Πε. Μαρ 28th, 2024

ΚΕΔΕ: Ξεκινούν οι συνεδριακές εκδηλώσεις στις 5 Νοεμβρίου – Πρώτος σταθμός το Ηράκλειο Κρήτης

Στο Λουτράκι συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, σε μια προσπάθεια για δια ζώσης συνεδρίαση μετά από πολλούς μήνες. Η επιλογή του Λουτρακίου έγινε αφού ελήφθησαν υπόψη τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης που ισχύουν ως τις 31 Οκτωβρίου στην Αττική.
Στη συνεδρίαση , όπου συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της Ηλεκτροκίνησης, συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Γ.Γ. Ηλεκτροκίνησης Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Σταθόπουλο.
• Δέκα (10) μήνες δίπλα σε όλους τους Δήμους που είχαν ανάγκη
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στους δέκα μήνες θητείας που συμπληρώνει η νέα διοίκηση, τονίζοντας ότι: Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ κλείνει αυτές τις μέρες 10 μήνες θητείας, με του επτά (7) από αυτούς μέσα στην πανδημία. Σε αυτό το μικρό διάστημα κληθήκαμε να διαχειριστούμε μεγάλες κρίσεις, τη μεγαλύτερη υγειονομική πανδημία των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δήμους της χώρας που σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Καρδίτσας και της Κεφαλονιάς.
• Διασφάλιση της συνέχειας του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το Δ.Σ. για την επίλυση του ζητήματος που αφορούσε τη συνέχεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», όπου σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ, διασφαλίστηκε η ανεμπόδιστη συνέχιση της εργασίας των εργαζόμενων.
• Η ΚΕΔΕ διαφωνεί διαχρονικά με κάθε διάταξη, που αφαιρεί πόρους από την Αυτοδιοίκηση.
Στο Δ.Σ. συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών (Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας), στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για μεταφορά της αρμοδιότητας της διοίκησης και διαχείρισης των Ιερών Ναών εντός των κοιμητηρίων, από τους Δήμους που ανήκε μέχρι σήμερα, στις οικείες Μητροπόλεις. Η ΚΕΔΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει με το συγκεκριμένο άρθρο μόνον εφόσον παράλληλα υπήρχε η πρόβλεψη, οι πόροι που αφαιρούνται από τους Δήμους με τη συγκεκριμένη μεταφορά αρμοδιότητας, να αναπληρωθούν άμεσα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μείωση των πόρων των Δήμων, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
• Στην ατζέντα της ΚΕΔΕ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες των Δήμων, ο νέος κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο εκλογικός νόμος.
Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης της Ε.Ε. της ΚΕΔΕ με τον Υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και το Υφυπ. Θ. Λιβάνιο, το Δ.Σ. ενημερώθηκε ότι η ΚΕΔΕ θα στείλει στην αρμόδια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τις δικές της προτάσεις , όσον αφορά το νέο χάρτη των αρμοδιοτήτων, στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Οι θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν ήδη καταγραφεί στα Συνέδρια της ΚΕΔΕ, θα επικαιροποιηθούν το επόμενο διάστημα μέσα από τη διεξαγωγή των συνεδριακών διαδικασιών που ξεκινούν από τις αρχές Νοεμβρίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Για την ΚΕΔΕ είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί σε πρώτη φάση ποιες είναι οι αρμοδιότητες τις οποίες θα μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά οι Δήμοι, έχοντας και τους απαραίτητους πόρους και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι το περιεχόμενο του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης , εγχείρημα πάνω στο οποίο ήδη εργάζεται η Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ.
Εφόσον ολοκληρωθούν τα δύο αυτά ζητήματα στην ατζέντα θα μπει και το ζήτημα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών διοικήσεων των Δήμων, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, μετά την εφαρμογή του ισχύοντος εκλογικού νόμου.
