Πε. Απρ 25th, 2024

Συνέντευξη του δημάρχου Αρταίων στο e-ota: Η Άρτα, επιλογή ζωής για μόνιμους και επισκέπτες

* Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης μιλάει στο eota για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην πόλη της Άρτας με επίκεντρο την τοπική αγορά και τους επισκέπτες της. Ο δήμαρχος Αρταίων αναφέρεται επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και τα τοπικά προϊόντα και κλείνει μιλώντας για τον σχεδιασμό από και στο εξής με κύριο στόχο της Δημοτικής Αρχής την προβολή και την εξωστρέφεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

1 : Η Άρτα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει κάνει σημαντικά ανοίγματα, που τα είδαμε και στις πρόσφατες διακοπές του Πάσχα που πραγματικά γέμισαν τα μαγαζιά. Πείτε μου κάτι για αυτό.

Πράγματι, η «Βυζαντινή Εβδομάδα Άρτας» χαρακτηρίστηκε φέτος από τις πολλές εκδηλώσεις και την ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου. Πρόκειται για μια αναβίωση των εθίμων μας, με την προσθήκη νέων στοιχείων που δένουν την μουσική παράδοση της Άρτας και το έργο των πολλών μας Συλλόγων μας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας της δημοτικής μας αρχής για ένα πιο εξωστρεφές άνοιγμα της Άρτας προς όλους. Άλλωστε, η Άρτα πλέον απέχει μόλις 4 ώρες από την Αθήνα και λιγότερο από 3 από πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να αξίζει η παραμονή του επισκέπτη στην πόλη μας.

2: Η Έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη με πρωτότυπα έργα στην Δημοτική Πινακοθήκη, προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση, Τι έχει τώρα σειρά;

Ήταν μια έκθεση που ταξίδεψε την Δημοτική μας Πινακοθήκη σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καθώς ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένα διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης. Στόχος μας να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, για όσα θα έρθουν. Με την έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας έκανε restart σε αναγνωρισιμότητα και κύρος. Πλέον, είμαστε σε συζητήσεις για τις επόμενες εκθέσεις, γνωστών ή λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, που προασπίζονται τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι παρά ένας: να μπουν τα παιδιά, οι νέοι μέσα σε χώρους τέχνης και πολιτισμού. Να βγουν από τον κόσμο των socialmedia και να ανακαλύψουν τρόπους επικοινωνίας και «διαλόγου» με το μέσα και το έξω τους. Ελπίζω, βέβαια, πως και ο μεγάλος Θεόδωρος Παπαγιάννης, θα μας κάνει την τιμή να τον φιλοξενήσουμε.   

3: Από ότι αντιλαμβάνομαι δίνετε μεγάλη σημασία στο πολιτισμό και στον τουρισμό της περιοχής σας. Μιλήστε μας για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά και για τα ξακουστά σας τοπικά προϊόντα.

 

Η αλήθεια είναι ότι η Άρτα άργησε να μπει στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου, όχι με δική της ευθύνη. Αυτή την εικόνα θέλουμε να αλλάξουμε και σταδιακά τα καταφέρνουμε. Η Άρταδιαθέτει σταθερά πλεονεκτήματα που την κάνουν έναν ελκυστικό τόπο, αλλά και «πρόσφατα» που τα ανακαλύψαμε λόγω της πανδημίας. Ξεκινώντας από το τελευταίο, θα σας έλεγα ότι ο συνδυασμός του επιπέδου των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες μας και το γεγονός ότι δεν είμαστε κορεσμένοι τουριστικά, μας κάνει ένα ιδανικό προορισμό για διακοπές. Από την άλλη, έχουμε έναν πολύ αναπτυγμένο αγροδιατροφικό τομέα με τα προϊόντα του να κυριαρχούν στα τοπικά μας εστιατόρια, σημαντικά βυζαντινά μνημεία αφού η Άρτα ήταν η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ζωντανή μουσική κληρονομιά.  Θυμίζω ότι η Άρτα έχει πολλούς ενεργοούς πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και την Πανεπιστημιακή Μουσική Σχολή που αναβιώνουν τα παραδοσιακά μας ακούσματα. Την ίδια ώρα, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από διάφορα σημεία της χώρας, αφού έχουμε άμεση διασύνδεση με δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και των αεροδρομίων Ακτίου και Ιωαννίνων. Μαζί με όλα αυτά, συνυπολογίστε τον γαστρονομικό πλούτο, τις φυσικές διαδρομές, τον ανεξερεύνητο αλλά τόσο πλούσιο βιότοπο της Κορωνησίας. Όλα αυτά και πολλά ακόμη, καθιστούν την Άρτα μία επιλογή ζωής για τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους της. 

4: Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας ως δημοτική Αρχή περαιτέρω προβολής αλλά και εξωστρέφειας.

Ο σχεδιασμός μας είναι συνεχής, αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα. Για να πάψει το ΞΕΝΙΑ να είναι ένα ερείπιο, δώσαμε μάχη. Για να ανοίξει το Κάστρο στους πολίτες, δώσαμε μάχη. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, έξω από την Παναγία της Παρηγορήτισσα, ενός τόσο επιβλητικού μνημείου, δίνουμε μάχη. Ωστόσο, συνεχίζουμε. Συνεργαζόμαστε με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, συμμετέχουμε σε εκθέσεις ακόμη και διαδικτυακά, διοργανώνουμε εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, όπως πέρυσι  το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας  και  τον Κολυμβητικό  Διάπλους του Αμβρακικού αλλά και το Τρίαθλο με αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα.