Πε. Απρ 25th, 2024

Ο γρίφος των εδρών και η αυτοδυναμία της ΝΔ

*των Κώστα Παπαχλιμίντζου και Θανάση Φουσκίδη

Κωδικός: «Συµµετοχή». Αυτό είναι το µεγάλο στοίχηµα για τη Νέα ∆ηµοκρατία, µε τον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων δύο εβδοµάδων πριν από τις κάλπες να έχει στο στόχαστρο όχι τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο την αποχή. Η υψηλή συµµετοχή, σύµφωνα µε τους επιτελείς της Πειραιώς, είναι ένα από τα βασικά «κλειδιά» που µπορούν να «ξεκλειδώσουν» την αυτοδυναµία. Σε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο θα επαναλαµβανόταν ακριβώς το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, η αυτοδυναµία για τη Νέα ∆ηµοκρατία θα ήταν εξασφαλισµένη.

Η Βουλή θα ήταν εξακοµµατική και η Ν.∆. θα είχε 155 βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 75 και το Κίνηµα Αλλαγής 25.

Ωστόσο, η οικειοθελής αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Ποταµιού και άλλων µικρών κοµµάτων από την εκλογική µάχη µπορεί να ρίξει το ποσοστό των εκτός Βουλής κοµµάτων από το 21% που ήταν στις ευρωεκλογές, ακόµα και στο 10% ή και χαµηλότερα στις εθνικές εκλογές και άρα να «ψηλώσει» ο πήχης της αυτοδυναµίας. Στην τελευταία δηµοσκόπηση της εταιρείας Marc, για παράδειγµα, µε επτακοµµατική Βουλή και τη Ν.∆. στο 34,4%, η αυτοδυναµία είναι εξασφαλισµένη, µε 154 βουλευτές. Στη µέτρηση που δηµοσίευσε προχθές η Pulse και δίνει 35% στη Ν.∆., σε περίπτωση που η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να µπει στη Βουλή η δηµοσκόπηση υπολογίζει πως η Ν.∆. θα πάρει 156 έδρες. Εάν το κόµµα του κ. Βελόπουλου µπει στη νέα Βουλή, η πλειοψηφία της Ν.∆. περιορίζεται στις 152 έδρες.

Σε κάθε δηµόσια οµιλία και συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει πρόσκληση συµµετοχής στην εκλογική διαδικασία. «Αν κάποιες εκλογές στο παρελθόν είχαν αποκληθεί οι “εκλογές του καναπέ”, αυτές οι εκλογές, της 7ης Ιουλίου, πρέπει να γίνουν οι “εκλογές του µυαλού και της ευθύνης”. Είναι εκλογές κρίσιµες και εξαρτώνται απόλυτα από την κινητοποίηση και τη συµµετοχή των ίδιων των πολιτών», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του προέδρου της Ν.∆. Βουλευτές και στελέχη του κόµµατος, παράλληλα, επισηµαίνουν µε κάθε ευκαιρία τον κίνδυνο της ακυβερνησίας σε περίπτωση που η Ν.∆. δεν έχει αυτοδυναµία και δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. «Αν δεν σχηµατιστεί κυβέρνηση µε την πρώτη εντολή, θα πάµε σε νέες εκλογές. Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεξαμενή»

Το ποσοστό άνω του 36,5% περνά µέσα και από την «αλίευση» ψηφοφόρων από τα δεξιότερα της Ν.∆. Αθροιστικά, περίπου 600.000 πολίτες ψήφισαν ένα εκ των ΛΑΟΣ, Ελληνικής Λύσης, Χρυσής Αυγής και ΑΝ.ΕΛ. στις ευρωεκλογές και η Πειραιώς επιδιώκει να αντλήσει µεγάλη µερίδα ψηφοφόρων από τη «δεξαµενή» αυτή στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

«Θα είναι επιτυχία να αφήσουµε εκτός Βουλής και τη Χρυσή Αυγή και το κόµµα του κ. Βελόπουλου, την Ελληνική Λύση. Θα είναι καλό για τη ∆ηµοκρατία µας αυτό», είναι το µήνυµα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης µέσα από τηλεοπτική του συνέντευξη προ ηµερών.

Η εκτίµηση που υπάρχει στην Πειραιώς είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτών θέλουν, κατά πρώτον, να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσουν να τους πείσουν ότι µόνο µε την ψήφο στη Ν.∆. θα γίνει πράξη αυτό.

