Τρ. Μαρ 19th, 2024

Κοροναϊός – Δήμος Θεσσαλονίκης: Δέσμη μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις – Απαλλαγή τελών

Τη θέση του ότι το άνοιγμα των σχολείων και της οικονομίας θα πρέπει να προχωρήσει μόνον όταν αυτό θα είναι απολύτως ασφαλές επανέλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας εκτίμησε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη. «Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά, θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος και σε σχετικό αίτημα που διατύπωσε προς τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Διοικητήριο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε την ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των κλάδων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Απαλλαγές τελών

Συγχρόνως, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε απαλλαγές τελών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από σχετικές εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου του Δήμου Θεσσαλονίκης που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους θα τύχουν απαλλαγής από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί. Για το διάστημα των περιορισμών, εξάλλου, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους θα ισχύσουν απαλλαγές και από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου.

Εξάλλου, πέραν της απόφασής της να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 12,5%, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εισηγείται μηδενικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, προσφέροντας μια πρόσθετη οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες.