Αυτοί είναι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της ΝΔ (Ονόματα)
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία επιλογής από τη Ν.Δ. των κατάλληλων προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής της προσπάθειας για επικράτηση της «γαλάζιας» παράταξης στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», οι επιτελείς της Πειραιώς έχουν καταλήξει στα περισσότερα μέτωπα, ωστόσο υπάρχουν τρεις-τέσσερις περιπτώσεις έναντι των οποίων επικρατεί μέχρι νεωτέρας έντονος προβληματισμός. Στόχος είναι οι περισσότερες σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ώστε οι εκλεκτοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν ισχυρό στίγμα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Σε αυτή τη συγκυρία το ενδιαφέρον της ηγετικής ομάδας επικεντρώνεται στην επιχείρηση συσπείρωσης των δυνάμεων της Ν.Δ. και της αποφυγής «αντάρτικων» και παράλληλων υποψηφιοτήτων, που θα μπορούσαν είτε να στερήσουν τη νίκη από τους κατόχους των χρισμάτων είτε, με δεδομένη τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με σύστημα απλής αναλογικής, να επιφέρουν ανυπέρβλητα προβλήματα στο πεδίο της άσκησης διοίκησης στο μέλλον. Κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει, φυσικά, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του κόμματος ανά την περιφέρεια, προκειμένου να ενισχύσει την ενότητα στους κόλπους του «γαλάζιου» δυναμικού. Από κοντά και ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Πειραιώς για εξεύρεση των ενδεδειγμένων υποψηφίων στους δήμους και τις περιφέρειες-κλειδιά, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Κρητικό.
ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ
Στην Αττική, αδιαφιλονίκητο φαβορί φαντάζει πλέον ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξαρχής είχε ουκ ολίγους φανατικούς οπαδούς στην Πειραιώς. Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ έχει μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, ενώ μέσα στον τελευταίο μήνα έχει συνομιλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στον αντίποδα, σε δεύτερο πλάνο περνά η περίπτωση του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος, παρά τις υπολογίσιμες προτιμήσεις που είχε εντός της Ν.Δ., ήταν πάντα ένα βήμα πιο πίσω από τον Γ. Πατούλη για πολλούς και διάφορους λόγους. Εξάλλου, η περίπτωσή του έγινε ακόμη πιο περίπλοκη μετά την εμπλοκή του σε κακούργημα, με φόντο το «πόθεν έσχες» του, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του περί πρόθεσής του να λάβει τις όποιες αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον ανεξαρτήτως των σκέψεων και των επιδιώξεων του συστήματος Μητσοτάκη.
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες συνιστά η Δυτική Μακεδονία, όπου ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Καρυπίδης, θα διεκδικήσει άλλη μία θητεία. Στα υπόψη υπάρχει ακόμη ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ωστόσο το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά τυγχάνει συνολικής αποδοχής από τους τοπικούς νεοδημοκρατικούς πυρήνες καθιστά διστακτική την Πειραιώς. Οσο για την ανοικτή πρόταση που έχει κατατεθεί στον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη, κάθε άλλο παρά με θέρμη έγινε αποδεκτή από τον τελευταίο, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για το μέλλον και ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο ισχυρής πίεσης από την ηγετική ομάδα. Στην εξίσωση οι γνωρίζοντες βάζουν και τον πρώην βουλευτή Γρεβενών Τιμολέοντα Κοψαχείλη, καθώς ο εξαντλητικός εσωτερικός ανταγωνισμός για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εν λόγω μονοεδρική περιφέρεια ίσως τον οδηγήσει σε νέους ορίζοντες.