• Δημιουργία ομάδας τεχνοκρατών, για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών
Με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν σε Δήμους της Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Μουζακίου, Φαρσάλων και Αλμυρού) από ακραία καιρικά φαινόμενα πριν μερικές ημέρες, αλλά και τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή μια σειρά από Δήμοι, παρέχοντας μηχανήματα, εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών , προτάθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ η δημιουργία μιας task force, σε συνεργασία με τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα.
Μιας εξειδικευμένης ειδικής ομάδας τεχνοκρατών από την ΚΕΔΕ , που σε ανάλογες περιπτώσεις θα είναι πάντα στο πλευρό των Δημάρχων, ώστε τις δύσκολες ώρες να ενισχύσουν το έργο τους αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους.
• Αντιμετώπιση φαινομένων άνισης κατανομής της έκτακτης χρηματοδότησης στους Δήμους για την αντιμετώπιση του covid-19.
Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τέθηκε το ζήτημα που έχει παρατηρηθεί, όσον αφορά την κατανομή των πόρων 2ης δόσης της έκτακτης χρηματοδότησης των 40 εκ. ευρώ προς τους Δήμους από το ΥΠ.ΕΣ., για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δημ. Παπαστεργίου, από το ΥΠ.ΕΣ. έγινε μία προσπάθεια δίκαιης και βάσει πραγματικών δεδομένων κατανομής της έκτακτης βοήθειας. Υπήρξαν παρόλα αυτά τεχνικά ζητήματα με Δήμους που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί τις επόμενες ημέρες, σε σχέση και με την ορθότητα των στοιχείων που έχουν υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση των χρημάτων που δόθηκαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, δεν μπορεί να είναι μέρος της παραπάνω εξίσωσης από την οποία προέκυψε η βοήθεια για κάθε Δήμο.
• Παράταση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
Στο Δ.Σ. έγινε εκ νέου συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη να γίνει δεκτό το αίτημα των Δήμων για νέα τρίμηνη παράταση αποπληρωμής των υποχρεώσεων των Δήμων προς το Τ.Π.Δ, και αναχρηματοδότησης των σημερινών δανειακών υποχρεώσεων, με παράλληλη μείωση των σημερινών επιτοκίων.
• Ενημέρωση για την Ηλεκτροκίνηση – Σταθμοί φόρτισης στους Δήμους
Η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου με τον ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Σταθόπουλο ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος , υποχρέωση των Δήμων αλλά και δράση που χρηματοδοτείται .
Η Γ.Γ.Ε.Ο.ΠΥ. ζήτησε τη συμβολή της ΚΕΔΕ στην περεταίρω ενημέρωση των Δήμων αλλά και των πολιτών για τις ευνοικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν σημαντική επιδότηση για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ποδηλάτων, δικύκλων και τρικύκλων, ενώ παρουσίασε και τα πολύ θετικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μέχρι σήμερα συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα.
Για τα ΣΦΗΟ τονίστηκε ότι το κόστος θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο με ειδικές ρυθμίσεις, για να υπάρχει πρόσοδος για τους Δήμους.
• Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία
Ο ειδικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, Γεράσιμος Φεσιάν, επεξεργάστηκε τις θέσεις της ΚΕΔΕ, στην προσπάθεια που γίνεται για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει οι πόλεις μας να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες για κάθε άτομο, χωρίς αποκλεισμούς. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ «πατάνε» πάνω 6 πυλώνες και στόχους του Εθνικού Σχεδίου, προτείνοντας συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους
• Πλατφόρμα Αδήλωτων Τετραγωνικών
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε για την πετυχημένη λειτουργία μέσα από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ , της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των αδήλωτων τετραγωνικών .Μέσα σε ελάχιστους μήνες δόθηκε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες η δυνατότητα να δηλώσουν εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.
Με την πρωτοβουλία αυτή κι αφού οι δηλώσεις επεξεργαστούν από τους Δήμους , τα ταμεία τους θα ενισχυθούν σε ετήσια βάση με περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ. Άποψη της ΚΕΔΕ είναι ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να μπει σε έναν δεύτερο κύκλο λειτουργίας, με μία κλιμακωτή χρέωση προστίμων και προσαυξήσεων, ώστε όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε νέες δηλώσεις να έχουν αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν στα γκισέ των Δήμων.
