Τρ. Φεβ 27th, 2024

Μπουτάρης: Κάναμε «χοντρά» λάθη στον δήμο Θεσσαλονίκης

Με καθυστέρηση περίπου μιας ώραςκαι σε μια κατάμεστη αίθουσα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μπαίνοντας στην αίθουσα ο δήμαρχος χαιρέτισε τους αντιδημάρχους και συνομίλησε μαζί τους.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε αρχικά αστειευόμενος ότι αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν είναι αποχαιρετιστήρια, καθώς θα πει το αντίο στις 31 Αυγούστου.

«Η απόφαση να μην διεκδικήσω τον δήμο είναι καθαρά προσωπική, έχω 16 χρόνια που υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, «ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, δεν έχω κολλήσει στην καρέκλα, είναι υπηρεσία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να περνάει τις δύο θητείες». Ο κ. Μπουτάρης παραδέχθηκε ότι κουράστηκε μετά από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δύο χρόνια πριν είχα αποφασίσει να μην κατέβω. Αλλά είχα υποστεί πολλές πιέσεις να κατέβω. Ότι είχα να δώσω το έδωσα. Δεν μπορούσα άλλα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν και στον ίδιο και στην παράταξημεγάλη αποδοχή. «Η αποδοχή μου είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον δεύτερο υποψήφιο», σημείωσε. Ανέφερε ότι είχε πολλές πιέσεις για να κατέβει αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «ότι είχα να δώσω το έδωσα».

Αναφερόμενος στην παράταξη «Πρωτοβουλία», τόνισε πως αν και όλος ο κόσμος λέει ότι θα διαλυθεί, ο ίδιος εκτιμά ότι «όχι μόνο δεν θα διαλυθεί αλλά θα διακριθεί κιόλας». «Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες για νέο κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν φοβάμαι τις αλλαγές, αλλά τις επιζητώ».

Το μέλλον της «Πρωτοβουλίας» είναι ότι ανοίγει τις πόρτες. «Η Πρωτοβουλία θα κάνει προσκλήσεις και σε υποψήφιους και σε άλλους», υπογράμμισε.

«Μου λένε κάποιοι ότι αν δεν κατέβω υποψήφιος η πόλη θα γυρίσει στην κομματική ανυποληψία και στο σκοτάδι. Δεν το πιστεύω. Τα χρόνια αυτά βάλαμε με την βοήθεια όλων των συνεργατών μου πολλούς σπόρους ανανέωσης. Ανοίξαμε την πόλη προς τα έξω αλλά και προς τον εαυτό της», σημείωσε.

Σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η παράταξη για την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ομάδας την ερχόμενη εβδομάδα. «Έως τα Χριστούγεννα θα έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση», είπε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν θα διαλυθεί η «Πρωτοβουλία»

Δήλωσε αντίθετος με τη διαδικασία «να δίνει ο δήμαρχος δαχτυλίδι». «Το μόνο δαχτυλίδι που έχω είναι η βέρα του γάμου μου, είμαι εναντίον οποιασδήποτε διαδικασίας να δώσει ο δήμαρχος δαχτυλίδι», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να προτείνει κάποιον καθώς θα είναι σα να δίνει δαχτυλίδι». Αναφερόμενος στον επόμενο δήμαρχο τον περιέγραψε «ως οραματιστής ο οποίος θα έχει δίπλα του τεχνοκράτες».

Έκανε έκκληση στα κόμματα «να κάνουν στην άκρη και να μην ορίσουν κομματικούς υποψηφίους». «Έξω και πέρα από κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις. Καλούμε τα κόμματα από την αριστερά μέχρι τη δημοκρατική δεξιά να αφήσουν κατά μέρος την υποστήριξή κομματικών υποψηφίων και να εναρμονιστούν με τις ανάγκες των καιρών. Αφήστε τα γίδια ελεύθερα», ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν έλαβε κανένα χρίσμα από τον Αλέξη Τσίπρα», απλά ο ίδιος του εξέφρασε τη στήριξή του. «Εγώ είμαι με τον κουβέρνο τα έχω καλά με όλες τις κυβερνήσεις γιατί θέλω να τελειώνω τις δουλειές μου», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό με μήνυμά και πως ο ίδιος του απάντησε ότι σέβεται την απόφασή του.

Ξεκαθάρισε ότι δεν άλλαξε απόψεις και θέσεις του για το Σκοπιανό, σημειώνοντας πως «στο τέλος θα αποδειχθεί ότι έχω δίκιο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη και κάποια από αυτά «χοντρά». «Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, κάναμε και λάθη χοντρά, τα οποία μας στοίχησαν σε δημοφιλία», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια ήταν αυτά τα λάθηανέφερε: «Η θέση που πήρα για το Μακεδονικό, παρόλο που δεν την αλλάζω». Όπως εξήγησε, «ήταν άκαιρη η τοποθέτηση του με τον χρόνο και τον όγκο των διαδηλώσεων. «Βεβαίως υπάρχει μια τραγική παραπληροφόρηση, με βρίζουν σαν να υπέγραψα εγώ τη Συμφωνία», τόνισε.

Ο κ. Μπουτάρης έκανε έναν απολογισμό των δράσεων που έχει κάνει η διοίκηση στις δύο θητείες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση στις αφίξεις τουριστών, το συμμάζεμα στα οικονομικά του δήμου, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στην Καθαριότητα και στο άνοιγμα της πόλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξωστρέφεια της πόλης αλλά και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, για το οποίο, όπως ανέφερε, θα είναι ισόβιο μέλος.

«Έκανα ένα μεγάλο άνοιγμα στο διεθνή τύπο. Ήταν ένας τρόπος μάρκετινγκ. Δεν ήμουν παντελώς άγνωστος πριν γίνω δήμαρχος. Από το παρελθόν μου, είτε με τον αλκοολισμό, είτε με τα κρασιά, είτε με τον Αρκτούρο. Είχα αναδειχθεί Ευρωπαίος ήρωας για τον Αρκτούρο. Δεν ήμουν άγνωστος στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν μιλάμε για Φωνή Λαγκαδά, αλλά για New York Times, Guardian», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, οι αντιδήμαχοι Σπύρος Πέγκας, Πέτρος Λεκάκης, Γιώργος Δημαρέλος, Έλλη Χρυσίδου, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Θανάσης Παππάς, Άννα Αγγελίδου καθώς και η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου.