά της χαρακτηριστικά, με μια ταυτότητα ολόφρεσκη, προοδευτική, σύγχρονη και φιλική. Αυτό υποσχεθήκαμε στους συνδημότες μας και αυτό θα πετύχουμε.