Σα. Σεπ 7th, 2024

Το Piraeus Street Long Jump έφερε ξανά τον στίβο εκτός σταδίου

Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ο εξαιρετικός καιρός και οι σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες του άλματος εις μήκος συνέθεσαν την πανέμορφη εικόνα του 2ου Piraeus Street Long Jump που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά με τον ΣΕΓΑΣ, την Κυριακή 23 Ιουνίου, γράφοντας και πάλι ιστορία.

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που αποτελεί τον πρώτο αγώνα άλματος σε μήκος εκτός σταδίου, που έγινε για πρώτη φορά πέρσι στην Ελλάδα, συγκέντρωσε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος χιλιάδες κόσμου, που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης του Πειραιά για να αποθεώσουν τον χρυσό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή Μίλτο Τεντόγλου μαζί με κορυφαία αστέρια του άλματος εις μήκος από 13 χώρες όπως: Σουηδία, Ιρλανδία, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σερβία, Τουρκία, Πολωνία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα. Ο Μίλτος Τεντόγλου, στον πρώτο του αγώνα στον ανοιχτό στίβο στην Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, κατέκτησε την πρώτη θέση με άλμα στα 8,06μ., μοιράζοντας χαμόγελα και αυτόγραφα σε μικρούς και μεγάλους, βγάζοντας εκατοντάδες φωτογραφίες με φίλους του στίβου που περίμεναν υπομονετικά και ακούγοντας πολλές φορές ρυθμικά το όνομά του.

 

Το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός πραγματοποιήθηκε με τη σφραγίδα της World Athletics που συμπεριέλαβε τη διοργάνωση στη σειρά World Athletics Continental Tour, στην κατηγορία Silver, σε ένα μοναδικό venue το οποίο δημιουργήθηκε με απόλυτη ασφάλεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της World Athletics, σε  λιγότερο από 24 ώρες, ειδικά για το Piraeus Street Long Jump 2024.

 

Τα φώτα του παγκόσμιου αθλητισμού ήταν στραμμένα στον Πειραιά και μέσω της ζωντανής μετάδοσης από τον τηλεοπτικό σταθμό ONE CHANNEL, αλλά και διαδικτυακά μέσω του megatv.com, του mega play και του in.gr/insports, έφτασαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μοναδικές εικόνες με εντυπωσιακά άλματα των αθλητών, με φόντο το Δημοτικό Θέατρο και τον Πύργο του Πειραιά, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του στίβου.

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες που εξέπεμψε ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος φωταγωγήθηκε για το 2ο Piraeus Street Long Jump, καθώς η Piraeus Tower Α.Ε. (Κοινοπραξία DIMAND, EBRD, PRODEA Investments) ήταν Official Partner του event.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ Σοφίας Σακοράφα, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Αθλητισμού του Δήμου Πειραιά Νίκου Γέμελου, αιρετών του Δήμου Πειραιά και του Ομοσπονδιακού προπονητή αλμάτων και προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου Γιώργου Πομάσκι κ.ά. Ο Δήμος Πειραιά και ο ΣΕΓΑΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους, για ακόμα μία φορά, σε ένα σπουδαίο γεγονός άλματος εις μήκος εκτός σταδίου, που συνδύασε την ενέργεια, το πάθος και την αδρεναλίνη κορυφαίων αθλητών του άλματος εις μήκος με την ιστορία του Πειραιά.

 

Αναβίωση του άλματος εις μήκος 168 χρόνια μετά
Ο Πειραιάς αναβίωσε για ακόμα μία χρονιά το άθλημα του άλματος εις μήκος με το Piraeus Street Long Jump στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, προσελκύοντας τους κορυφαίους άλτες του κόσμου σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. Σύμφωνα με το ιστορικό έγγραφο ντοκουμέντο, υπό τον τίτλο «Αγωνίσματα τίθενται πέντε – οι «άγνωστοι Ολυμπιακοί» του 1856», το 1856 πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά τα ακόλουθα πέντε αγωνίσματα: το πήδημα, το άλμα σε μήκος, η δισκοβολία (λιθοβολία), το τρέξιμο και το πάλεμα.

 

Τρία άλματα στα 8 μέτρα στους Άνδρες & Ρεκόρ στις Γυναίκες

Στους άνδρες, την πρώτη θέση κατέκτησε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου με ένα άλμα στα 8,06μ. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Βούλγαρος Bozhidar Saraboyukov με άλμα στα 8,05μ. και τρίτος τερμάτισε ο Τσέχος Petr Meindlschmid με άλμα στα 8,00μ.

Στις γυναίκες, η Ρουμάνα Alina Rotaru–Kottmann έκανε την τρίτη καλύτερη επίδοση εφέτος στον κόσμο και πήρε την πρώτη θέση με άλμα στα 6,94μ., σπάζοντας το ρεκόρ της διοργάνωσης. Η Κύπρια Filippa Kviten έλαβε τη δεύτερη θέση με άλμα στα 6,64μ. και η Πολωνή Magdalena Bokun κατέκτησε την τρίτη θέση με άλμα στα 6,55μ.