Σα. Απρ 27th, 2024

Εκλογές 2019: Η νέα στρατηγική της μεγάλης γαλάζιας νίκης

*του Κώστα Παπαχλιμίντζου

Με τον «αέρα» της άνετης πρωτιάς που της δίνουν οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές που δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα (MRB και Alco) ξεκινά να ξεδιπλώνει η Νέα Δημοκρατία το τελικό στάδιο της στρατηγικής της για τις κάλπες των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών.

Ασφάλεια, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα στηρίζονται οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που, αν και θα προτάσσει τον θετικό λόγο, θα αναδεικνύει σταθερά την αναξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα και την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα, προτάσσοντας την ασφάλεια, την οικονομία και το Σκοπιανό. Παράλληλα, θα εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων και θα υπογραμμίζει την ανάσα που θα προσφέρουν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εντάξει σε κάθε του ομιλία και την ευρωπαϊκή διάσταση της κάλπης, με ένα συγκεκριμένο μήνυμα: Η Ν.Δ. συμμετέχει στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στηρίζει τις πολιτικές του για καλύτερη φύλαξη των συνόρων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και έχει άριστες σχέσεις με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που είναι ο πιθανότερος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Συνεπώς, θα είναι την επόμενη ημέρα πιο κοντά και με ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Βρυξελλών. Οι περισσότερες ομιλίες του κ. Μητσοτάκη θα είναι χωρίς βήμα μπροστά του και, συνεπώς, χωρίς έτοιμο γραπτό κείμενο, κάτι που θα προσδώσει μεγαλύτερη ζωντάνια και αμεσότητα στην παρουσία του.

Σε σχέση με το πακέτο προεκλογικών παροχών του κ. Τσίπρα, η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα την επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, είναι ότι η κυβέρνηση δίνει ένα έκτακτο επίδομα και όχι 13η σύνταξη, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου, που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα στερήσει από τον χαμηλοσυνταξιούχο μία ολόκληρη σύνταξη.

Το πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη για το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τις κάλπες έχει ουσιαστικά «κλειδώσει», με το σενάριο μιας μεγάλης -κλασικού τύπου- συγκέντρωσης στην Αριστοτέλους ή στο Σύνταγμα να έχει αποκλειστεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που είναι φυσικά το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του κόμματος, θα δώσει πολύ λίγες ακόμα και στοχευμένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις πριν από τις εκλογές.

Περιοδείες

Στο τελικό πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών, μετά τα Ιωάννινα, τα οποία επισκέφθηκε την Πέμπτη, ακολουθεί τη Δευτέρα επίσκεψη στα Τρίκαλα και ομιλία στη Λάρισα, αφού η Ν.Δ. έχει στους κεντρικούς της στόχους να «κρατήσει» την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό. Ακολουθεί τριήμερη περιοδεία (17-19 Μαΐου) στην Κρήτη, που θα κλείσει με μεγάλη συγκέντρωση στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Μητσοτάκη. Στο πρόγραμμα είναι και ακόμα μία περιοδεία εντός Αττικής, στα ανατολικά της Περιφέρειας (Κορωπί και Παιανία), καθώς και μία από τις γνωστές «βόλτες» -χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων και φωτογράφων- που έχει καθιερώσει σε γειτονιές της Αθήνας. Η τελευταία εβδομάδα ξεκινά με την Πάτρα, όπου η Πειραιώς έχει βάλει το μεγάλο στοίχημα να νικήσει σε μια παραδοσιακά δύσκολη περιφέρεια για τη Ν.Δ., με τον νεαρό Νεκτάριο Φαρμάκη να κερδίζει διαρκώς έδαφος στη μάχη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός των περιοδειών του κ. Μητσοτάκη. «Η τελευταία πινελιά της καμπάνιας θα ζωγραφιστεί στη Βόρεια Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά στα «Π» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Το καινούργιο στοιχείο στις δημόσιες ομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. είναι το «άνοιγμα» από έναν νέο άνθρωπο, που προλογίζει τον κ. Μητσοτάκη. Η αρχή έγινε από την Καβάλα με τη 18χρονη Νίκη, πρωτοετή φοιτήτρια της Νομικής Κομοτηνής. Ακολούθησαν προχθές το βράδυ στα Ιωάννινα ο 30χρονος Λευτέρης, δάσκαλος στο επάγγελμα, και η 29χρονη Κωνσταντίνα, αρχιτέκτων μηχανικός. «Είμαστε πολλοί που θα ψηφίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας του μόνο ένα πράγμα: Να μην υποσχεθεί μέχρι τέλους πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, αλλά και να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το όραμά του, τις αξίες του και τις αρχές του», είπε χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα στην παρέμβασή της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φυσικά και στους Ελληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μιλήσει την προσεχή Κυριακή στη Στουτγάρδη, όπου υπάρχει πολυπληθής εκπροσώπηση της Ομογένειας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/5/2019