ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

Ο γόνιμος διάλογος για την ΚΕΔΕ, η… τάξη απέναντι στα τραπεζοκαθίσματα και οι συμπράξεις στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας

Η παραπολιτική στήλη του Secret

Γόνιμος διάλογος για διαμόρφωση θέσεων

Ξεκίνησαν οι προσυνεδριακές συναντήσεις της ΚΕ∆Ε, οι οποίες θα κορυφωθούν µε το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, που θα πραγµατοποιηθεί στη Ρόδο στις 7-9 Νοεµβρίου. Στόχος του προέδρου της ΚΕ∆Ε, Λάζαρου Κυρίζογλου, είναι η διαµόρφωση θέσεων για τα µεγάλα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήµερα, µε πρωταρχικό τα οικονοµικά.

Μάλιστα, η ΚΕ∆Ε για την ενίσχυση του κρίσιµου διαλόγου για το µέλλον της Αυτοδιοίκησης παράλληλα έχει δηµιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρµα διαβούλευσης, ανά θεµατική ενότητα των Επιτροπών Πολιτικής, η οποία λειτουργεί ήδη, προκειµένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος µεταξύ των αιρετών. Στα ιδιαιτέρως θετικά καταγράφονται οι προσυνεδριακές συναντήσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές, να καταγραφούν όλα τα ζητήµατα και να γίνει ένα συνέδριο ουσιαστικό τον Νοέµβριο.

«Η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στις νέες προκλήσεις, να θέσει τα κρίσιµα θέµατα µε τα οποία είναι σήµερα αντιµέτωποι οι δήµοι, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τους στόχους και τα αιτήµατά µας», τόνισε ο Λ. Κυρίζογλου.

Την ίδια ώρα, έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, το νοµοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας δήµων και περιφερειών, το οποίο περιέχει ρυθµίσεις που διευκολύνουν άµεσα την καθηµερινότητα των πολιτών.

Σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εντός του έτους στους δήµους και στις περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων. Από το 2025, η χρηµατοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως.

Στόχευση

Εντείνει τις προσπάθειες να βάλει τάξη στην Αθήνα ο αντιδήµαρχος ∆ηµοτικής Αστυνοµίας, Θωµάς Γεωργιάδης. Στόχος του η απελευθέρωση του δηµόσιου χώρου από τα παράνοµα τραπεζοκαθίσµατα και η απόδοσή του στους πολίτες. Οι έλεγχοι αδειών καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος αυξήθηκαν κατά 29,51%. Οι έλεγχοι για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου κατά 7,25%. Οι εκδόσεις εντολών άρσης αντικειµένων από τον κοινόχρηστο χώρο αυξήθηκαν κατά 33,51%. Σηµαντικές παρεµβάσεις…

Αεικίνητος

Το «Είσαι παντού», ο τίτλος ενός άσµατος, ταιριάζει απόλυτα στον δήµαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο. Συµµετείχε στο 15ο Forum Αυτοδιοίκησης, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενωση ∆ήµων Αττικής και η Ενωση ∆ηµάρχων Αττικής. Επέστρεψε από το Αγκίστρι και δεν άφησε λεπτό να περάσει ανεκµετάλλευτο. Το σηµαντικότερο είναι ότι ο Γ. Φωστηρόπουλος γυρνάει όλη την πόλη για να λύνει προβλήµατα και να µη χάνει επαφή µε τους πολίτες.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει με εξοπλισμό τους δασοπυροσβέστες. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν δύο οικίσκοι και εξοπλισμός πυρόσβεσης.

 

Συμπράξεις

Οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, ∆ηµήτρης Πτωχός, και ∆υτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρµάκης, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία για την προώθηση της αναβάθµισης του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ένα έργο µεγάλης σηµασίας τόσο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όσο και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στη συνάντησή τους συζητήθηκαν τα βασικά σηµεία του έργου, ενώ προγραµµατίζεται και συνάντηση µε τον αρµόδιο υπουργό για τον καθορισµό των απαραίτητων ενεργειών. Η σηµασία του έργου για την οικονοµική, εµπορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι αναµφισβήτητη. Απαραίτητη επίσης είναι η βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας σε έναν δρόµο µε υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο.

Εύσημα

Συστάθηκε µε µέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) η ενεργειακή κοινότητα «Απόλλων». Το αντικείµενο της δραστηριότητάς της περιλαµβάνει την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Αξίζει να τονιστεί ότι οι ωφελούµενοι δεν απαιτείται να είναι µέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών. Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου είναι ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΕΤΑΑ, Τάσος Μαυρίδης, και αντιπρόεδρος ο γενικός γραµµατέας της ΚΕ∆Ε, ∆. Καφαντάρης.

Συνεργασία

Σε στενή συνεργασία είναι ο δήµαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, µε την Ελληνική Αστυνοµία για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναπτύσσει µια ψηφιακή πλατφόρµα, προκειµένου να αντιµετωπιστεί αποτελεσµατικά η παράνοµη απόρριψη αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του δήµου. Πρωτοπορεί για ακόµα µία φορά ο δήµος.

Αναβρασμός

Αναβρασµός υπάρχει στους δήµους σε σχέση µε την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, κυρίως ως προς τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που θα προκύψουν. Κάθε αρχή και δύσκολη!

Σε ποιον δήµο υπάρχουν σοβαρά προβλήµατα εντός της διοικούσας παράταξης, σε σηµείο αντιδήµαρχοι να πιάνονται στα χέρια; Μάλιστα, όλοι κάνουν λόγο για βαθύ… ρήγµα, που θα οδηγήσει σε προβλήµατα, αν δεν λυθούν άµεσα οι διαφορές.

 

Ποιος δήµος βραβεύτηκε για έργο στο οποίο επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει τίποτα ακόµη παρά µόνο η… µακέτα; Καλές οι προθέσεις, αλλά να υπάρχει και έργο…

Share
Tags: EOTASECRET

Τελευταία άρθρα

«Με σταθερά βήματα στην οικονομική ευρωστία με μηδενικό δανεισμό», άρθρο του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου

Του Ηλία Αποστολόπουλου* Ως Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού, έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε ότι η χρηστή οικονομική…

<span class="time_diff_disable">17:56 30-09-2024</span> ago

Δήμος Αμαρουσίου: Προχωράει τάχιστα η νέα παιδική χαρά… κόσμημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταχύτατη η πρόοδος στο έργο «Ολοκληρωμένη ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Ο.Τ. 97 (Αμαλιείο)-Δημιουργία πρότυπης παιδικής χαράς και…

<span class="time_diff_disable">17:38 30-09-2024</span> ago

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη 01 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής…

<span class="time_diff_disable">13:58 30-09-2024</span> ago

«Bike friendly» προορισμός ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Για 2η κατά σειρά τριετία, ανανεώθηκε το σήμα Bike Friendly για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, από τη NatTour…

<span class="time_diff_disable">13:56 30-09-2024</span> ago

Στα «κάγκελα» ο Δήμος Χαλκιδέων με τους βανδαλισμούς

Φθορές στις αίθουσες εκδηλώσεων του Γυμνασίου Νέας Αρτάκης και του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας, καθώς και…

<span class="time_diff_disable">13:55 30-09-2024</span> ago

Η ΚΕΔΕ πάει… Ναύπλιο και Μεσολόγγι

Μεθαύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου  πραγματοποιείται στο Ναύπλιο η δεύτερη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ, ενόψει του πρώτου Ετήσιου…

<span class="time_diff_disable">13:52 30-09-2024</span> ago