Πα. Μάι 3rd, 2024

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Στην πρωτοπορία για το περιβάλλον

 

του Ιγνάτιου  Καϊτεζίδη δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Αυτοδιοίκηση αλλά και την Πολιτεία. Έχει να κάνει με κεντρικές πολιτικές που όλο και περισσότερο διαχέονται στους Δήμους αλλά και με αρμοδιότητες και χρηματοδοτήσεις που ταυτόχρονα πρέπει να μεταβιβαστούν. Πρόκειται για μία αλυσίδα ενεργειών και συναρμοδιοτήτων, ενώ οι εξελίξεις -νέες τεχνικές και νέες τεχνολογίες- σε διεθνές επίπεδο είναι ταχύτατες και καταιγιστικές.
Εμείς, ως Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, είμαστε από τους πρωτοπόρους στη διαχείριση των απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών συνεργαζόμενοι στενά με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση σύγχρονων μεθόδων.
Από το 2019 υλοποιούμε συνεχώς το πρόγραμμα followgreen στα σχολεία του Δήμου μας. Μέσα από το παιχνίδι και τη συλλογική προσπάθεια να πετύχει κάθε σχολείο τη μεγαλύτερη επίδοση συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στο τέλος της χρονιάς βραβεύουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το αποτέλεσμα

Παράλληλα, είμαστε πρωτοπόροι και στον Καφέ Κάδο για την ανακύκλωση – κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων αφού ήδη τοποθετήσαμε και συλλέγουμε σε λαϊκές αγορές και στα νοσοκομεία, ενώ τον Φεβρουάριο θα τους εισάγουμε και στα σχολεία. Σε συνεργασία με την υπηρεσία Καθαριότητας, μέχρι τα τέλη του 2024 θα έχουμε Καφέ Κάδο και στα καταστήματα εστίασης αλλά και σε νοικοκυριά.

 

Σημαντική πρωτοβουλία η τοποθέτηση υπόγειων κάδων στα κέντρα των οικισμών όλων των δημοτικών κοινοτήτων, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2023 έχουμε ενεργοποιήσει 2 κινητά Πράσινα Σημεία, τα οποία επισκέπτονται όλες τις Δημοτικές Κοινότητες όπου σταθμεύουν συγκεκριμένες ώρες με αντίστοιχο προγραμματισμό και μπορεί κάθε πολίτης να ανακυκλώσει τα υλικά -είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσω εφαρμογής Green City, ώστε να πετύχουμε την ανακύκλωση στη γειτονιά.

Στον Δήμο μας ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει ό,τι αφορά τον Μπλε Κάδο: λάμπες, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, μπαταρίες οχημάτων, ρούχα και υποδήματα, ενώ γίνεται χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).

Επειδή τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς τη συνεργασία των δημοτών, στόχος μας είναι μέσα από την πολιτική για το περιβάλλον να περάσουμε στο σύστημα «pay as you throw», δηλαδή «πληρώνεις όσο πετάς», που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών. Σήμερα υπολογίζονται με βάση τα τ.μ. της κάθε ιδιοκτησίας, εμείς θέλουμε η χρέωση να γίνεται ανάλογα και δίκαια με τα σκουπίδια που απορρίπτει ο δημότης. Έτσι, οι δημότες που επιδεικνύουν πιο συνεπή περιβαλλοντική συμπεριφορά, θα δουν τα δημοτικά τέλη να μειώνονται -ένα είδος επιβράβευσης. Αυτό είναι μία πρωτοπορία την οποία έχουμε βάλει στόχο και εργαζόμαστε συντονισμένα να το καταφέρουμε.

 

Μιας και μιλάμε για τα δημοτικά τέλη, για το 2024 πήραμε την απόφαση να μην τα αυξήσουμε, παρόλο που η επιβάρυνση όλων των Δήμων της χώρας είναι μεγάλη και σε πολλούς δήμους το επιπλέον κόστος αποτυπώθηκε σε αντίστοιχη αύξηση δημοτικών τελών. Δυστυχώς, το κράτος εξακολουθεί να επιβαρύνει τους δήμους με υποχρεώσεις χωρίς να τους ενισχύει ανάλογα οικονομικά.
Δείτε την εικόνα:

-το τέλος ταφής απορριμμάτων, που επιβλήθηκε μετά από 12 χρόνια καθυστέρησης, επιβαρύνει τον δικό μας δήμο με 650.000€ ετήσια.

-η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στον ΦΟΔΣΑ, μας επιβαρύνει με 700.000€ ομοίως ετήσια

-οι αυξήσεις στους μισθούς και των δημοτικών υπαλλήλων, που καλώς βέβαια ξεπάγωσαν μετά από 10 και πλέον χρόνια, μας δημιουργεί επιβάρυνση 1.200.000€ ετήσια

 

Συνολικά, λοιπόν, ο Δήμος μας επιβαρύνεται για το 2024 με νέα βάρη περίπου 2.500.000€, χωρίς να υπολογίσουμε το ενεργειακό κόστος (δημοτικός φωτισμός, θέρμανση σχολείων κ.ά.) το οποίο συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό, αλλά και το λειτουργικό κόστος (αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικών, στις εργασίες επισκευής οχημάτων, στα μικρά και μεγάλα κατασκευαστικά έργα κ.ά.). Γι’ αυτό ακριβώς πολλοί Δήμοι υποχρεώνονται να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς είναι αδύνατον να καλύψουν αυτά τα κόστη, μη έχοντας την αντίστοιχη χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

Κάποια στιγμή θα πρέπει και η Πολιτεία να αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως κάτι ξένο με τη συνολική προσπάθεια που κάνει σήμερα η χώρα. Να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό μοντέλο σχέσεων κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την ωριμότητα και την εμπειρία των χρόνων που έχουν περάσει από τη θέσπιση του «Καλλικράτη», εκτιμώ ότι μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στο επόμενο μεταρρυθμιστικό βήμα για την αυτοδιοίκηση, το οποίο θα αλλάξει τις κοινωνίες μας αλλά και την εικόνα της χώρας μας συνολικά.