Πα. Οκτ 11th, 2024

Ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα για τους πολίτες: Με 81 ψηφοδέλτια πάνω από την κάλπη

* του Κώστα Παπαχλιμίντζου

Μεγάλη ταλαιπωρία περιµένει τους ψηφοφόρους στις 26 Μαΐου, µε απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το τελικό ποσοστό της αποχής στην τριπλή εκλογική µάχη.

Επειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς καµία απολύτως εκλογική αναµέτρηση, οι πολίτες ψηφίζουν την τελευταία Κυριακή του µήνα ταυτόχρονα για ευρωεκλογές, περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές. Η πρώτη ταλαιπωρία έρχεται από το γεγονός ότι κάθε ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει σε δύο εκλογικά τµήµατα, άρα να περιµένει διαδοχικά σε δύο διαφορετικές ουρές. Σε ένα εκλογικό τµήµα όπου έχει το διακριτικό «Α» θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές. Σε δεύτερο εκλογικό τµήµα µε το διακριτικό «Β» θα διεξαχθούν οι δηµοτικές και κοινοτικές εκλογές (όπου προβλέπονται).

Τα εκλογικά τµήµατα θα στεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότηµα και σε συνεχόµενες αίθουσες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ψηφοφόρος αναγκαστικά θα περιµένει δύο φορές στην ουρά για να ψηφίσει. Ιδίως δε τις ώρες αιχµής είναι αµφίβολο αν θα το κάνει, πόσω µάλλον αν έχει πάει (όπως κάνουν πολλοί) µε βασικό σκοπό να ψηφίσει κάποιον φίλο ή συγγενή του που είναι υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος. Σε ένα εκλογικό τµήµα θα γίνονται κατ’ εξαίρεση όλες οι εκλογές µόνο στις περιπτώσεις που ο αριθµός των εγγεγραµµένων δεν θα υπερβαίνει τους τριακόσιους. Ετσι, συνολικά στη χώρα θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά περισσότερα από 40.000 εκλογικά τµήµατα.

Η δεύτερη µεγάλη ταλαιπωρία για τους ψηφοφόρους είναι ο όγκος των ψηφοδελτίων που θα παραλαµβάνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας δηµότης Θεσσαλονίκης, για να ασκήσει το δικαίωµα ψήφου και στις τρεις κάλπες, θα παραλαµβάνει συνολικά 81 ψηφοδέλτια! Οι υποψήφιοι δήµαρχοι της πόλης είναι συνολικά 22, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας 10 και τα πολιτικά κόµµατα που έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν στις ευρωεκλογές, 49… ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιµούν ότι αυτή ακριβώς η εξέλιξη, που εκ των πραγµάτων δεν ευνοεί την υψηλή συµµετοχή στις εκλογές, ήταν εξαρχής κοµµάτι του σχεδιασµού του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014, εξάλλου, οι ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί µαζί µε τον δεύτερο –και όχι τον πρώτο, όπως τώρα– γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ετσι, οι ψηφοφόροι δεν σταύρωναν υποψήφιους δηµοτικούς και περιφερειακούς συµβούλους και είχαν µόνο τέσσερα ψηφοδέλτια συνολικά στα χέρια τους (συν αυτά των κοµµάτων), συνεπώς η διαδικασία κυλούσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναµένεται να γίνει τώρα.

Τροποποιήσεις

Ο «Κλεισθένης», η µεταρρύθµιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έφερε πέρυσι η κυβέρνηση, προέβλεπε ότι οι αµέσως επόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονταν στις 13 Οκτωβρίου (Αρθρο 6 του σχετικού νόµου). Με τροπολογία της… προτελευταίας στιγµής, αλλάζει η ρύθµιση αυτή και προβλέπεται ότι ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνει στις 19 Μαΐου 2019 και ο β’ γύρος στις 26 Μαΐου, µαζί δηλαδή µε τις ευρωεκλογές. Με βουλευτική τροπολογία όµως της τελευταίας κυριολεκτικά στιγµής, το βράδυ της 10ης Ιουλίου του 2018, ορίστηκε ο πρώτος γύρος στις 26 Μαΐου και ο επαναληπτικός στις 2 Ιουνίου, κατ’ εξαίρεση και µόνο για τις εκλογές του 2019! Ενα «µαγείρεµα» άνευ προηγουµένου στη Βουλή, που τώρα ίσως γίνεται αντιληπτό ποια µπορεί να ήταν η σκοπιµότητά του.

Ο συνολικός αριθµός των ψηφοδελτίων, πάντως, που θα πάρει την πρώτη Κυριακή των εκλογών ο ψηφοφόρος στα χέρια του σε ορισµένες περιπτώσεις προκαλεί ίλιγγο. Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στα ύψη, όµως και άλλες πόλεις δεν πάνε πίσω. Στην Πάτρα, οι υποψήφιοι δήµαρχοι είναι 10, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες (∆υτικής Ελλάδας) 8 και τα κόµµατα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, όπως και σε όλη την επικράτεια φυσικά, 49. Σύνολο, λοιπόν, 67 ψηφοδέλτια για τον δηµότη της πρωτεύουσας της Αχαΐας. Σε όλη την Αχαΐα, τα εκλογικά τµήµατα διπλασιάζονται και από 325 που ήταν στις προηγούµενες εκλογές θα είναι 650 αυτή τη φορά.

Νοτιότερα, στην Καλαµάτα, το σύνολο των ψηφοδελτίων φτάνει τα 69: είναι 11 οι δηµοτικοί συνδυασµοί, 9 οι περιφερειακοί συνδυασµοί και 49 τα κοµµατικά ψηφοδέλτια. Στα Χανιά είναι λίγο… ελαφρύτερο το βάρος για τον ψηφοφόρο, αλλά ο συνολικός αριθµός των ψηφοδελτίων και εδώ είναι πάνω από 60: οκτώ κατεβαίνουν για δήµαρχοι, έξι για περιφερειάρχες, ενώ 63 είναι αθροιστικά τα ψηφοδέλτια. Χαρακτηριστικό παράδειγµα ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και των εφορευτικών επιτροπών, είναι η Κηφισιά, µε 14 υποψήφιους δηµάρχους, 9 υποψήφιους περιφερειάρχες (Αττικής) και σύνολο ψηφοδελτίων 72!

Η µόνη περίπτωση να µειωθεί έστω και λίγο ο όγκος των ψηφοδελτίων είναι αν ορισµένα από τα κόµµατα που δήλωσαν (µέχρι τις 3 Μαΐου, όταν και έληξε η σχετική προθεσµία) συµµετοχή στις ευρωεκλογές δεν κατορθώσουν να συµπληρώσουν τον απαραίτητο αριθµό υποψήφιων ευρωβουλευτών, προκειµένου να πάρουν την τελική έγκριση.

Αν πάντως κάποιος επιµελής ψηφοφόρος θέλει να διαβάσει όλα τα ονόµατα των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές πριν αποφασίσει ποιον θα σταυρώσει, τότε είναι σίγουρο ότι πρέπει να προσέλθει πολύ νωρίς το πρωί στις κάλπες. Στην Πάτρα, για παράδειγµα, ο αριθµός των υποψηφίων για το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, τα διαµερισµατικά συµβούλια και τα τοπικά συµβούλια, από τις συνολικά δέκα δηµοτικές παρατάξεις, είναι 1.358!

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/5/2019