Πα. Απρ 26th, 2024

Χαρδαλιάς στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ: Κομβικός ο ρόλος των Περιφερειών στον εθνικό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας

Με κύριο θέμα την ενημέρωση και συζήτηση για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία συνεδρίασε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στην Αθήνα (Μεσογείων 15), παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε αρχικά το λόγο ευχόμενος Καλή Χρονιά και το 2020 να είναι η χρονιά των Περιφερειών και υπογράμμισε πως: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πολιτική προστασία για να έχουμε πιο ασφαλείς πόλεις και χωριά και καλωσορίζουμε το φίλο Νίκο Χαρδαλιά για να μας παρουσιάσει το σχέδιο νόμου. Θα ζητήσουμε 2 μέρες περιθώριο να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας. Θέλουμε να λάβετε σοβαρά τις παρατηρήσεις μας γιατί οι περιφέρειες έχουν την εμπειρία και την γνώση. Γνωρίζουμε επειδή προέρχεστε από την αυτοδιοίκηση ότι αυτό το κατανοείτε και ο διάλογος μας θα είναι ουσιαστικός».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στη συνέχεια ενημέρωσε το Δ.Σ. σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Στο νέο σχεδιασμό δημιουργούνται 13 αυτοτελή περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, με έδρα τις αντίστοιχες διοικητικές περιφέρειες της χώρας , με κτιριακές εγκαταστάσεις, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και όλα τα προηγμένα τεχνικά εργαλεία Πολιτικής Προστασίας, εξειδικευμένο προσωπικό , υπό την εποπτεία του κεντρικού εθνικού επιχειρησιακού κέντρου. Τα συγκεκριμένα κέντρα θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση και θα είναι τα κέντρα επιχειρήσεων σε κάθε γεγονός, όπου θα συνεργάζονται και θα συντονίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Περιφέρειες, Πολιτική Προστασία και εθελοντές.

Όπως ανάφερε ο κ. Χαρδαλιάς στην περίπτωση που μια περιοχή θα κηρύσσεται σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» θα ισχύει ότι συμβαίνει και όταν κηρύσσεται σ’ έκτακτη ανάγκη. Ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ανάφερε ότι συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση ενώ πρόσθεσε πως «βάζουμε κριτήρια στην επιλογή των επικεφαλής πολιτικής προστασίας βάση εμπειρίας και προσόντων».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ΄αφορούν αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Επίσης, τόνισε ότι όλοι οι δήμοι εντός 18 μηνών, πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τα Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και στον καθ ένα εξ’ αυτών θα ιδρυθεί αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια, στην έκταση της πρώην Πυροσβεστικής Σχολής.

Στην Ακαδημία θα λειτουργήσουν ειδικά «σχολεία» εκπαίδευσης για τις εθελοντικές ομάδες, των εμπλεκομένων υπαλλήλων των ΟΤΑ και των δημοσίων υπηρεσιών κ.α .Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της υλοποίησης όλων αυτών, ο κ. Χαρδαλιάς , επισήμανε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 « υπάρχει ένα μεγάλο κονδύλι» το οποίο θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων τόσο για την ανανέωση του εναέριου στόλου όσο και της ενίσχυσης των μέσων (οχημάτων κ.α) των ΟΤΑ.

Επίσης ανέφερε ότι αναβαθμίζεται ο κύκλος σπουδών της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα , γίνεται οκτώ εξάμηνα από πέντε, με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση των στελεχών.Τα πέντε εξάμηνα θα συνεχίσουν να γίνονται στην Πτολεμαΐδα και τα τρία πρόσθετα να διεξάγονται στην Αθήνα , για εκπαιδευτικούς λόγους.

Επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε:

  • Δημιουργία 13 ΣΔΙΤ για αντίστοιχα περιφερειακά κέντρα με ευθύνη της ΓΓΠΠ – Θα διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα- Θα ζητηθεί από τις περιφέρειες η εξεύρεση χώρου 1000 τμ περίπου.
  • Εξοπλισμοί και εναέρια μέσα θα καλυφθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Αποκτάμε ένα  εργαλείο που μπορεί να χρηματοδοτήσει σε πρώτο χρόνο επείγουσες ανάγκες, ξεπερνώντας την γραφειοκρατία και λύνοντας σημαντικά προβλήματα.Υπάρχουν πόροι που λιμνάζουν γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί απορρόφησης.

Παράλληλα ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως δημιουργείτε Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων. Για την εκπαίδευση στελεχών σε ειδικές ανάγκες όπως σε αεροδρόμια, σήραγγες, εξορύξεις μιας και μέχρι σήμερα στέλνονται οι εκπαιδευόμενοι στο εξωτερικό(πχ. Γαλλία) . Στόχος μας  είναι να γίνει Διαβαλκανικό Κέντρο εκπαίδευσης και προορίζεται να γίνει στη βόρεια Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του «112» τόνισε πως: «Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι όταν λάβουν μήνυμα από το 112, αυτό θα πρέπει να τηρηθεί με ευλάβεια. Γιατί θα υπάρχει πραγματική αιτία και άμεσος κίνδυνος».