Το ιδανικό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να ισχύει το «αξίωµα» πως «δύο αρνήσεις κάνουν µία κατάφαση». Εστω και αν οι αρνήσεις που έχει εισπράξει είναι πολύ περισσότερες από δύο. Ο λόγος, φυσικά, για την αστοχία που καταγράφει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανεύρεση υποψηφίου για τον ∆ήµο της Αθήνας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσες πόρτες και αν έχουν χτυπήσει δεν έχουν ανοίξει.

Η πραγµατικότητα, βεβαίως, είναι πως η Αθήνα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, δεδοµένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ένδεια (σοβαρών) υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα, µε αποτέλεσµα σε αρκετές περιπτώσεις να κρύβεται πίσω από το «Κίνηµα Αλλαγής». Και να οδηγείται αναγκαστικά σε πρόσωπα που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν απέναντι και τα είχε επικρίνει για το ότι είναι µνηµονιακά, εφαρµόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές στους δήµους και τις περιφέρειες και είναι αποτυχηµένα ή και (διε)φθαρµένα.

Η συζήτηση στην παρούσα φάση επικεντρώνεται στην Αθήνα, µιας και είναι ο δήµος που διαχρονικά δίνει τον τόνο και επηρεάζει καταλυτικά την αποτίµηση που κάνουν τα επιτελεία των κοµµάτων το βράδυ των εκλογών. Η κατάσταση είναι αρκούντως ανησυχητική για τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετά χρόνια, από τη στιγµή που αποχώρησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» που ίδρυσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το 2006 έχει ουσιαστικά διαλυθεί.

Σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πληροφορίες, η βασική επιθυµία της Κουµουνδούρου ήταν να έχει εκ νέου υποψήφιο τον κ. Σακελλαρίδη. Ο τελευταίος, ωστόσο, σε όσες κρούσεις, έµµεσες κυρίως, του έγιναν απάντησε πως δεν θέλει να έχει την παραµικρή σχέση µε το κυβερνών κόµµα. Οπότε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν και τη σχετική ευθύνη άρχισαν να αναζητούν υποψήφιο, χωρίς, όµως, όπως επιβεβαιώνεται και από τις κρούσεις που έγιναν, να επιτύχουν σύµπτωση απόψεων ακόµη και για το προφίλ που θα πρέπει να έχει η επιλογή τους. Στο τραπέζι έπεσαν ονόµατα νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστών εκπροσώπων της επιχειρηµατικής κοινότητας, διάσηµων αθλητών και καλλιτεχνών.

Η δεύτερη προσέγγιση, µετά τον κ. Σακελλαρίδη, ήταν η υπουργός Εργασίας και πρόσωπο εµπιστοσύνης του Μαξίµου, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν έδειξε την παραµικρή διάθεση να εµπλακεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, πολύ περισσότερο, να εµπλακεί σε µια µάχη που πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι χαµένη. Ως εκ τούτου, µε κοµψό τρόπο, λόγω και της έµφυτης ευγένειάς της, αρνήθηκε. Από εκεί και πέρα, άρχισε ο µεγάλος γύρος ονοµάτων.

Οι πιο προχωρηµένοι έφτασαν έως την Κατερίνα Παναγοπούλου, σύµβουλο του πρωθυπουργού για τη ∆ιασπορά, και τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η υποψηφιότητα της πρώτης δεν ήταν εύκολο να περπατήσει, λόγω και των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων της, όπως και της «σιδηράς κυρίας» των Ολυµπιακών Αγώνων, η οποία προέβη τις προάλλες σε σχετική διάψευση.

ΔΥΣΤΟΚΙΑ

Οι διαρροές του κ. Τσίπρα, ότι θα επιλέξει ένα πρόσωπο «άχαστο», έφεραν στην επιφάνεια µια σειρά από ονόµατα, κυρίως αθλητών του µπάσκετ. Μεταξύ αυτών ακούστηκαν οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Παταβούκας, ακόµα και ο Θανάσης Αντετοκούµπο, αλλά και οι Ολυµπιονίκες Νίκος Κακλαµαάκης και Λευτέρης Πετρούνιας. Ολοι τους έδειξαν να µην έχουν το παραµικρό ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι µε τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ∆ήµο της Αθήνας.

Βεβαίως, η δυστοκία στην ανεύρεση υποψηφίου έκανε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βάζουν στο τραπέζι και πρόσωπα από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Για παράδειγµα, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξαν πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν η στήριξη στον Παύλο Γερουλάνο, ενώ άλλοι πρότειναν τον (πάντα πρόθυµο) Γιάννη Ραγκούση.

Επιπλέον, στελέχη της παλιάς ανανεωτικής πτέρυγας, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Κώστας Ζαχαριάδης, σκέφτηκαν και τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, αντιδήµαρχο του Γιώργου Καµίνη. Ο κ. Παπαγιαννάκης από τη στιγµή που το Κίνηµα Αλλαγής αποφάσισε να στηρίξει τον κ. Γερουλάνο ξέκοψε τελείως στους συνοµιλητές του την πιθανότητα να είναι υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα προαναφερθέντα, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες καταλήγουν πως ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα θα είναι ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην γραµµατέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, Νάσος Ηλιόπουλος. Τη συγκεκριµένη επιλογή προωθούν µε φανατισµό ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά και στελέχη των «53+».

*Του Ανδρέα Παπαδόπουλου – Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 / 11 / 2018