Σα. Οκτ 12th, 2024

Καλείται ως ύποπτη η Δούρου για την τραγωδία της Μάνδρας

Το χρονικό ενός ιδιότυπου πολιτικού και δικαστικού θρίλερ έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται µε φόντο την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, µε την περιφερειάρχη Ρένα ∆ούρου να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην όλη ιστορία. Αφενός µεν εξαιτίας της θεσµικής της ιδιότητας, αφετέρου δε επειδή στο πρόσωπό της ουκ ολίγοι καλοθελητές, εντός και εκτός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να την αφήσουν ολοµόναχη και απροστάτευτη -όπως και στην άλλη τραγωδία, στη Μάνδρα Αττικής- απέναντι στην κρίση της Θέµιδος και την ετυµηγορία του λαού.

Σε µια περίοδο µάλιστα που προδιαγράφεται δύσκολη για την ίδια, µετά και την κλήση που έλαβε χθες από τις εισαγγελικές Aρχές προκειµένου να δώσει εξηγήσεις (µαζί µε άλλους) ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων για την υπόθεση των φονικών πληµµυρών στη Μάνδρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι. Μεταξύ των υπόπτων, εκτός της κυρίας ∆ούρου, περιλαµβάνονται η δήµαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρµόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του ∆ήµου Μάνδρας και οι αρµόδιοι υπάλληλοι των Πολεοδοµιών Αιγάλεω και Ελευσίνας.

Από την πλευρά της, µε ανακοίνωση η κ. ∆ούρου µεταξύ άλλων ανέφερε για την εξέλιξη: «Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασµένο Νοέµβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη ∆ηµητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. … Οπως και τότε έτσι και τώρα είµαι έτοιµη να συµβάλω µε κάθε µέσο στο έργο της ∆ικαιοσύνης».

Η περιφερειάρχης δεν κρύβει τον εκνευρισµό της απέναντι στην προοπτική να βρεθεί έκθετη ενώπιον της ποινικής ∆ικαιοσύνης και για την τραγωδία στο Μάτι, δεδοµένου ότι τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που κατονοµάζονται ως υπεύθυνα στις µηνυτήριες αναφορές των συγγενών των θυµάτων διαθέτουν το προνόµιο της κοινοβουλευτικής ασυλίας, όπως οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Τόσκας. Αλλωστε, η αγωνία της αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα µέσα από τις τελευταίες της τοποθετήσεις.

«Περιφέρεια και ΟΤΑ δεν σβήνουν φωτιές», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Κατά διαβολική σύµπτωση, οι δηµόσιες εξηγήσεις που έδωσε η Ρ. ∆ούρου είδαν το φως της δηµοσιότητας σχεδόν ταυτόχρονα µε µια είδηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η είδηση αυτή, που προκάλεσε και την αντίδραση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, δεν ήταν άλλη από τις πληροφορίες που έφεραν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη ∆ηµητρίου, να ζητά το «πάγωµα» της κατεπείγουσας έρευνας που διεξαγόταν από τον κ. Ζαγοραίο µέχρις ότου ολοκληρωθεί -για να ενσωµατωθεί σε αυτή- και το πόρισµα των ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, µετά την εντολή που είχε δώσει η γενική διευθύντρια ∆ηµόσιας  ∆ιοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, για διοικητικό έλεγχο, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες.

Ο βαθµός αξιοπιστίας και αµεροληψίας της κυρίας Παπασπύρου εδώ και αρκετό καιρό έχει τεθεί υπό συνεχή αµφισβήτηση από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, καθώς από τότε που συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώµα ακολούθησε τον δρόµο της εξυπηρέτησης του δηµόσιου συµφέροντος µέσα από τη διεκδίκηση θέσεων που είναι ευθέως εξαρτώµενες από παραταξιακές και κοµµατικές καθοδηγήσεις. Στην προκειµένη περίπτωση, οι σχέσεις της µε τη Ρ. ∆ούρου αξιολογούνται στην παρούσα συγκυρία, που έχει ως αιχµή τη διοικητική της έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, µε κριτήρια πολιτικής ιδιοτέλειας, καθώς πριν η κυρία Παπασπύρου αναλάβει τα καθήκοντα της γενικής επιθεωρήτριας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, έπειτα από πρόταση που έγινε για το πρόσωπό της από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, Π. Κουρουµπλή, η σηµερινή περιφερειάρχης Αττικής την είχε προτείνει και στηρίξει για «σύµβουλό» της στο έργο της, επιχειρώντας την ανανέωση της θητείας της στη θέση του Περιφερειακού Συµπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Η κυρία Παπασπύρου βρισκόταν στο συγκεκριµένο πόστο το διάστηµα 2011-2014, δηλαδή επί ηγεσίας Γ. Σγουρού, και όταν άλλαξαν τα πράγµατα στην Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη της Ρ. ∆ούρου, η οποία µόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της επιχείρησε να της εξασφαλίσει τη συνέχιση της παρουσίας της στη συγκεκριµένη θέση, αλλά για κακή τους τύχη η συνεργασία τους δεν ευοδώθηκε. Η πρόταση της Ρ. ∆ούρου προς το Περιφερειακό Συµβούλιο για ανανέωση της θητείας της κυρίας Παπασπύρου «υπονοµεύθηκε» εκ των έσω, καθώς κάποια µέλη της παράταξής της, που είχαν εσωκοµµατικές αναφορές στην τότε αριστερή πτέρυγα του Π. Λαφαζάνη, καταψήφισαν την κυρία Παπασπύρου, θεωρώντας ότι ανήκει στο παλαιό πολιτικό σύστηµα και ως εκ τούτου όφειλαν να στείλουν µε αυτόν τον τρόπο ένα µήνυµα «απόρριψης», καθώς και τόνωσης του συνθήµατος περί «ανατροπής» σε όλα τα επίπεδα.

Το οξύµωρο στην παραπάνω ιστορία είναι πως η κυρία Παπασπύρου, την οποία επιχείρησε να επιβάλει, ανεπιτυχώς, η Ρ. ∆ούρου σε τουλάχιστον δύο ψηφοφορίες, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούµενη πλειοψηφία για να κατοχυρώσει την ανανέωση της συγκεκριµένης θέσης, ενώ υπέρ της είχε ταχθεί και η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού.