Trending

Η έκκληση Κυρίζογλου για οικονομική ενίσχυση, οι λύσεις Σπανάκη και η παρέμβαση Μώραλη

OTA LEAKS – Η παραπολιτική στήλη του Secret

Εκανε έκκληση για οικονομική ενίσχυση

Επανήλθε το θέµα των οικονοµικών των δήµων και στο τελευταίο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ΚΕ∆Ε, πριν από την καλοκαιρινή ραστώνη. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου, επανέλαβε για ακόµα µία φορά πως αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθµός των δήµων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση, για να αντεπεξέλθουν στα αυξηµένες λειτουργικές δαπάνες, δείχνοντας µε τον πλέον δραµατικό τρόπο πως πρέπει να εξευρεθεί λύση άµεσα. «Τα χρήµατα δεν επαρκούν και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί έχουν απορροφηθεί µε την παρακράτηση του τέλους ταφής και την αύξηση του µισθολογικού και του ενεργειακού κόστους», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει άµεσα η συνάντηση µεταξύ ΥΠ.ΟΙΚ., ΥΠ.ΕΣ. και ΚΕ∆Ε για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονοµική κατάσταση των δήµων µε την εκταµίευση µέχρι το τέλος του 2024 τριών έκτακτων µηνιαίων επιχορηγήσεων, ύψους 140 εκατ. ευρώ εκάστη. Μάλιστα, το ∆.Σ. τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου ΚΥΑ των ΥΠ.ΟΙΚ. και ΥΠ.ΕΣ. για τους προϋπολογισµούς των δήµων για το οικονοµικό έτος 2025 και ζήτησε να καταργηθεί το τέλος ταφής απορριµµάτων και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ. Επίσης, να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισµό το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήµων, των νοµικών τους προσώπων και των ∆ΕΥΑ, να χρηµατοδοτηθούν για να αναβαθµίσουν ενεργειακά τις υποδοµές τους, να εφαρµοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερµηνείες ο Ν. 3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον Προϋπολογισµό στους δήµους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν µνηµονιακό χαρακτήρα.

«Προίκα»

Με 48 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ «προικίζει» τον πολιτισµό ο Νίκος Χαρδαλιάς µέσα από την Ολοκληρωµένη Χωρική Επένδυση, που υπέγραψε αυτή την εβδοµάδα µε την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέµατος της Περιφέρειας Αττικής, προκειµένου να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες υψηλού επιπέδου, που αναζητούν εναλλακτικές µορφές θεµατικού τουρισµού. Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι για τον Νίκο Χαρδαλιά ο πολιτισµός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ενίσχυση του δηµοφιλούς τουριστικού προϊόντος της Αττικής.

Σε μία συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση, μάζεψε απορρίματα και καθάρισε κοινόχρηστους χώρους ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης

 

Σημαντικό έργο

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, που, όπως υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ∆ηµήτρης Πτωχός, σηµατοδοτεί µια νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονοµιά της Λακωνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Το νέο µουσείο αναµένεται να αποτελέσει πόλο παγκόσµιου ιστορικού ενδιαφέροντος και να δώσει µεγαλύτερη ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Δίνει λύσεις

Ακάθεκτος συνεχίζει τις επαφές, µε στόχο να λύνει προβλήµατα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης. Παρών σε ∆ιοικητικά Συµβούλια ΚΕ∆Ε, ΕΝΠΕ και ΠΕ∆Α, άκουγε υποµονετικά τα ζητήµατα που απασχολούν τους αιρετούς. Μάλιστα, κατά την ειδική συνεδρίαση της ΠΕ∆Α, όσοι παρακολούθησαν την τοποθέτησή του στο τέλος κατάλαβαν την άρτια γνώση του στο αντικείµενο και ότι βρίσκεται στο υπουργείο για να δίνει λύσεις.

Ποια «καρατόµηση» αντιδηµάρχου έχει αρκετό παρασκήνιο, που ξεκινάει πολύ πριν από το γεγονός; Το ρήγµα που υπήρχε αποδείχτηκε τόσο βαθύ, ώστε δεν µπορούσε να βρεθεί συγκολλητική ουσία.

 

 

Παρέμβαση Μώραλη

«Εκτός από το να συζητάµε, πρέπει να υπάρξουν και λύσεις», είπε ο δήµαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης (φωτ.), στον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, στην ειδική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης ∆ήµων Αττικής (ΠΕ∆Α). Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα προβλήµατα είναι διαχρονικά και συζητώνται σε όλα τα fora των δήµων.

Συγκίνηση

Συγκινητικό ήταν το συλλυπητήριο µήνυµα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, για τον αστυνοµικό διευθυντή Φθιώτιδας, Χρήστο Μουτσώκο, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

Ποιος αιρετός έχει µπει στο στόχαστρο, όχι θετικά, αλλά αρνητικά; Οι κινήσεις και η δραστηριότητά του έχουν ενοχλήσει διάφορες «πηγές».

 

«Έσο έτοιμος»

Τίποτα δεν αφήνει αναπάντητο ο γραµµατέας της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Ακόµα και όταν ένας δήµαρχος κατά τη συνεδρίαση της ΠΕ∆Α πέταξε «καρφί» για τις αποφάσεις σχετικά µε τον ΝΟΚ, εκείνος, όταν πήρε τον λόγο, σήκωσε το γάντι και του έδωσε απάντηση.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 27/7

Share
Tags: EOTAOTALEAKS

Τελευταία άρθρα

Master class για τα κρασιά της Αττικής στο Παρίσι από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει δυναμικά να προβάλλει τα εξαιρετικά προϊόντα της αττικής γης ανά τον…

<span class="time_diff_disable">13:55 18-09-2024</span> ago

Νίκος Χαρδαλιάς: «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους Γάλλους και σε όλη την Ευρώπη να επισκεφθούν την Αττική

Κάλεσμα προς τους χιλιάδες Γάλλους τουρίστες να επισκεφθούν την Αττική και να απολαύσουν τις μοναδικές…

<span class="time_diff_disable">22:55 17-09-2024</span> ago

Στέργιος Τσίρκας: Όλη η προσοχή μας έχει πέσει στην ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, στην οποία αναφέρθηκε κυρίως…

<span class="time_diff_disable">19:07 16-09-2024</span> ago

«Θέλουμε να αναμορφώσουμε εκ βάθρων την πόλη», άρθρο του Δημάρχου Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννη Τομπούλογλου

Στους πρώτους οκτώ μήνες της διοίκησης του Δήμου από τη Συμπαράταξη, θεωρώ ότι έγιναν πολλά,…

<span class="time_diff_disable">18:52 16-09-2024</span> ago

Συνάντηση Αγγελούδη με Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – Τι συζήτησαν

Τις προοπτικές συνεργασίας σε τουριστικό,  πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο συζήτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης,…

<span class="time_diff_disable">18:34 16-09-2024</span> ago

Ο Χαρδαλιάς ως φαβορί για την ΕΝΠΕ, το προσωπικο στοίχημα Μανούρη και το έργο πνοής στη Στερεά Ελλάδα

Η παραπολιτική στήλη του Secret Φαβορί για την ΕΝΠΕ ο Νίκος Χαρδαλιάς Πρόσω ολοταχώς για…

<span class="time_diff_disable">18:30 16-09-2024</span> ago