• Αγορά Εξοπλισμού καθαριότητας, μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».
Στο Δ.Σ. με ικανοποίηση υποδέχτηκε τη νέα πρόσκληση του ΥΠ.ΕΣ. μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» για μηχανήματα έργου στους Δήμους με πληθυσμό > 50.000 κατοίκων, μηχανήματα που οι Δήμοι έχουν απόλυτη ανάγκη. Παράλληλα, περιμένει τις επόμενες ημέρες την αντίστοιχη πρόσκληση για τους μικρότερους Δήμους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους για αναλογικότερη κατανομή των μηχανημάτων καθαριότητας και έργου.
• Πρόταση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα σε Καμένα Βούρλα και Δήμο Τεμπών, τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ η πρόταση να δείξουμε ως Αυτοδιοίκηση την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Είναι πλέον δεδομένο πως η λύση των μεγάλων κέντρων δεν είναι αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Τουναντίον μία λύση κατανομής ενός μικρούς αριθμού οικογενειών σε όλους τους Δήμους της χώρας (πχ 10 οικογένειες σε κάθε Δήμο), με την αντίστοιχη χρηματοδότηση για φιλοξενία και προσωπικό, θα μπορούσε να λύσει ομαλά το πρόβλημα. Τέλος έκανε έκκληση στον Δήμαρχο Τεμπών Γιωρ. Μανώλη να μην παραιτηθεί, αφού την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση πρέπει να την χειριστούμε και παλέψουμε όλοι μαζί.
• Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των Δήμων με πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας . Δεν είναι λύση τα κλειστά σχολεία.
Όσον αφορά τον καθαρισμό των σχολείων και με δεδομένες τις υγειονομικές συνθήκες, έχει διαπιστωθεί ότι είναι αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες. Ο τρόπος υπάρχει μέσω προσλήψεων για διάστημα 4+4 μηνών, αυτό που χρειάζεται όμως είναι πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων μέσω ενός πιο ξεκάθαρου μηχανισμού για τις δαπάνες covid.
Προϋπόθεση όμως είναι να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί οι καταλήψεις και τα κλειστά σχολεία δεν λύνουν προβλήματα.
• Ξεκινούν οι Προσυνεδριακές Συναντήσεις ΚΕΔΕ
Λόγω της πανδημίας κι εξαιτίας της αδυναμίας να διεξαχθεί ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο, παρουσία εκατοντάδων συμμετεχόντων όπως συνέβαινε προ κορωνοϊού, η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει 10 προσυνεδριακές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα , προκειμένου να καταγράψει απόψεις και να διαμορφώσει τις θέσεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία της την επόμενη μέρα.
Το πρόγραμμα των προσυνεδριακών συναντήσεων, είναι το παρακάτω, ενδέχεται όμως να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή, λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού:
ΠΕΔ Κρήτης – 5 Νοεμβρίου – Ηράκλειο
ΠΕΔ Θεσσαλίας – 12 Νοεμβρίου – Μουζάκι
ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας – 13 Νοεμβρίου – Καμένα Βούρλα ή Λαμία
ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – 19 Νοεμβρίου – Αλεξανδρούπολη
ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων – 26 Νοεμβρίου – Πάτρα
ΠΕΔ Πελοποννήσου – 27 Νοεμβρίου – Τρίπολη
ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας – 3 Δεκεμβρίου – Ιωάννινα
ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας – 10 και 11 Νοεμβρίου – Θεσσαλονίκη
ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου – Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία – Αθήνα
ΠΕΔ Αττικής – Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία και χώρος διεξαγωγής
Τέλος το Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης για τους πληττόμενους κατοίκους της Καρδίτσας, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Δικαστηρίου αλλά και υπέρ του Αρμενικού λαού που πλήττεται και πάλι από πολεμικές συγκρούσεις.