Πα. Μαρ 29th, 2024

Ο Κώστας Αγοραστός στο e-οta: Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές του 2023

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλάει στο e-ota για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε, τη μετα-COVID εποχή και τους στόχους του για επενδύσεις και μεγάλα έργα στην περιφέρειά του. Επίσης, ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά σχετικά με την εκ νέου υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2023.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Η περιφέρειά σας κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού πέρυσι;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιφερειακής Αρχής για την ενίσχυση των τουριστικών μεγεθών του 2021; Στη χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό παγκοσμίως τα τελευταία 50 έτη, στηρίξαμε με ανάσες ρευστότητας τις θεσσαλικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και στοχεύσαμε στην εσωτερική αγορά, στα Βαλκάνια και στον οδικό τουρισμό. Παράλληλα, ανοίξαμε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα, αποδίδοντας το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου τον «Παρθενώνα των ναυαγίων», αφού είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί άνθρωπος να καταδυθεί. Εγκαινιάσαμε δύο κέντρα ενημέρωσης στη στεριά και αξιοποιήσαμε τις σύγχρονες τεχνολογίες εγκαθιστώντας το σύστημα υποβρύχιων καμερών NOUS, που επιτρέπει την παρακολούθηση του βυθού στο ναυάγιο σε real time. Τα αποτελέσματα της έρευνας «Τουριστικό Βαρόμετρο» δείχνουν ότι οι επισκέπτες της Θεσσαλίας δηλώνουν σε ποσοστό 96% ικανοποιημένοι και θα σύστηναν τον προορισμό σε φίλους. Προετοιμαζόμαστε για το 2021 στοχεύοντας σε νέες αγορές και στην ανάπτυξη του ποιοτικού θεματικού τουρισμού. Αυτό είναι και το κεντρικό σλόγκαν της βραβευμένης μας καμπάνιας: «Εδώ ο καθένας μπορεί να ζήσει τον μύθο του. Κάθε επίσκεψη, μια διαφορετική εμπειρία».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο ατού της περιφέρειας Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού;

Η Θεσσαλία με το άνοιγμα του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στη χώρα γίνεται leader στον καταδυτικό τουρισμό, που είναι το δεύτερο σε κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστικό προϊόν στον κόσμο. Συνεχίζουμε με το άνοιγμα άλλων 4 καταδυτικών πάρκων σε Σποράδες και Δυτικό Παγασητικό, δημιουργώντας το σημαντικότερο δίκτυο υποθαλάσσιων μουσείων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποιες είναι οι επενδύσεις και τα έργα που θέλετε να ολοκληρώσετε ως περιφερειάρχης σε αυτή σας τη θητεία;

Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Με περισσότερα από 5.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ ικανοποιούμε με ενσυναίσθηση τις μικρές και μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων, στηρίζουμε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας με σύμμαχο τη φύση.

Ολα τα έργα που χρηματοδοτεί και κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν άμεσο όφελος και προστιθέμενη αξία στην πραγματική, τοπική οικονομία. Χτίζουμε σήμερα τη Θεσσαλία του αύριο με 30 μελέτες, που οδηγούν τα επόμενα χρόνια σε νέα έργα, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στις προτεραιότητές μας: η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου με τις γραμμές Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και των περιφερειακών δρόμων για τη σύνδεση των τεσσάρων αστικών κέντρων, τα φράγματα Ληθαίου και Ξηριά Αλμυρού, η ολοκλήρωση του δικτύου άρδευσης, για να ποτίζουν χωρίς κόστος οι Θεσσαλοί αγρότες, στη λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και 25 έργα υπογειοποίησης αρδευτικών δικτύων για την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Επίσης, ο εξοπλισμός όλων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με έργα 96 εκατ. ευρώ, 88 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και σχολείων, ο ηλεκτροφωτισμός του οδικού δικτύου της περιφέρειας στο σύνολό του με 8.000 οδοφωτιστικά τύπου Led, έργα πολιτισμού όπως η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Λάρισας και Φθιωτίδων Θηβών και του Κάστρου της Σκιάθου, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα. Ακόμη, η προμήθεια μηχανημάτων για αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων και καταστροφών και στοχευμένες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας;

Η μετα-covid εποχή. Η υγειονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει την πύλη προς μια πιο ανθεκτική, δίκαιη και ασφαλή κοινωνία. Χρειαζόμαστε έναν νέο, καλύτερο κόσμο, με σύμπνοια, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, ταχύτητα, ρυθμό, αυτοματισμό και ενσυναίσθηση, για να πετύχουμε πολύ περισσότερα και, κυρίως, την επιστροφή της κοινωνίας στη φυσική της ισορροπία. Ο περιορισμός της νόσου covid-19 αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη, αφού η πανδημία έχει πλήξει τα θεμέλια της οικονομικής ζωής. Ζούμε σε μια αναθεωρητική εποχή, βαδίζουμε προς έναν μετασχηματισμό της οικονομίας και χρειάζεται να αναπτύξουμε -όπως το ανθρώπινο σώμα αποκτά ανοσία- αντοχή απέναντι στις κρίσεις, είτε είναι υγειονομικές είτε περιβαλλοντικές είτε οικονομικές.

Είστε έτοιμος και για 4η θητεία; Θα είστε εκ νέου υποψήφιος το 2023;

Ναι, το 2023 θα είμαι υποψήφιος και θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης των Θεσσαλών.