Πα. Μαρ 29th, 2024

Γιώργος Μαρκόπουλος: Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για μεγάλα θέματα

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΑ, της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της χώρας, αυτής της Αττικής. Διανύει τη 2η θητεία του ως δήμαρχος καθώς στις εκλογές του Μαΐου 2019 επανεκλέχθηκε με ποσοστό 61,34% από την α΄ Κυριακή. Η εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα είναι μακρά, αφού η πορεία του ξεκινά από το 2002, ως δημοτικός σύμβουλος τότε.

Απλός, οικείος, με θετική διάθεση και αθλητικό στυλ, μπορείς να τον συναντήσεις καθημερινά σε κάθε γωνιά του Γαλατσίου και κυρίως εκεί που εντοπιστεί πρόβλημα στο δήμο του είναι και ο πρώτος που θα τρέξει  στο σημείο.

Στις εκλογές της ΠΕΔΑ αποτυπώθηκε η απόλυτη επικράτηση της παράταξής σας και εσείς ήρθατε πρώτος σε ψήφους στο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ΠΕΔΑ;

Πετύχαμε πραγματικά ένα σπουδαίο αποτέλεσμα και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Τώρα έχουμε πολλή δουλειά. Μέχρι σήμερα, η ΠΕΔΑ ήταν ένας γίγαντας που κοιμόταν. Όλοι μαζί, από όποια παράταξη και αν προέρχεται ο καθένας, πρέπει να την αναβαθμίσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των Δήμων μας και των πολιτών. Θέλω να αξιοποιούμε προς όφελος όλων τα επιτεύγματα και την εμπειρία του κάθε Δήμου. Σχεδιάζουμε κοινές δράσεις με την Περιφέρεια Αττικής και με φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το ίδιο και με την κυβέρνηση –αλλά είμαστε έτοιμοι και να ασκήσουμε πίεση αν χρειαστεί. Παράλληλα πρέπει να αναβαθμίσουμε τη διεθνή μας εκπροσώπηση και να βοηθήσουμε τους Δήμους να αποκτήσουν πρόσβαση σε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Να ενώσουμε δυνάμεις για μεγάλα θέματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η περιβαλλοντική πολιτική. Κι αυτά θα τα πετύχουμε όλοι μαζί, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Και προς όφελος όλων, όχι των «δικών μας».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την νέα αυτοδιοικητική θητεία που διανύετε στο Γαλάτσι;

Είμαι των λύσεων, όχι της δήθεν «υψηλής πολιτικής». Πρώτα απ’ όλα, θέλω να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε στους συμπολίτες μας από την πρώτη μέρα: Να είμαστε κάθε μέρα στο δρόμο για να δίνουμε πρακτικές λύσεις σε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας. Καθαριότητα, εξυπηρέτηση του δημότη, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια, πολιτισμός, τέτοιου είδους θέματα, δεν βγάζουν πρωτοσέλιδα αλλά κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα, όμως, στη δεύτερη 4ετία μας, θέλουμε να δουλέψουμε και για το μέλλον των παιδιών μας. Τα μεγάλα έργα που λείπουν από το Γαλάτσι. Και ιδίως να κάνουμε την αρχή για τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας στην συμβολή των λεωφόρων Γαλατσίου και Βεΐκου. Συζητιέται επί χρόνια, ώρα να γίνουν πράξεις.

Βρισκόμαστε στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου – ΠΑΛΑΙ, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος σας και αποτελεί το στολίδι σας. Πώς το αξιοποιείτε;

Θυμάστε το Παλαί πριν μερικά χρόνια; Άδειο, ερειπωμένο, εγκαταλελειμμένο, βρώμικο, ένα κουφάρι, όπως τόσα έργα που ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός για το 2004… Ζητήσαμε να το πάρουμε στα χέρια μας. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δείτε σήμερα. Ένα στολίδι, όπως ωραία είπατε. Και το κυριότερο, ένα στολίδι που δεν το απολαμβάνουν λίγοι κι εκλεκτοί, αλλά όλες και όλοι οι πολίτες –και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι μας. Μετά από 11 χρόνια που έμεινε κλειστό, σήμερα λειτουργεί καθημερινά. Και μάλιστα αυτοσυντηρείται, με δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Από τη μέρα που το πήραμε στα χέρια μας έχουμε ολοκληρώσει εκατοντάδες έργα συντήρησης και αναβάθμισης. 1500 άνθρωποι τη μέρα, έρχονται εδώ για αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τι είναι αυτό που αποκομίσατε από την προηγούμενη θητεία και αποτελεί εφόδιο γα τη νέα;

Η εμπιστοσύνη του κόσμου. Οι συμπολίτες μας είδαν πώς δουλεύουμε. Μας βλέπουν κάθε μέρα στο δρόμο. Κι όποτε είμαστε στο Δημαρχείο, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Όποιον κι αν ρωτήσετε, κανείς δεν θα σας πει ότι δεν μπορεί να βρει τον Δήμαρχο ή ότι δεν δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ. Έτσι οι συμπολίτες μας πλέον έχουν γίνει σύμμαχοί μας. Δεν υπάρχει ισχυρότερο εφόδιο από αυτό.

Ο ρόλος του δημάρχου είναι πολύ απαιτητικός, ωστόσο είστε και πατέρας. Πως προσαρμόζετε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, εννοείται ότι αφιερώνεται στην οικογένειά μου. Και πάλι δεν φτάνει δυστυχώς… Η οικογένειά μου αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο που θα μπορούσα να έχω ως Δήμαρχος, αφού η δουλειά μου έχει άμεσο αντίκτυπο. Ελπίζω όταν μεγαλώσει ο γιός μου και διαβάσει συνεντεύξεις σαν αυτήν, να καταλάβει γιατί ο μπαμπάς του δεν περνούσε μαζί του όσες ώρες θα ήθελε. Εύχομαι να πει ότι άξιζε τον κόπο!

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 16/11/2019