Σα. Απρ 20th, 2024

Ο αντιδήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Χρ. Δεμερτζής στο e-ota.gr: Όραμά μας ένας δήμος καθαρός και περιποιημένος

Από τα δραστήρια στελέχη της νέας γενιάς στην Αυτοδιοίκηση ο αντιδήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Χρήστος Δερμετζής μιλά στο e-ota.gr και τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη, για το έργο του στον τομέα της Καθαριότητας στον δήμο.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχουμε κάνει και ακολουθούμε από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του αντιδημάρχου πηγάζει από το όραμα μας για έναν δήμο πιο καθαρό και περιποιημένο. Έχει στόχο την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του δημότες, μέσω της ριζικής ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας μας, την ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό και τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων αλλά και την ταυτόχρονη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου για τις δράσεις του δήμου στον κομβικό τομέα της Καθαριότητας.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος στην επίτευξη των στόχων, ο Χρήστος Δεμερτζής επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία και η δυσκαμψία του Δημοσίου Τομέα, συχνά επιβραδύνουν το έργο του.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Δεμερτζή στο e-ota.gr:

Πως βλέπεις ως νέος την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση και πως νιώθεις που έχεις μια θέση ευθύνης στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας;

Η τοπική αυτοδιοίκηση για μένα είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός γιατί έχει στον πυρήνα της τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τόπο που μεγαλώνουμε και ζούμε. Νιώθω μια μεγάλη ευθύνη αλλά και μια πρόκληση για να αποδείξω ότι οι νέοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όχι από τον καναπέ ή πίσω από το πληκτρολόγιο μας αλλά με την ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά, με προτάσεις, με νέα νοοτροπία κυρίως όμως με πολύ δουλειά. Προσπαθώ καθημερινά να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για τον τόπο μου και για να κάνω την καθημερινότητα των συνδημοτών μου καλύτερη, να μαθαίνω από τα λάθη μου, να διεκδικώ αλλά κυρίως με τις πράξεις μου να δίνω ελπίδα ότι κάτι επιτέλους αλλάζει προς το καλύτερο.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχετε κάνει και τι θεωρείτε σημαντικό παράγοντα για να πετύχετε έναν πιο καθαρό δήμο ;

Ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχουμε κάνει και ακολουθούμε από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του αντιδημάρχου πηγάζει από το όραμα μας για έναν δήμο πιο καθαρό και περιποιημένο. Έχει στόχο την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του δημότες, μέσω της ριζικής ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας μας, την ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό και τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων αλλά και την ταυτόχρονη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν εξασφαλισθεί η συμμετοχή των κατοίκων της εκάστοτε πόλης. Για να έχουμε ένα δήμο ακόμα πιο καθαρό, ένα δήμο που μας αξίζει και θέλουμε όλοι πρέπει, εξίσου όλοι, να συμβάλλουμε και να συνεργαστούμε για να τα καταφέρουμε.


Ποιες αλλαγές έχετε κάνει και ποιες έχετε δρομολογήσει για να βελτιώσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του δήμου;

Έχουμε υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω κάποιες από αυτές:

– Δρομολογήσαμε την προμήθεια 10 νέων απορριμματοφόρων, από ιδίους πόρους και από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, μάλιστα τα δύο πρώτα πρόκειται να τα παραλάβει ο δήμος μας άμεσα τους επόμενους μήνες.

– Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1800 νέων κάδων απορριμμάτων

– Ενισχύσαμε την υπηρεσία με 8μηνο προσωπικό καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δήμου μας

– Εντάξαμε στη χρηματοδότηση του Πράσινου ταμείου την προμήθεια 6 σύγχρονων υπόγειων κάδων με συμπίεση και απόσμηση οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε σημεία με μεγάλο όγκο απορριμμάτων και σε πλατείες με στόχο την αισθητική αναβάθμιση.

– Εντάξαμε στο Ε.Π. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την υπηρεσία (πλυστικά οχήματα, ευέλικτα φορτηγά συλλογής απορριμμάτων)

– Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια φορτηγού και μηχανικού σαρώθρου (σκούπα) από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ

– Επανασχεδιάσαμε τα δρομολόγια αποκομιδής και το πλάνο της σάρωσης οδών αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας.

– Επεκτείνουμε το δίκτυο των κάδων ανακύκλωσης και εφαρμόσαμε σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ πιλοτικά την ανάπτυξη του δικτύου των κάδων συλλογής γυαλιού

– Δημιουργούμε 15 γωνίες ανακύκλωσης σε σημεία του δήμου ενισχύοντας την διαλογή στην πηγή και δίνοντας έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα στην ανακύκλωση.

Τι είναι αυτό που δυσκολεύει το έργο σας;

Ξεκάθαρα η μεγάλη γραφειοκρατία που υπάρχει και ο μεγάλος χρόνος των διαδικασιών, ειδικά των διαγωνισμών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των πολιτών για άμεσες λύσεις. Δυστυχώς ο δημόσιος τομέας δεν είναι τόσο ευέλικτος όσο ο ιδιωτικός. Θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να απλουστευθούν οι διαδικασίες.