Κυ. Μάι 5th, 2024

Στις πλάτες των δημοτών το κόστος (2,5 δις) ταφής των απορριμμάτων

 

Προσφυγή στο ΣτΕ σχεδιάζει η ΚΕΔΕ

«Φουσκωμένους» λογαριασμούς θα δουν οι κάτοικοι πολλών Δήμων, αφού είναι πολύ πιθανόν οι δημοτικές αρχές  θα μετακυλήσουν  τα 2,5 δισ. ευρώ,  από την αύξηση του τέλους ταφής των απορριμμάτων, στις πλάτες των δημοτών τους.  Η πρώτη δόση της παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων(ΚΑΠ), δηλαδή των τακτικών εσόδων των Δήμων,  αγγίζει τα  130 εκατομμύρια από την κρατική επιχορήγηση του μηνός Ιανουαρίου 2024.

Το τέλος διαχείρισης και ταφής απορριμμάτων στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) απειλεί να τινάξει στον αέρα τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, αφού είτε θα πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πληρώσουν εξ ιδίων και να στερηθούν άλλων έργων που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν, είτε να μετακυλήσουν τα νέα αυτά βάρη στους δημότες.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως αποφάσισε χθες ομόφωνα το Δ.Σ, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προσβάλλοντας την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ως «αντισυνταγματική». Πρώτος προσέφυγε στο ΣτΕ ο Δήμος Μενεμένης – Αμπελοκήπων που είναι δήμαρχος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ακολούθησε    για τους ίδιους λόγους η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (που εκπροσωπεί τους Δήμους Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας). Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή του έχει απευθυνθεί  και στους 322 δημάρχους της χώρας και τους καλεί να στηρίξουν με όλους τους τρόπους  την προσφυγή της ΚΕΔΕ.

 

Αν τελικά η Κυβέρνηση δεν πάρει πίσω  το μέτρο  των 2,5 δις, τότε θα κληθούν τελικά να το πληρώσουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας,  υποχρεωτικά, μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων «παίζει» και το πολύ χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης που παρατηρείται στους περισσότερους Δήμους, με πρώτο τον Δήμο Αθηναίων, με αποτέλεσμα να οδηγείται προς υγειονομική ταφή στη Φυλή, ένας πολύ μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Βάσει λοιπόν της ισχύουσας νομοθεσίας και όσο δεν μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν να θαφτούν, οι Δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο 35 ευρώ ανά τόνο, για τα δεκάδες απορριμματοφόρα που στέλνουν καθημερινά στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023, με προοπτική να αυξάνονται, χρόνο με το χρόνο, ώστε να αναγκαστούν οι δημοτικές αρχές να στραφούν σοβαρά στη λύση της ανακύκλωσης.
Τέλος, τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι υποχρεωμένα, εφόσον ο προϋπολογισμός του 2024, εμφανίζεται ελλειμματικός,     να επιβάλλουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και αυτό γιατί, οι δημοτικοί προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι για να εγκριθούν από το Παρατηρητήριο Οικονομικών της Αυτοδιοίκησης που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να αντιστοιχεί  και σε αύξηση εσόδων.