Τρ. Μαρ 19th, 2024

Γιώργος Πατούλης: Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γιώργος Πατούλης για τις αντιεπιστημονικές θεωρίες που αφορούν τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού. Ο Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε στην εκπομπή «SocialNet» με τον Φώτη Καρύδα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και ζήτησε από τους πολίτες να μην ακούν τα διάφορα σενάρια.

«Στην χώρα μας μπορέσαμε και δημιουργήσαμε, στην πρώτη φάση της πανδημίας, κάποια ασφάλεια και είχαμε ποσοστά που ήταν ζηλευτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη δεύτερη φάση προφανώς η πανδημία μας τραυμάτισε, αλλά και πάλι η Ελλάδα ήταν σε καλά επίπεδα. Τώρα ζούμε μία τρίτη φάση όπου έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα και τα πράγματα έχουν αρχίσει και μπερδεύονται με την έννοια του αύριο. Η Πολιτεία κατάφερε να έχει επάρκεια εμβολίων και μάλιστα όλων των ειδών τα εμβόλια, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες, τόνισε ο κ. Πατούλης.  

Ο Περιφερειάρχης της Αττικής μέσα από την επιστημονική του ιδιότητα αναφέρθηκε στα σενάρια που κυκλοφορούν και τόνισε ότι δεν ισχύουν: «Όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να απαντήσουν στον εαυτό τους πως εμβολιάστηκαν για την ιλαρά, την ερυθρά κλπ. Σήμερα στην πανδημία, κάποιοι, οι οποίοι θολώνουν τη γνώση, δημιουργούν την αβεβαιότητα για να μην εμβολιαστεί κάποιος. Διαδίδουν ότι οι γυναίκες θα στειρωθούν, ότι οι άνδρες θα πάθουν καρδιοπάθεια κλπ., απίθανα και αντιεπιστημονικά πράγματα. Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια και οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες. Θα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε καχύποπτα. Η μετάλλαξη Δέλτα κολλάει εύκολα. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να προφυλάξει την κοινωνία: από τη μία να μην κλείσει πάλι η οικονομία και από την άλλη αυτοί που εμβολιάστηκαν γιατί να υποστούν τις συνέπειες – lockdown; Τα μέτρα που παίρνει είναι μία απάντηση στη μεταδοτικότητα της Δέλτα και καλά πράττει. Εάν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Θα ήταν η χώρα με ανοικτή την κοινωνία, την οικονομία και με κανένα πρόβλημα στο επίπεδο της μεταδοτικότητας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Πατούλης δεν δίστασε να αναφερθεί και στους συναδέλφους του γιατρούς, οι οποίοι χωρίς να έχουν ειδικότητα που τους επιτρέπει να γνωρίζουν προτρέπουν τους πελάτες τους να μην εμβολιαστούν: «Αυτή τη στιγμή ζούμε απέναντι στους αρνητές. Μέσω των αρνητών μπορεί οι κοινωνίες να κλείσουν, οι οικονομίες να αμβλυνθούν και το σύστημα της υγείας να υποστεί βαρύτατους τραυματισμούς. Θεωρώ ότι εάν κάποιος γιατρός λέει να μην εμβολιαστεί ο κόσμος τότε το ζήτημα είναι πραγματικά μεγάλο και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην εμβολιαστική – εθνική προσπάθεια που γίνεται για να σωθούμε όλοι».