Τε. Απρ 24th, 2024

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τριφυλία: Ο Κώστας Κόλιας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τον δήμο

Συνέντευξη Τύπου απο ταΦιλιατρά παραχώρησε ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ωστόσο όπως ανέφερε διερεύνησε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενωτικής αυτοδιοικητικής κίνησης που θα έθετε τις βάσεις για την ανατροπή της «σημερινής παρακμιακής κατάστασης στο δήμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σημείωσε πως το πολιτικό τοπίο στην Τριφυλία εμφανίζεται κατακερματισμένο, ιδιαίτερα στην παράταξη της ΝΔ, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να είναι συνεργός ή συμμέτοχος.

Ο κ. Κόλλιας μίλησε και για το ενδεχόμενο διάσπασης του δήμου, για τα χρίσματα, χαρακτήρισε κακή τη σημερινή «απερχόμενη» Δημοτική Αρχή, θεωρώντας ότι θα πρέπει να γίνει «απελθούσα»!

Ο Κώστας Κόλλιας στην έναρξη της συνέντευξης τύπου χαρακτήρισε «παρακμιακή» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο, λέγοντας πως την αποκλειστική ευθύνη έχει η απερχόμενη δημοτική αρχή, κάτι, που όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν είναι μόνο εκτίμηση της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά επιβεβαιώνεται και από στελέχη του συνδυασμού του Δημάρχου, αλλά και από τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική, τονίζοντας πως δεν λειτούργησαν οι θετικές πλευρές της αλλά επικράτησαν οι παρενέργειές της, ευδοκιμώντας τις ομαδοποιήσεις, την «παρεοκρατία» αλλά και τις τοπικιστικές εξάρσεις που αναζωπυρωθήκαν από τη μη ισόρροπη τοπικά λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Κόλλιας είπε πως υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας και πως ποτέ δεν ήταν στις φιλοδοξίες του να είναι ένας ακόμη υποψήφιος, και αυτό όπως ο ίδιος είπε, όχι γιατί είναι εγωιστής, αλλά γιατί πίστευε ότι μόνο με την ενότητα θα μπορούσαν να κατακτηθούν οι στόχοι. 

Σημείωσε πως σε όλη του τη ζωή ποτέ δεν πολιτεύτηκε ως «ανεξάρτητος – μεμονωμένος», και για αυτό το λόγο δεν είχε πολιτικούς μηχανισμούς, λειτουργώντας πάντα ενωτικά, στα πλαίσια της παράταξης και με ορούς της κοινωνίας. Μάλιστα, σε αυτή την βάση έκανε την προσπάθεια για την συγκρότηση ενός συνδυασμού που θα απέφευγε τις «εμφυλιοπολεμικές συρράξεις», ώστε η απερχόμενη δημοτική αρχή να γίνει απελθούσα. Ωστόσο, όπως είπε, η πρωτοβουλία αυτή δεν ευόδωσε λέγοντας πως, «ή ο σπόρος που έριξα δεν περιείχε καλή φύτρα (επαρκές δηλαδή κίνητρο), ή το χωράφι ήταν κατάφυτο από ποικίλες φιλοδοξίες, ή ακόμη ο σπορέας δεν ήταν ο κατάλληλος για μια τέτοια καλλιέργεια». 

Μάλιστα, όπως είπε, κάποιοι παρερμήνευσαν την ουδέτερη στάση της Ν.Δ., και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο «αγκαλιάζει» όλους του υποψήφιους που προέρχονται από την παράταξη, δυσκολεύοντας και ακυρώνοντας έτσι κάθε ενωτική προοπτική.

Κλείνοντας ανέφερε πως το τοπίο σήμερα εμφανίζεται κατακερματισμένο, ιδιαίτερα στα πλαίσια της παράταξης της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με τον ενωτικό του χαρακτήρα, δηλώνοντας με ευθύτητα πως σε ένα τέτοιο τοπίο δεν προτίθεται να είναι συνεργός και συμμέτοχος. Ωστόσο, όπως είπε δεν έχει κρεμάσει τα παπούτσια του, έτσι, αν στο μέλλον επικρατήσουν άλλες απόψεις δεν πρόκειται να γίνει «λιποτάκτης». 

Ο κ. Κόλλιας είπε πως δεν προτίθεται να ενδώσει στην πίεση της πλειάδας των υποψηφίων που άρχισαν να ζητούν την υποστήριξή του, σεβόμενος πλήρως την άποψη της Ν.Δ.

Για τη διάσπαση του Δήμου

Επίσης, σχολίασε δημοσιεύματα έχουν να κάνουν με την διάσπαση ορισμένων δήμων στην Ελλάδα, και με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στα Φιλιατρά κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, λέγοντας πως δεν είναι της παρούσης στιγμής να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, πόσο μάλλον σε προεκλογική περίοδο. «Δεν ακυρώνω την βούληση αυτών που το θέλουν, εγώ που υπηρέτησα έναν δήμο με ενωτική διάθεση, δεν είμαι εγώ που αυτός σήμερα θα ανακινήσω ένα τέτοιο ζήτημα. Η πρόκληση για τη νέα δημοτική αρχή είναι αν θα εστιάσει στην ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων του δήμου μας, ώστε να ακυρώσει αυτές τις φοβίες και τις αναστολές», είπε ο κ. Κόλλιας.

Αναφορικά με την υποστήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπο του Παναγιώτη Κατσίβελα στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Κόλλιας είπε πως όλοι γνωρίζουν -και οι πολίτες- ποια ήταν τα κίνητρα και τα στοιχεία ώστε να πάρει το χρίσμα ο κ. Κατσίβελας, εννοώντας τον κ. Σαμαρά. 

Μάλιστα, σχολιάζοντας το γεγονός πως ο κ. Κατσίβελας ζητά μια δεύτερη θητεία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του, είπε πως, «ο ίδιος και ο τότε μέντοράς του, που σήμερα ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, ας αναλογιστούν γιατί δεν το κάνανε τότε αυτοί, και ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος. 

Δεν έχει βάση το εγχείρημα της δεύτερης θητείας γιατί αυτοακυρώθηκε από την τακτική που ακολουθήθηκε τότε. Φτιάξαμε δήμο, αντιμετωπίσαμε προβλήματα, ούτε χρήματα για τα καύσιμα δεν είχαμε, και όταν οργανώσαμε το δήμο και τις υπηρεσίες, εύλογο ήταν να θέλαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν μπορεί κάνεις να διεκδικεί με το άλλοθι τη δεύτερης ευκαιρίας».

Για το αν ο ίδιος νιώθει κάποια πικρία έπειτα από όλες αυτές τις εξελίξεις απάντησε πως, «Στο τέλος, για κάποιον που αναμιγνύεται στα κοινά, στο τέλος του μένει μια χαρά και μια πικρία. Μου έμεινε η χαρά ότι παραλάβαμε ένα φάκελο και φτιάξαμε ένα δήμο, ο κόσμος όλος εκφράζεται με πολύ θετικά λόγια για την τότε δημαρχία, συγκρίνοντάς την με την τωρινή. Αυτή είναι χαρά. Η πικρά είναι αυτονόητο να υπάρχει, καθώς η μη ύπαρξη πόρων, οι τεράστιες οφειλές του δήμου δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε εκείνο το φυλλάδιο που είχαμε προεκλογικά, μάλιστα τότε είχα ζητήσει συγνώμη από τους συμπολίτες μας που δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε.

«Ο Κόλλιας δεν είναι ρεβανσιστής», είπε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητάς του, σημειώνοντας πως αν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ήταν αποδεκτή από την κοινωνία δεν θα σκεφτόταν καν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα.