Πε. Σεπ 12th, 2024

80 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς

Τιμητικές καταθέσεις στεφάνων πραγματοποίησε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τους Εκτελεσμένους του Μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς – 17η Αυγούστου 1944. Η εκδήλωση ξεκίνησε από το χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων σε πλατείες και σε άλλα σημεία της πόλης. Συγκίνηση μεγάλη προκάλεσε η παρουσία του κ. Ηλία Καπλανίδη, ενός από τους τελευταίους επιζώντες του Μπλόκου καθώς και η ομιλία της κας  Βαρβάρας Αντωνοπούλου, αδερφής του Στέλιου Αντωνόπουλου ο οποίος εκτελέστηκε σε ηλικία 16 ετών στο Μπλόκο. Στο Ιστορικό της Ημέρας αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Στεφανίδης υπεύθυνος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας-Ρέντη.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης  ανέφερε μεταξύ άλλων: ‘

«Ογδόντα χρόνια από την 17η Αυγούστου του 1944, ημέρα κατά την οποία εκτελέστηκαν από τον κατοχικό στρατό της Γερμανίας περισσότεροι των 200 αγωνιστών της απελευθέρωσης, βρισκόμαστε στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην υπέρτατη θυσία τους. Έχω κάνει  έκκληση σε όλες τις παρατάξεις να σταματήσουν να γίνονται ξεχωριστές εκδηλώσεις για ένα ιστορικό γεγονός όπως είναι το Μπλόκο της Κοκκινιάς, ένα γεγονός που πρέπει να ενώνει την πόλη και όχι να την χωρίζει.

Στη συλλογική συνείδηση της πόλης μας, η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, κατέχει κορυφαία θέση ως μνημείο σύμβολο της Αντίστασης και παράλληλα αναδεικνύει την αξία της ελευθερίας, όπως μετουσιώθηκε στον επώδυνο όσο και σθεναρό αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Νιώθω την υποχρέωση να τονίσω με έμφαση την ανάγκη να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Την υποχρέωση αυτή την οφείλουμε στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού σε όλο τον κόσμο, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και αντιστεκόμαστε συνειδητά στην όποια επιχείρηση κοινωνικής αμνησίας ελπίζοντας, η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος να μετατραπεί σε εφαλτήριο ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο μας. Αιωνία η μνήμη τους»

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή μαθητών και φορέων της πόλης θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Δήμου για το Μπλόκο της Κοκκινιάς στο 40ήμερο Μνημόσυνο των Εκτελεσμένων .