Τε. Απρ 24th, 2024

Εκλογές στις 23 Ιουνίου θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

*του Κώστα Παπαχλιμίντζου

Είχε ένα τριπλό στόχο η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε τον τελικό κύκλο περιοδειών και παρεμβάσεων στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές.

Πρώτον, να ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν θεωρεί τη λεγόμενη 13η σύνταξη ως προεκλογικό επίδομα, που δίνεται με τρόπο ξεδιάντροπο και δεν προσφέρει μακροπρόθεσμα λύσεις στα προβλήματα του κοινωνικού κράτους, αλλά το κόμμα του θα την υπερψηφίσει, καθώς όπως είπε «οποιαδήποτε βοήθεια, σήμερα, προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, είναι χρήσιμη και ενδεχομένως απαραίτητη». Παράλληλα, όμως, να αναδείξει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει την τροπολογία της ΝΔ για «την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ισοδυναμεί με μια μείον σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους», ενώ ταυτόχρονα κρατά σε αναμονή 250.000 πολίτες που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη.

Δεύτερον, να τονίσει ότι το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου, μετά τη διαφαινόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Ο ίδιος είπε ότι οι εκλογές αυτές είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν δεν την πάρει παραιτείται, χάνει φεύγει», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να πάει στο Ζάππειο, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί εντός 4 εβδομάδων σε εθνικές εκλογές». Ουσιαστικά προσδιόρισε και την ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές: Την Κυριακή, 23 Ιουνίου.

Τρίτον, να απαντήσει στο δίλημμα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες, «ή με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τις ελίτ» με τρόπο μάλιστα επιθετικό. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των πολλών και των ελίτ είναι ο κατ΄ εξοχήν διαχωρισμός τον οποίο χρησιμοποιεί σήμερα η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να μιλάει για πολλούς και ελίτ είναι σαν να ακούω την κ. Λεπέν, σαν να ακούω τον κ. Όρμπαν. Ακριβώς τα ίδια πράγματα λένε. Εγώ, λοιπόν, δεν είμαι ούτε με τους πολλούς, ούτε με τους λίγους, είμαι με όλους. Και πιστεύω ότι οποιαδήποτε πολιτική σήμερα διχάζει την ελληνική κοινωνία, μας πηγαίνει πίσω και όχι μπροστά».

Παράλληλα, έθεσε με το δικό του τρόπο τα διλήμματα των επόμενων εκλογών: «Είναι αν κάποιος θέλει να δημιουργεί νέες δουλειές ή να εξαρτάται μόνο από επιδόματα. Είναι αν θέλει πραγματικά υγιή ανάπτυξη, τροφοδοτούμενη από ιδιωτικές επενδύσεις ή ανακύκλωση της κρατικής μιζέριας. Είναι αν θέλει κανείς ασφάλεια ή αν πρέπει να ζει στο φόβο. Αν θέλει την Ελλάδα πραγματικά συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων ή μία Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης και περιθωριακό παίκτη. Αυτά είναι τα πραγματικά διλήμματα σήμερα», είπε στη συνέντευξή του.

Υπήρχε και ένας τέταρτος στόχος, όχι της ίδιας βαρύτητας με τους άλλους τρεις, αλλά με ιδιαίτερη σημασία: Να δείξει ότι το δρόμο της πόλωσης και των προσωπικών επιθέσεων τον χαράσσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος έμπρακτα -πλην εξαιρέσεων όπως στη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Τετάρτη- τον αποστρέφεται. Όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτή την κουβέντα την έχω κάνει με τον κ. Τσίπρα κατ’ ιδίαν και του έχω πει: διάλεξε πώς θα πάμε στις εκλογές. Εσύ θα καθορίσεις το πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Δική μου επιθυμία είναι να πάμε ήπια. Η απάντηση, νομίζω, την οποία έδωσε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι έκανε στη συνέχεια».