Παράλληλα, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει γίνει µια προσέγγιση µε τον απερχόµενο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος αναµένεται να κάνει δήλωση στήριξης στη Νέα ∆ηµοκρατία. Το κόµµα του κ. Μαριά, «Ελλάδα, ο Αλλος ∆ρόµος», έλαβε 1,24% στις ευρωεκλογές.

Πέρα από τις κινήσεις τακτικής, ο προγραµµατικός λόγος του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο δεκαπενθήµερο πριν από την εκλογική αναµέτρηση θα είναι ήπιος και ενωτικός, µακριά από την πόλωση και τον διχασµό που επεδίωξε πολλάκις να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική αντιπαράθεση. Θα δίνει σταθερά έµφαση στο τρίπτυχο «Λιγότεροι φόροι και κίνητρα για επενδύσεις – νέες και καλά αµειβόµενες θέσεις εργασίας – ενίσχυση του αισθήµατος ασφάλειας», που εκτιµάται ότι έχει βρει ανταπόκριση σε µεγάλη µερίδα του πληθυσµού. Το µοντέλο των µικρών και διαδραστικών συγκεντρώσεων θα συνεχιστεί, ενώ η προεκλογική καµπάνια θα κορυφωθεί το βράδυ της Πέµπτης 4 Ιουλίου, µε µεγάλη, ανοιχτή οµιλία στην Αθήνα.

Ρυθμιστές τα ποσοστά των «2»

Ο αριθμός των κοµµάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει από τις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου, είναι ένα από τα βασικά ερωτηµατικά της προσεχούς εκλογικής αναµέτρησης, µια και το θέµα της πρωτιάς φαίνεται επί της ουσίας να έχει «κλειδώσει» υπέρ της Ν.∆. Ο συγκεκριµένος παράγων, πέραν της σηµασίας του για τη διαµόρφωση των εν γένει πολιτικών ισορροπιών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την επίτευξη ή µη της αυτοδυναµίας της «γαλάζιας» παράταξης, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των σχηµατισµών που θα µείνουν εκτός Κοινοβουλίου, τόσο χαµηλώνει ο πήχης για τον µεγάλο στόχο της Πειραιώς.

Mε βάση τα δεδοµένα των δηµοσκοπήσεων, αλλά και τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, τα κόµµατα που διεκδικούν µε αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή, εκτός βεβαίως από τη Ν.∆., τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονοµικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αν υποτεθεί ότι το κόµµα του κ. Βελόπουλου λάµβανε στις εθνικές εκλογές το ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές, τότε η Ελληνική Λύση θα κέρδιζε 13 έδρες (4,19%), και το ΜέΡΑ25, αν συγκέντρωνε 3%, θα εξασφάλιζε εννέα. Οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα καταλάµβαναν από µία έδρα είναι εκείνες όπου κατάφεραν να λάβουν τις περισσότερες ψήφους σε απόλυτο αριθµό. Για το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου, οι περιφέρειες αυτές είναι η Α’ Θεσσαλονίκης µε 16.910 ψήφους, ο Νότιος Τοµέας των Αθηνών µε 11.579, η Β’ Θεσσαλονίκης µε 11.354, η Ανατολική Αττική µε 10.857, ο ∆υτικός Τοµέας των Αθηνών µε 9.106, ο Βόρειος Τοµέας µε 9.027, οι Σέρρες µε 8.637, η Λάρισα µε 7.405, η Αχαΐα µε 6.952, η Β’ Πειραιά µε 6.886, η Α’ Αθηνών µε 6.515, η Εύβοια µε 6.274 και η Πέλλα µε 6.017. Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη, οι 9 περιφέρειες στις οποίες συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους σε απόλυτο αριθµό και άρα θα µπορούσε να εκλέξει σ’ αυτές βουλευτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αν συγκέντρωνε τουλάχιστον 3%, είναι ο Νότιος Τοµέας των Αθηνών µε 13.436 ψήφους, ο Βόρειος Τοµέας µε 11.985, η Α’ Θεσσαλονίκης µε 11.744, ο ∆υτικός Τοµέας των Αθηνών µε 8,510, η Α’ Αθηνών µε 7.847, η Ανατολική Αττική µε 7.309, ο Νοµός Ηρακλείου µε 6.593, η Β’ Πειραιά µε 5.415 και η Αχαΐα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/6/2019