Στην περιφέρεια Θεσσαλίας το τοπίο δείχνει ξεκάθαρο, με τον νυν περιφερειάρχη και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό να είναι πιο σίγουρος από ποτέ για την εκ νέου επικράτηση του, με την Πειραιώς να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη νίκη του.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η ψυχική και πολιτική απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του προερχόμενου από τη Ν.Δ. νυν περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, και των αντιπεριφερειαρχών του, καθώς και άλλων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Πειραιώς προσανατολίζεται μέχρι νεωτέρας να δώσει αλλού το χρίσμα. Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, Αλέκος Κοντός, αν και ως πιθανότερη και κυρίως κοινά αποδεκτή λύση φαντάζει ο πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Σιμόπουλος. Πάντως, και στο μέτωπο αυτό και κυρίως στο κομμάτι της αποκατάστασης της συνοχής μεταξύ των νεοδημοκρατικής προέλευσης αυτοδιοικητικών παραγόντων έχει αναλάβει δράση από το καλοκαίρι και μετά τόσο ο Λευτέρης Αυγενάκης όσο και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τάσος Γαϊτάνης.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η έως τώρα κατηγορηματική άρνηση του Σίμου Κεδίκογλου να εισέλθει στον στίβο της Αυτοδιοίκησης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την υπόθεση διαδοχής του Κώστα Μπακογιάννη, που ως γνωστόν έχει βάλει πλώρη για τον Δήμο της Αθήνας. Μεταξύ των ονομάτων πάντως που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό του εντεταλμένου συμβούλου και πρώην αντιπεριφερειάρχη Θανάση Χειμάρα. Γρίφο για το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μια και ο Σπύρος Σπύρου, που διεκδικεί εκ νέου το χρίσμα, ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από τον Παναγή Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πειραιώς εξετάζουν τρία-τέσσερα ονόματα (ανάμεσά τους ο γεωπόνος Κώστας Καρβούνης και ο γιατρός Σπύρος Σκιαδόπουλος), που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, προκειμένου να καταλήξουν στο καταλληλότερο, ενώ χάρη σε πρόσφατη, ισχυρή παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη φάνηκε να αναχαιτίζονται μονομερείς ενέργειες στις οποίες προέβησαν τοπικά στελέχη.
Oι φήμες και τα σενάρια
Πολύπλοκη είναι η κατάσταση και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη της Πειραιώς στη νυν περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς τα παράπονα «γαλάζιων» στελεχών για τα έργα και τις ημέρες της, αλλά και η κατά κοινή ομολογία αναιμική παρουσία της περιφέρειας στο τεράστιο πρόβλημα του Μεταναστευτικού έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την ίδια τόσο στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. στην περιοχή όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να προκριθεί κάποια άλλη λύση για το χρίσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τη νίκη της περιφερειάρχου στις προηγούμενες κάλπες.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επιλογή της Ν.Δ. θα είναι ο κεντροαριστερός Σταύρος Αρναουτάκης, το πρόσωπο του οποίου περιλαμβάνει ισχυρούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά τη συμπόρευση της Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια σειρά από κρίσιμες μάχες της αυτοδιοικητικής κάλπης. Μάλιστα, η μεγάλη σημασία που αποδίδεται από τη Ν.Δ. στη Μεγαλόνησο και ενόψει εθνικών εκλογών είναι η κύρια αιτία και για την αντίστοιχη υποψηφιότητα που προωθείται και στον Δήμο Ηρακλείου, όπου ο Σταύρος Κουράκης αναμένεται να υποστηριχθεί ανοικτά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Πελοπόννησο, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παροχή στήριξης από την Πειραιώς στον παραδοσιακό «μητσοτακικό» δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος κέρδισε στο νήμα τον πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, ο μηχανισμός της Πειραιώς έχει ξεκινήσει μια πολυεπίπεδη επιχείρηση απόσυρσης από το ψηφοδέλτιο του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη των «γαλάζιων» στελεχών που είχαν συνταχθεί μαζί του στις προηγούμενες αναμετρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτή του 2014. Ενδεικτική της σχετικής κινητικότητας στο «γαλάζιο» στρατηγείο ήταν η συνάντηση που είχε προ ημερών μαζί τους ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και στην οποία φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος προκειμένου να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Την ίδια ώρα, καμία έκπληξη δεν πρόκειται να υπάρξει στην Κεντρική Μακεδονία, στο Νότιο Αιγαίο και την Ηπειρο, όπου οι σημερινοί περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη Ν.Δ. θα πάρουν και πάλι το χρίσμα. Ο λόγος βεβαίως για τους Απόστολο Τζιτζικώστα, Γιώργο Χατζημάρκο και Αλέκο Καχριμάνη αντίστοιχα, οι οποίοι σύμφωνα με τη γενικότερη εικόνα στις περιφέρειές τους είναι πολύ κοντά στην επανεκλογή τους. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, υπήρξαν, ως γνωστόν, διαλυτικές τάσεις από τοπικά στελέχη, που στράφηκαν στον δημοσιογράφο Γιώργο Ριζόπουλο, ο οποίος προετοιμάζει εδώ και καιρό το έδαφος για την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, η άμεση διαγραφή δέκα εξ αυτών με πρωτοβουλία της ηγεσίας της Ν.Δ. «κατέπνιξε» στην παρούσα συγκυρία οποιαδήποτε πιθανότητα περαιτέρω -επικίνδυνης- διείσδυσής του στη νεοδημοκρατική πραγματικότητα της περιοχής.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει «κλείσει» ο γιος του πρώην ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλου, Ηλίας, ενώ είχε βολιδοσκοπηθεί στο παρελθόν και ο βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης.