Τρ. Απρ 23rd, 2024

Τα 135 πρόσωπα που αναδείχθηκαν από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ

Δύο χρόνια µετά τη δηµιουργία του, το Μητρώο Στελεχών της Νέας ∆ηµοκρατίας αποδίδει καρπούς: Συνολικά 135 καινούργια «γαλάζια» στελέχη αναδείχθηκαν µέσα από αυτή την καινοτόµο και πρωτόγνωρη για την ελληνική πολιτική σκηνή διαδικασία και πλέον µπαίνουν στην πρώτη γραµµή του αγώνα, άλλοι ως υποψήφιοι βουλευτές, άλλοι ως υποψήφιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλοί ως κοµµατικά στελέχη και αργότερα πιθανώς ως στελέχη του κυβερνητικού µηχανισµού, εφόσον η Ν.∆., όπως δείχνουν όλες οι δηµοσκοπήσεις, κερδίσει την πρωτιά στις εκλογές και έρθει στην εξουσία.

Τα «Παραπολιτικά» παρουσιάζουν την τελική λίστα µε τους 135 που «προκρίθηκαν» µέσα από µια µακρά και σύνθετη διαδικασία, στην οποία συµµετείχαν περισσότεροι από 3.000 υποψήφιοι. «Είναι εξαιρετικά σηµαντικό το γεγονός ότι τόσοι συµπολίτες µας σηκώθηκαν από τον καναπέ, ενεργοποιήθηκαν και έβαλαν τον εαυτό τους σε µια διαδικασία αξιολόγησης, ακούγοντας το κάλεσµα των καιρών», σηµειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ν.∆. Η νέα αυτή φουρνιά του στελεχιακού δυναµικού της Νέας ∆ηµοκρατίας περιλαµβάνει µηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, επιχειρηµατίες, καθηγητές, µάνατζερ, αλλά µεταξύ άλλων και µία βιολόγο-ερευνήτρια, έναν ηθοποιό, µία γυµνάστρια, µία αρτοζαχαροπλάστρια κ.ά. Οι 135 έλαβαν προσκλήσεις και έδωσαν προχθές το «παρών» στην πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη για τα 44α γενέθλια της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Μητρώο και στην ανάδειξη µιας νέας γενιάς στελεχών µε τρόπο αµιγώς αξιοκρατικό. «Προφανώς, δεν θα αξιοποιηθούν µόνον οι 135», τονίζει στα «Π» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

«Οι συνεντεύξεις συνεχίζονται και εµπλουτίζεται αυτή η καινούργια δεξαµενή στελεχών, που σηµατοδοτεί την εξωστρέφεια και την ανανέωση», συµπληρώνει. Το Μητρώο Στελεχών εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2016, ως ένα φιλόδοξο εγχείρηµα ανανέωσης της Νέας ∆ηµοκρατίας και «µπολιάσµατος» του κόµµατος µε νέα πρόσωπα, ανθρώπους έξω από τα «τείχη» της πολιτικής, που είχαν διακριθεί κοινωνικά και επαγγελµατικά και ήθελαν να ασχοληθούν µε την πολιτική, από κάποιο πόστο. Ετσι δηµιουργήθηκε µια καινούργια δοµή προσέλκυσης, αξιολόγησης και εν τέλει επιλογής νέων προσώπων, στην οποία καθένας µπορούσε να δηλώσει συµµετοχή µέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρµα www. ananeosi.nd.gr.

Φρέσκες διαδικασίες

«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα προσελκύσουµε και συµπολίτες µας οι οποίοι στο παρελθόν είµαι σίγουρος ότι αντιµετώπιζαν τη Νέα ∆ηµοκρατία µε µια καχυποψία. Εβλεπαν ένα παραδοσιακό κόµµα. Μπορεί να συµφωνούσαν µερικώς ιδεολογικά µε αυτά τα οποία λέγαµε, αλλά σίγουρα δεν φαντάζονταν τους εαυτούς τους ενεργά στελέχη αυτού του κόµµατος», έλεγε στο ξεκίνηµα αυτού του εγχειρήµατος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας την ιδέα πίσω από τη δηµιουργία του Μητρώου. Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη ηµέρα της εκλογής του στην προεδρία ήταν ότι το κόµµα χρειαζόταν φρέσκες διαδικασίες, δοµές και µηχανισµούς αξιολόγησης, ενώ έπρεπε παράλληλα να περάσει το µήνυµα στην κοινωνία ότι σκέφτεται και αντιλαµβάνεται τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού του διαφορετικά από ό,τι το έκανε µέχρι τότε. Ετσι, δηµιούργησε για πρώτη φορά στο «γαλάζιο» οργανόγραµµα µια ∆ιεύθυνση ∆ιαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και τοποθέτησε ως διευθύντρια τη Ρεβέκκα Πιτσίκα, µε µεγάλη εµπειρία στον χώρο της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Ακολούθησε η αξιολόγηση των χιλιάδων αιτήσεων που υποβλήθηκαν και οι ατοµικές συνεντεύξεις (που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 1.000) όσων επελέγησαν βάσει του βιογραφικού τους από δέκα τριµελείς οµάδες αξιολογητών. Σε κάθε οµάδα συµµετείχε ένα πολιτικό στέλεχος (βουλευτής ή σύµβουλος του προέδρου της Ν.∆.), ένας καθηγητής πανεπιστηµίου (Γ. Γεραπετρίτης, Θ. Πελαγίδης κ.ά.) και ένας τεχνοκράτης διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού από ιδιωτική εταιρεία. Εγινε, έτσι, µια αναλυτική χαρτογράφηση των δεξιοτήτων καθενός και µια καταγραφή του τι µπορεί να προσφέρει και σε ποιον τοµέα πολιτικής.

Η εντολή στους αξιολογητές ήταν να κρίνουν τους υποψηφίους µε βάση επτά κριτήρια: ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δηµιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσµα και επικοινωνία. Στη συνέχεια, τα στελέχη που επιλέγονταν (σ.σ.: η διαδικασία είναι ανοιχτή και διαρκής) συµµετείχαν σε επιµορφωτικά σεµινάρια, αξιοποιήθηκαν στα προσυνέδρια της Νέας ∆ηµοκρατίας, ενώ πολλοί ενσωµατώθηκαν σε τοµείς και γραµµατείες του κόµµατος. Πρόκειται για µια «σηµαντική πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες ενός παραδοσιακού κόµµατος σε νέα στελέχη, τα οποία αξιολογήθηκαν αντικειµενικά και αξιοκρατικά», είναι η εκτίµηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την εξέφρασε ο ίδιος πρόσφατα σε συνέντευξή του.

Ετσι, και οι 135, αλλά και εκατοντάδες ακόµα που έχουν «φιλτραριστεί» µέσα από τη διαδικασία που περιγράψαµε, είτε θα αξιοποιηθούν την επόµενη ηµέρα είτε θα συµβάλουν στη διαµόρφωση πολιτικής µε τη συµµετοχή τους στους τοµείς της Ν.∆. είτε θα πολιτευθούν: Περίπου 20 στελέχη του Μητρώου εκτιµάται ότι θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας ∆ηµοκρατίας στις εθνικές εκλογές, ενώ πολύ περισσότερα θα είναι υποψήφιοι δηµοτικοί και περιφερειακοί σύµβουλοι ανά την επικράτεια.